Články

„Dovoľte nám aspoň trénovať !“ Peter Kováč, predseda ObFZ N. Zámky

Viliam Riška|24. feb 2021 o 00:00

Situácia ohľadom pandémie koronavírusu je na Slovensku v týchto dňoch kritická. Amatérsky futbal, ktorý je už štyri mesiace v hlbokom spánku, v tejto neľahkej situácii volá o pomoc.

Z tohto dôvodu Vám prinášame exkluzívny rozhovor s Petrom Kováčom, predsedom Oblastného futbalového zväzu Nové Zámky, ktorý odpovedá na horúce otázky.

Posledné futbalové zápasy sa v novozámockej oblasti kvôli pandemickej situácii odohrali ešte počas druhého októbrového týždňa minulého roka. Ako vnímate tento nepríjemný fakt ?

Z pohľadu štatistického ukazovateľa počtu odohraných zápasov sa rok 2020 nedá hodnotiť inak než ako doslova katastrofálny. V porovnaní s kalendárnym rokom 2019 sa vo všetkých súťažiach ObFZ Nové Zámky celkovo odohralo približne o 500 majstrovských stretnutí menej. To je tvrdá rana pre amatérsky futbal, z ktorej bude veľmi ťažko znovu vstávať na nohy.

Aká je momentálna situácia v súvislosti s možným reštartom športového života ?

V prvom rade chcem zdôrazniť, že si plne uvedomujem vážnosť a následky ochorenia Covid. Patrím medzi zástancov prísneho dodržiavania hygienických a zdravotníckych zásad. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu ako kompetentný orgán pre túto oblasť deklaruje, že vypracovalo plán pre znovu oživenie amatérskeho športu. Pozitívne vnímam, že Slovenský futbalový zväz sa ako jeden z mála športových hnutí podieľal na aktualizácii tzv. Covid automatu pre šport, ktorý ministerstvu pripomienkoval. V ňom sa nastavili pre jednotlivé farby automatu podmienky pre mládežnícky i amatérsky futbal. Všetko samozrejme záleží od toho, kedy sa vláda rozhodne uvoľniť opatrenia a dovolí nám reštartovať futbalový život. Filozofia štátov Európskej únie v boji proti vírusu korony je postavená na čo najväčšom preočkovaní obyvateľstva. Od toho má závisieť návrat do bežného života. Zostáva veriť, že Slovensko nebude v tomto smere na chvoste krajín civilizovaného sveta.

V okolitých štátoch sa okrem Českej republiky podľa všeobecne známych informácií trénuje i hrajú zápasy. Prečo tento proces trvá na Slovensku tak dlho ?

S akceptovaním Covid automatu pre šport zo strany kompetentných vládnych orgánov a následnou implementáciou do reálneho športového života je to u nás najhoršie v porovnaní s okolitými štátmi. Súčasný stav na Slovensku by sa dal chápať v prípade, ak by existovali reálne štúdie z okolitých štátov, že znovu oživenie amatérskeho športu spôsobilo zvýšenú incidenciu tohto vážneho ochorenia. Žiadna takáto príčinná súvislosť nebola a dovolím si tvrdiť, že ani nebude nikdy potvrdená, pretože športovci sú najdisciplinovanejšou komunitou v rámci spoločnosti. Zmysel pre dodržiavanie povinností im bol od trénerov vštepovaný už od predškolského veku. Preto považujem za prežitok, dogmaticky sa držať princípu maximálneho znižovania mobility v oblasti športu, a to aj napriek garancii dodržiavania hygienických opatrení zo strany zväzových a klubových predstaviteľov. Kladiem si teda legitímne otázky. Rešpektujú v okolitých štátoch nevyhnutnosť umožnenia realizácie organizovaných amatérskych športových aktivít viac ako u nás ? Je pre nich šport viac ako pre nás ? Požíva šport v Maďarsku či Poľsku väčšiu vážnosť a podporu než na Slovensku ? Odpoveď je žiaľ jasná – jednoznačne áno. Osobne mi zo strany štátu veľmi chýba aj jasne deklarovaná vízia, kedy možno pri očakávanom vývoji predpokladať schválenie povolenia organizácie hromadných podujatí, čiže aj futbalových zápasov na amatérskej úrovni. Bude tak v júni, júli alebo v auguste ? Skôr, neskôr ? Proste nejaký predpokladaný a naplniteľný termín. Máme dosť rôznych analytických a metodických oddelení na jednotlivých ministerstvách. Športoví činovníci si zaslúžia vidieť svetlo na konci tunela, nech sa aspoň ako tak dokážu zariadiť.

Aké sú teda Vaše požiadavky ako zástupcu amatérskeho futbalu ?

Snažím sa byť realistickým optimistom a držať sa pri zemi. V momentálnej situácii by bolo úspechom umožnenie riadneho skupinového tréningového procesu pre všetky vekové kategórie. Následne by sa po istom období a dôkladnej analýze mohlo pristúpiť k povoleniu odohrávania zápasov. Pre mňa je nepochopiteľné dlhodobé ignorovanie vedeckého faktu zo strany štátnych autorít, že vykonávanie športovej aktivity pozitívne prispieva k posilňovaniu imunitného systému človeka.

Čím chcete presvedčiť kompetentné orgány, aby vyhoveli Vašim požiadavkám ?

Najmä našimi silnými a racionálnymi garanciami. Tréningový proces by sa realizoval bez použitia šatní a spŕch, či bez obecenstva. Účastníkmi by mohli byť výlučne registrovaní športovci s negatívnym AtG testom pri rešpektovaní zásad v zmysle Covid automatu. Samozrejmosťou by bolo dodržiavanie prísnych hygienických opatrení a dôsledná evidencia prítomných hráčov a členov realizačného tímu. Futbal disponuje zásadnou výhodou, že sa uskutočňuje v exteriéri a na pomerne veľkej ploche.

Myslíte si, že sa riadne odohrá zvyšná časť súťaží ObFZ N. Zámky ?

Treba si uvedomiť, že z jesennej časti nám ešte zostala tretina neodohraných zápasov. Termínová listina je nekompromisná a do kalendára nové dni pripísať nedokážeme. Momentálne môžem zodpovedne vyhlásiť, že v plánovanej forme sa aktuálna sezóna určite neodohrá. Osobne napríklad nie som zástancom nanúteného dohrania zvyšných jesenných duelov len preto, aby sme mali absolvovanú polovicu sezóny a v otázke prípadných postupov, resp. zostupov mohli postupovať v zmysle Súťažného poriadku. Pri tak dlhej prestávke to vo vzťahu ku klubom považujem za nespravodlivé a neobjektívne. Nehovoriac o tom, že z titulu úbytku družstiev budeme pred novou sezónou, či na oblastnej alebo regionálnej úrovni, opäť nútení dopĺňať počty účastníkov súťaží.

Na základe uvedeného predpokladáte, že sa aj prebiehajúca sezóna bude musieť anulovať ?

Vzhľadom k aktuálnej pandemickej situácii, prístupu vlády a tempu uvoľňovania opatrení v oblasti športu, som maximálne skeptický. Je tu veľmi reálna hrozba, že ani na jar sa amatérske súťaže hrať nebudú. Rád by som sa mýlil, ale to by sa musel udiať zázrak. V momentálnej dobe bude úspechom už reštart tréningového procesu a následne po niekoľkomesačnom horizonte postupný nábeh na povolenie zápasového procesu. Držme si palce a buďme zodpovední v dodržiavaní opatrení tak, aby sme plnohodnotné futbalové obdobie zažili počas nasledujúcej sezóny 2021/2022.


Roman Guliš

Predseda ObFZ Nové Zámky Peter Kováč.
Predseda ObFZ Nové Zámky Peter Kováč. (Zdroj: archív PK)

Súvisiaci obsah