Vlhovej tréner: So Shiffrinovcami sa pozdravíme, ale nedarujeme si ani centimeter

Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH v Pekingu 2022.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|22. feb 2022 o 14:19

Kto ochutnal výhru, nechce cítiť nič iné.

Bol pri všetkých veľkých úspechoch Petry Vlhovej. V jej tíme už pôsobí šesť sezón. Môže sa slovenská lyžiarka po zisku zlatej olympijskej medaily v slalome uspokojiť?

„Peťa je povahovo typ, ktorá ide súťažiť o všetko a so všetkými. Ak prestane mať motív byť prvá, prestane lyžovať a nájde si ďalšiu životnú výzvu,“ tvrdí slovenský asistent trénera MATEJ GEMZA.

Petra Vlhová dosiahla v kariére všetko, po čom túžila. Ako náročné bolo urobiť posledný krok a získať zlatú olympijskú medailu?

Ako sa hovorí, posledné kroky k cieľu bývajú najnáročnejšie. A tak to aj bolo. Pre Peťu i celý tím. V Pekingu zasadol aj posledný dielik do jej kariérnej skladačky. Získala olympijskú medailu, navyše zlatú zo slalomu, čo je pre nás ešte akýsi bonus. Aj preto, že má za sebou úspešný slalomový program, ktorý už pred olympiádou vyvrcholil ziskom malého glóbusu. Zlatá medaila je šľahačka na vrchu, ktorá chutí výborne.

So slovenskou lyžiarkou spolupracujete už šesť rokov. A za ten čas ju výborne poznáte. Čo ste o nej zistili v Pekingu?

Potvrdilo sa mi, že aj vo vypätých momentoch sa vie upokojiť. Aj keď to v nej poriadne vrie, dokáže zájsť to, čo sa od nej očakáva. Občas to nevyjde, ale teraz to vyšlo. Potvrdila, že je silná psychicky a že dokáže aj preteky, ktoré nehovorím, že boli prehraté, ale neboli najlepšie rozohrané, zvládnuť, čo potvrdila v celej druhej jazde.

Ako ste ju prežívali?

Po úvodnom kole to neboli príjemné chvíle pre nikoho z tímu. Počas druhej jazdy som bol na pozícii v strede slalomu. Keď išla okolo mňa, nerobil som ani video. Vravím si – kašlem na to a radšej som ju povzbudzoval. Kričal som a aspoň som takto dostal zo seba von adrenalín. Po dojazde do cieľa som si povedal - dobre sme vpredu, ale nebol to extra výrazný náskok. Bolo to na chlp, či to vyjde alebo nie. Potom som nesledoval ani časy ostatných pretekárok. Vedľa mňa stál český tréner, ktorý mi ich hovoril. Pri posledných lyžiarkach som ich chcel vedieť, ale aj nechcel. Boli to ťažké emočné stavy. Bál som sa pozrieť na to, aká je realita.

Aká bola, keď ste definitívne vedeli, že máte olympijské zlato?

Bolo to emotívne, veľmi sme sa tešili. Oči som mal vlhké. Nevidel som, nepočul som. Zobral som ruksak a išiel za tímom do cieľa. Aj keď mi slovenskí technici kričali popri trate, počul som ich len ako ozvenu z diaľky. Je to úžasný pocit. Keď sa podarí niečo takéto, uvedomíme si, koľko nás to všetkých stálo síl. Je to veľké zadosťučinenie.

Po tom, čo Vlhová potvrdila, že nepôjde alpskú kombináciu, niektorí ľudia písali, že je sebecká. Čo si o tom myslíte?

Na jednej strane tam musí byť určitá sebeckosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej tréner: So Shiffrinovcami sa pozdravíme, ale nedarujeme si ani centimeter