Od šťastia odhodil palicu, ďakoval v nemčine. Nór senzačne vyhral vo Flachau

Atle Lie McGrath.
Atle Lie McGrath. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|9. mar 2022 o 21:48 (aktualizované 9. mar 2022 o 22:10)

Večerný slalom vyhral Atle Lie McGrath.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní (Flachau)

Muži - slalom, 1.+2. kolo:

1.

Atle Lie McGrath

Nórsko

1:52,51 min

2.

Clement Noel

Francúzsko

+ 0,29 s

3.

Daniel Yule

Švajčiarsko

+ 0,64 s

4.

Johannes Strolz

Rakúsko

+ 0,66 s

5.

Marco Schwarz

Rakúsko

+ 0,69 s

6.

Manuel Feller

Rakúsko

+ 0,76 s

FLACHAU. Po príchode do cieľa kričal od šťastia a odhodil palicu. Keď vyhral, od radosti sa neudržal na nohách. V rozhovore ďakoval divákom v rakúskom Flachau v nemčine.

Nórsky lyžiar Atle Lie McGrath zvíťazil vo večernom slalome v rakúskom stredisku a pripísal si prvé víťazstvo vo Svetovom pohári v kariére.

Všetci pritom upierali pozornosť na jeho krajanov, Henrika Kristoffersena a Lucasa Braathena v boji o malý krištáľový glóbus prenasleduje Nemec Linus Strasser.

Dvadsaťjedenročný McGrath štartoval až so štartovým číslom 21, po prvom kole bol na druhom mieste. Doteraz bol na pódiu len trikrát.

"Ani neviem, čo povedať. Je to bláznivé, bola to cool jazda. Trať bola veľmi ťažká, ale dokázal som to," povedal víťaz pre ORF.

Líder po úvodnej jazde, domáci pretekár Johannes Strolz, skončil po chybe v závere až štvrtý (+ 0,66 s). Na pódium sa tak dostal šestnástykrát v kariére olympijský šampión z Pekingu Framcúz Clement Noel (+ 0,29 s) a Švajčiar Daniel Yule (+ 0,64 s).

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Favorizovaný Kristoffersen mal síce najlepší čas v druhom kole, v tom prvom sa ale po veľkej chybe umiestnil až na delenej 28. priečke.

Spravil ju v záverečnej vlásenke na nepríjemnej terénnej vlne, do ktorej vošiel z opačnej strany, čo síce pravidlá povoľujú, ale stratil veľa času.

V celkovom poradí obsadil 16. miesto a získal pätnásť bodov do slalomového rebríčku, jeho krajan Braathen bol 15. a získal šestnásť bodov. Strasser skončil deviaty a pripísal si 29 bodov. Poradie sa však nemenilo.

"Videl som, že trať je veľmi rýchla aj v dolnej časti. Keď však ide človek s jednotkou, jeden nikdy nevie a môže sa stať hocičo," citovala agentúra APA Kristoffersena.

Vo Flachau sa v 1. kole štýlovým exhibičným spôsobom rozlúčil s bohatou a úspešnou kariérou 39-ročný Talian Manfred Mölgg.

Víťaz troch slalomov získal v tejto disciplíne malý glóbus v roku 2008, z MS má tri cenné kovy a vo Svetovom pohári 329 štartov.

"Bolo to cool, senzačné publikum. Diváci skandovali moje meno, bola to jazda," povedal pre ORF Talian, ktorý v kariére získal vo Svetovom pohári dvadsať pódiových umiestnení.

Priebežné poradie

Poradie v slalome (po 9 z 10 súťaží)

1.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

371 bodov

2.

Lucas Braathen

Nórsko

323 bodov

3.

Linus Strasser

Nemecko

307 bodov

Celkové poradie (po 31 z 37 súťaží)

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

1239 bodov

2.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

1050 bodov

3.

Matthias Mayer

Rakúsko

836 bodov

122.

Adam Žampa

Slovensko

14 bodov

135.

Andreas Žampa

Slovensko

8 bodov

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Od šťastia odhodil palicu, ďakoval v nemčine. Nór senzačne vyhral vo Flachau