Žampovci v Söldene: Andreasovi nevyšla stratégia, Adamovi fúkal vietor 110 km/h

Adam Žampa.
Adam Žampa. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|29. okt 2023 o 13:18

Na otváracie preteky sezóny prišlo necelých 15 000 divákov.

SÖLDENTešili sa na prvé preteky sezóny, ale počasie v rakúskom Söldene bolo proti. Po jazde Adama Žampu obrovský slalom zrušili. 

Na ľadovci Rettenbach fúkal silný vietor a organizátori sa rozhodli preteky predčasne ukončiť. 

Podobnej situácii čelili usporiadatelia aj vlani. Na nepriazeň počasia vtedy doplatili ženy. „Dva roky po sebe nepriali podmienky ženám, teraz zrušili preteky mužom,“ prezradil Adam Žampa. 

Pred zrušením figuroval na prvom mieste domáci reprezentant Marco Schwarz pred obhajcom minuloročného víťazstva Marcom Odermattom a Alexisom Pinturaultom. 

Vyhýbal sa bránam 

Tridsaťtriročný Adam Žampa prišiel do cieľa na priebežnom nepostupovom 39. mieste. Na vedúceho Marca Schwarza strácal 3,62 sekundy. 

Slovenskému reprezentantovi fúkal silný vietor. „Na hrane mi fúkol vietor o rýchlosti 110 km/h. Nie je to málo,“ vysvetlil. 

Adam Žampa.
Adam Žampa. (Autor: Nikola Baďová)

Brány sa prehýbali a ležali mu v stope. Žampa mal čo robiť, aby po nich neprešiel. „V prejazde do strmej časti ležali na svahu brány a ja som nevedel, či mám zastaviť alebo ísť ďalej. Ak by som ich prešiel, tak by ma diskvalifikovali. 

Musel som redukovať stopu. Išiel som teda do brán neskôr, ale rozhodilo ma to. Fúkalo mi celú strmú časť. Lyžovanie je vonkajší šport a to sa nedá ovplyvniť,“ uviedol starší z bratov Žampovcov po pretekoch. 

Vietor nedovolil staršiemu z bratov ísť to, čo mal natrénované. „Štart bol dobrý, ale potom som už nemohol ísť, čo som chcel,“ dodal. 

Stratégia nefungovala

Andreas Žampa vyštartoval o tri čísla skôr ako Adam. Do cieľa sa však nedostal. „Nedošiel som,“ smutne skonštatoval. 

Slovákovi vietor ešte nerobil tak veľké problémy. „Vietor bol v pohode. Išiel som trochu vyššiu stopu, lebo som sa chcel vyhnúť sekom. Šiel som asi veľmi zhora. Nevravím, že som si zvolil opatrnú jazdu, ale bola to moja stratégia. Zrejme veľmi nefungovala. 

Mal som viac času pred bránou a potom ma ťahalo na vnútornú lyžu až som vypadol,“ opísal svoj pád v spodnej časti trati. 

Andreas Žampa.
Andreas Žampa. (Autor: Nikola Baďová)

Ani jeho medzičasy nenasvedčovali na postup do druhého kola. „Nie je to prvýkrát, v Söldene som stále bez bodu. Dúfam, že na iných pretekoch to bude lepšie,“ zhodnotil. 

Andreas sa vrátil do kolotoča Svetového pohára po dvojnásobnej operácii. „Som rád, že za posledných desať mesiacov som odviedol výbornú prácu a mohol som tu vôbec byť. Niektoré dni neboli jednoduché. Ak však človek robí veci správne, zranenie ho môže urobiť silnejším a ja sa tak cítim.“

Ďalšie preteky až v decembri

Na postup do druhého kola stačila strata 2,71 sekundy. „Vzhľadom na to, že obrovský slalom bol krátky, 2,7 sekundy je veľmi veľa.

Prví lyžiari však šli naplno a jazda im vyšla. Na tomto svahu je to o tom, že ak lyžiarom nevyjdú tri-štyri brány, tak sa to prejaví na spodnej rovine,“ prezradil slovenský lyžiar. 

Pretekári v elitnej tridsiatke mali podmienky lepšie, vietor sa postupne dvíhal až s vyššími štartovými číslami. 

„Ak lyžiarovi fúkne na spodnej rovine protivietor a druhému do chrbta, tak to urobí tri či štyri desatiny sekundy. Buď to stratu predlží alebo skreše,“ pokračoval. 

Ďalšie preteky čakajú slovenskú dvojicu až 9. decembra vo francúzskom stredisku Val d’Isere. „Verím, že ďalšie preteky budú lepšie,“ povedal Adam. 

Po pretekoch sa vracajú bratia späť na Slovensko. „Desať dní sa budeme pripravovať kondične v Tatrách a potom budeme hľadať niečo, kde sa bude dať lyžovať pred Val d'Isere. Ale v celej Európe je veľmi teplo a nie je to ľahké," uviedol starší z bratov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Žampovci v Söldene: Andreasovi nevyšla stratégia, Adamovi fúkal vietor 110 km/h