Za dopingom Gaya sú asi aj prípravky proti starnutiu

Tyson Gay
Tyson Gay (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|17. júl 2013 o 11:51

Podľa informácii Sports Illustrated spolupracoval americký atlét s chiropraktikom Claytonom Gibsonom, ktorý sa špecializuje na anti-aging, čo je hľadanie prípravkov proti starnutiu.

Podvod šprintéra Tysona Gaya, ktorého pred pár dňami usvedčili z dopingu, sa začína pomaly odhaľovať.

Podľa informácii Sports Illustrated spolupracoval americký atlét s chiropraktikom Claytonom Gibsonom, ktorý sa špecializuje na anti-aging, čo je hľadanie prípravkov proti starnutiu. Pri týchto metódach sa používa aj rastový hormón či testosterón.

Gibson s Gayom spolupracoval od vlaňajšej olympijskej kvalifikácie. Známy atlét zatiaľ opakuje, že sa stal obeťou sabotáže, keď to so slzami v očiach hovoril agentúre AP. Momentálne čaká na potvrdenie B vzorky, čo by malo znamenať automaticky dvojročný dištanc.

Špecialista mu mal dodávať vitamíny, minerály a prípravky z bylín.

Najprv sa musí poradiť s Gayom

„Tysonovi sme brali krv, aby sme zistili celý jeho obraz,“ hovoril Gibson Sports Illustrated, teraz situáciu odmietol komentovať so slovami, že najprv sa musí poradiť s Gayom.

Gibsona Gayovi spominal prvýkrát jeho bývalý tréner Jon Drummond. „Počúval som o ňom dobré správy od rôznych atlétov, ale Tysonovi som ho priamo neodporučil.“

„V ordinácii nemáme nič syntetické, všetko sú to len homeopatiká,“ pokračoval chiropraktik, ktorý tiež dodal, že na špeciálne krémy nevyrába. Má na ne špeciálne laboratória. Zopakoval, že atlétom dodáva byliny a homeopatické prípravky, nezaručuje však, že nemôžu obsahovať zakázané látky.

Jeho metódy spočívajú najmä v regenerácii, akupunktúre, detoxikácii nôh a chiropraktických praktík. Toto všetko absolvoval napríklad hráč amerického futbalu Ed Reed.

Spolupracoval aj s inými atlétmi

Gibson priznal, že okrem Gaya spolupracoval aj s ďalšími profesionálnymi atlétmi, ktorých však nechcel menovať.

Tridsaťročný Gay je držiteľom najlepšieho tohtosezónneho času na 100 m, na mítingu v Des Moines bežal za 9,75. V tohtoročných tabuľkách mu patria tri najlepšie výkony.

Namiesto neho sa v Moskve v individuálnych disciplínach predstavia pôvodne štvrtí muži z národnej kvalifikácie - Michael Rogers na 100 m a Wallace Spearmon na dvojnásobnej trati.

Gay tvrdí, že vedome nebral látky podporujúce výkonnosť, ale podrobnosti o prípade zatiaľ nemôže prezradiť. "Viem presne, čo sa dialo, ale nemôžem to teraz rozoberať. Dúfam, že ešte budem môcť behať. Prijmem ako chlap akýkoľvek trest, ktorý dostanem."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Za dopingom Gaya sú asi aj prípravky proti starnutiu