Z kazičov konštruktéri

Sportnet|23. feb 2010 o 00:00

Vancouverské hokejové galapredstavenie zanecháva v každom hlboké stopy. Bude na čo spomínať a to bez ohľadu na to, ako dopadnú naši. Po prvej fáze vládnu pozitívne nálady a neskrotila ich ani úvodná prehra s Českom.

Hlavná vec, že sme sa nestrčili do kúta ako vyplašení chlapci v triede. Pravda, odborníci i priaznivci majú stále dosť námetov na pitvanie. Dumajú, či sú napríklad formácie poskladané najvhodnejšie. Nie každému forma rovnako gradovala v základnej časti turnaja a najčastejšie sa spomína Pálffy (tri vylúčenia v jednom zápase nie sú jeho obvyklým bonusom).

On sám priznal, že si bude musieť zvyknúť nielen na iné klzisko, ale hlavne náročnejší spôsob boja, lebo extraliga ho nepripravila na takéto prestížne podujatie. Hoci je to pán hokejista, ukazuje sa, že ani on nemôže raz-dva zahodiť všetky resty, ktoré si priniesol z našej súťaže. Takže je to len dôkaz ďalšej z nespočetných výčitiek na súťaž, ktorá je naozaj neduživá. A to, že máme chudobnučkú základňu hráčov a len necelé tri stovky juniorov, len zvýrazňuje neporovnateľný slovenský kapitál s tým, s čím sa prezentuje výkvet tohto športu. Pozorný divák si určite všimol aj to, že trebárs proti Rusom trojzáprah s Kopeckým a Cibákom i Radivojevičom v momentoch, keď dostal viac priestoru na ľade, očividne ožil a zamestával ruských protihráčov zvučnejších mien. Z tzv. checking line určenej na rozbíjanie a deštrukciu (tak sa javili v premiérovom vystúpení) sa stala formácia, ktorá vedela pohroziť. Hráči tvrdia, že ak vycítia väčšiu dôveru od trénera, vie ich to nesmierne vyburcovať a motivovať. Len tak sa naozaj stávajú všetky formácie rovnocenné a z kazičov môžu byť i konštruktéri. Je to dôkaz Filcových slov pred ZOH pre náš denník, že nechce mať tri silné lajny a jednu udržiavaciu.

Zápasy play-off vyvolávajú zvýšené emócie nielen v extralige, ale aj v I. lige. Aj v publiku to vrie, ale vo väčšine prípadov sa fanúšikovia jednotlivých táborov vedia zmestiť do kože. Preto zarazila informácia, že počas duelu Bardejov - Prešov došlo k bitke medzi priaznivcami. No ešte väčší šok nastal po zistení, že konflikt vyvolali Poliaci. Teda pár hulvátov, korí si prišli na Slovensko udrieť a urobiť materiálnu škodu. Je smutné, že pri vyšetrovaní incidentu - ako uviedli agentúry - sa prišlo na to, že títo importovaní grázlici sa radi potulujú po športových akciách u nás s jediným úmyslom: Niekoho zbiť, narobiť bordel. Je to výstraha pre organizátorov, a to aj v nižších súťažiach, aby nabudúce nepodcenili nielen fankluby, ale vôbec všetkých divákov, ktorí sa ukážu na štadióne. Lebo spomínaní nežiaduci "turisti" sa ešte u nás môžu ukázať.

Prednedávnom svetlo sveta uzreli informácie o nedohranom zápase medzi sofijskými rivalmi CSKA a Slaviou. Hráči CSKA najprv na konci prvej tretiny hokejkami napadli rozhodcu a po vymeraní trestov odmietli pokračovať v zápase. Disciplinárka tento klub vylúčila z najvyššej súťaže a dvaja previnilci si už nikdy nezahrajú v súťažnom zápase, tamojšia federácia ich doživotne dištancovala. Spomíname to preto, že u nás je reglement benevolentnejší a po neslávnom incidente, keď pred šiestimi rokmi Zvolenčan Mráz napadol arbitra Lauffa DK Pro-Hokeja, síce vyniesla najvyšší trest, ale bol to len 18-mesačný dištanc. Ďalší hráči dostali ešte menej a navyše mohli požiadať o odpustenie polovice trestu. Hoci bulharský hokej považujeme za exotiku a je terčom úškrnkov, v prísnosti posudzovania najhrubších prešľapov si môžeme brať z neho príklad. Lebo kto zaútočí nevyberavo raz, môže znovu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Z kazičov konštruktéri