Yan Stastny: Slovenský šampionát je pre našu rodinu výnimočný

Yan Stastny na tréningu americkej reprezentácie.
Yan Stastny na tréningu americkej reprezentácie. (Autor: TASR)
TASR|30. apr 2011 o 11:27

Yan Stastny má na MS dostatok motivácie, vrchol tohtoročnej reprezentačnej sezóny označil za srdcovú záležitosť.

KOŠICE. Yan, starší syn slovenskej hokejovej legendy Petra Šťastného, má za sebou prvú sezónu v KHL. Útočníkovi CSKA Moskva sa v nej strelecky príliš nedarilo, jeho tím navyše nepostúpil do play off a chuť si chce preto napraviť v reprezentačnom drese USA na MS v rodnej krajine svojich rodičov. Z tohto dôvodu je preňho šampionát v Bratislave a Košiciach výnimočný.

Dvadsaťosemročný Yan v minulosti pôsobil v zámorských kluboch Boston Bruins a St. Louis Blues. V júni minulého roka sa dohodol na spolupráci s CSKA, pričom v 49 zápasoch zaznamenal 13 bodov (5+8).

"Sezóna sa začala dobre, no mrzí ma, že sme nevyhrali viac zápasov. Dúfam, že v budúcej sezóne sa bude dariť viac mne i celému tímu. V každom prípade, pôsobenie v Rusku si užívam. Spoznávam úplne odlišnú kultúru, považujem to za dobrú skúsenosť," uviedol pre TASR.

Raz za život

Motivácia mu na MS v žiadnom prípade nechýba, vrchol tohtoročnej reprezentačnej sezóny označil za srdcovú záležitosť.

"Šampionát na Slovensku je pre mňa a moju rodinu veľmi výnimočný. Obaja rodičia a blízki príbuzní sú z Bratislavy a takáto príležitosť - hrať sa svoju krajinu v krajine, odkiaľ pochádzajú rodičia - sa naskytne len raz za život," vyhlásil.

Rovnako ako otca i jeho mrzí, že bratovi Paulovi účasť na MS zmarilo zranenie zo záveru sezóny: "Mal smolu. Nebol to len otcov, ale aj môj sen, aby sme si tu spolu zahrali. Žiaľ, prišla zlomenina. Taký je však hokej."

Vyhrať všetky zápasy

Američania si, ako už tradične, pribalili do batožiny len tie najvyššie ciele, čo potvrdzujú aj Yanove slová. "Máme mladý a rýchly tím, chceme byť úspešní, vyhrať všetky zápasy a získať zlaté medaily. Nie sme však sami, mnoho tímov sem prišlo s rovnakou ambíciou," prezradil, no k prvému súperovi - Rakúsku, sa vyjadril s dávkou opatrnosti. "Človek nikdy nevie, treba byť pripravený na každý zápas. Je jedno, či je súperom Rusko, Slovensko, Francúzsko alebo Rakúsko. Stále je to o tom istom, o hokeji."

Hoci sa od Yana v reprezentácii neočakáva gólová prietrž, rád by nejaký strelil. Prioritou však preňho zostáva tímový úspech.

"Zrejme budem hrať v treťom alebo štvrtom útoku, trošku si zamakám. Tréner so mnou počíta aj v oslabeniach a hádam sa mi podarí streliť aj nejaký gól. Je mi však jedno, či ich bude desať alebo žiaden. Dôležitý je úspech nášho tímu," dodal Yan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Yan Stastny: Slovenský šampionát je pre našu rodinu výnimočný