Východniari doma neskórovali

Súboj o loptu. Košičan S. Kišš (na zemi) odzbrojil Nitrana J. Leška.
Súboj o loptu. Košičan S. Kišš (na zemi) odzbrojil Nitrana J. Leška. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|27. júl 2009 o 00:00

Strelecké suchoty mali v sobotu futbalisti v Corgoň lige. V štyroch zápasoch padli len štyri góly. V kvartete tímov, ktoré neskórovali, boli aj oba východoslovenské tímy. 1. FC Tatran Prešov doma stratil dva body proti Dubnici, no Košičania prišli o všetk

y tri v stretnutí prvého s druhým. Včera si Žilinčania poradili s nováčikom. Stretnutie Trnava - Slovan sa skončilo po našej uzávierke.

Košice - Nitra 0:1 (0:1)

KOŠICE. Nitrania vedia zahrať na Košice a potvrdili to aj tentoraz. V minulej sezóne s MFK dvakrát vyhrali a raz remizovali. Nitrania sa v Čermeli prezentovali sebavedomým výkonom. Ovládli stred poľa, a preto mali loptu častejšie na kopačkách. Hodúr s Kóňom vedeli podržať loptu a aj preto sa Košičania nemohli dostať do svojho rytmu. Novákove dve strely Hrošša veľmi nevystrašili. Prakticky všetko podstatné sa udialo v záverečnej päťminútovke. Najprv Škutka zle trafil loptu, no jeho "sviečku" na druhom konci šestnástky Viazanko z prvej napálil a jeho volej poriadne "vyprášil" rukavice brankára Hrošša. V 44. min. Viazankov center nedokázal v páde zúročiť Škutka, keď jeho hlavička šla mimo. Z protiútoku Kišš v poslednej chvíli zachránil pred Boszorádom. Nasledoval roh, po ktorom sa lopta dostala k nekrytému Šimončičovi, ktorý zblízka hlavou pohodlne skóroval do prázdnej bránky - 0:1.

Po zmene strán začali aktívnejšie Košičania. Pred Hroššom bolo neustále horúco, no prízemné centre z pravej strany nedokázali najprv Novák a potom Škutka z pár krokov posunúť do siete. V 62. min. vystrelil aktívny Škutka, no Hroššo sa pri tejto lopte veľmi nezapotil. S pribúdajúcimi minútami sa do hry Košíc vkrádala nervozita a kŕčovitosť. A keď odišiel z ihriska i Viazanko, hra domácich stratila i myšlienku. Už to bolo len na náhodu a nakopávané lopty bez väčšej príležitosti.


Gól: 45.+ Šimončič, ŽK: Milinkovič, Kišš - B. Labant, Hroššo, Šimonek, Martin Tóth, rozhodovali: Samotný - D. Hrčka, Čiernik, 1 100 divákov. Košice: Schreng - S. Kišš, Bašista, Kaminský, R. Cicman - Dobias - Viazanko (69. Serečin), K. Kuzma, Milinkovič (60. L. Janič), J. Novák - Škutka (75. Karaš). Nitra: Hroššo - Kaspřák, B. Labant, Martin Tóth, J. Leško - Boszorád, I. Hodúr (89. Štetina), T. Kóňa, Šimončič - Šimonek, Rák.

Podľa Kišša pred gólom nemal byť roh, ale odkop od brány

KOŠICE. To, že tréner MFK Košice Ján Kozák nemá v láske rozhodcov, je všeobecne známe. V sobotu ho takmer od začiatku zápasu naštartovala na nohy dvojica Ľubomír Samotný (hlavný) a prvý asistent Dušan Hrčka.

Chybný verdikt

V prvej štvrťhodine stiahnutie Viazanka hosťujúcim Leškom v šestnástke Nitry rozhodca nevidel ako nedovolené. Pritom domáci stredopoliar si nabiehal na center Nováka. V 44. min. zostal bez povšimnutia faul českého legionára Kaspřáka na Cicmana. Hoci domáci obranca sklzom dal loptu do autu, hosťujúci hráč mu zákerne prišliapol členok pred očami hlavného arbitra. Nenasledovala ani žltá karta. O niekoľko sekúnd neskôr sa Nitrania tešili z gólu, ku ktorému nemuselo dôjsť, ak by obaja rozhodcovia boli pozornejší. Tvrdí to aspoň pravý obranca MFK Stanislav Kišš.

V 45. minúte ešte Kišš stačil odvrátiť nebezpečenstvo pred Shrengom, keď v poslednom okamihu zmaril šancu Boszorádovi. Nasledoval Rákov roh, lopta sa dostala k M. Tóthovi, ktorý ju odcentroval na hlavu Šimončiča a ten pohodlne skóroval do prázdnej brány. "Gólu predchádzal chybný verdikt rozhodcu. Ja som síce loptu zasiahol, ale smerom do protihráča, od ktorého išla lopta do autu. Išlo síce o dosť neprehľadnú situáciu, ale mal nasledovať odkop od brány. V žiadnom prípade nešlo o roh," konštatoval Stanislav Kišš.

Stačila "placírka"

Minútu pred prestávkou mohol Dávid Škutka poslať Nitranov do šatne so zvesenými hlavami. S Viazankovým centrom však naložil najhoršie, ako mohol a jeho krkolomná hlavička nakoniec skončila tesne vedľa. Pritom meter za ním stál úplne voľný Novák, ktorý by z päťky zrejme nezadržateľne otvoril skóre. Nestalo sa tak, a tak Nitrania poslali domácich na kolená. "Stačilo to naozaj zakončiť 'placírkou'. Ja som sa však predieral cez obrancov. Chcel som vletieť do lopty, aby som ju dal čo najprudšie. Preto som sa do tohto centra hodil hlavou. Ani som nevidel, kam šla lopta," povedal Dávid Škutka.

Nakopávané lopty neviedli k úspechu

Košičania si určite najmenej želali takúto "pohodu" pred štartom v 3. predkole Európskej ligy v Sarajeve. „Nerozumiem, prečo sme už v prvom polčase nedostali Nitru pod tlak. Hostia mali veľmi veľa priestoru na kombináciu. Náš pohyb nebol taký živý, ako by sme si predstavovali, nebolo komu dať loptu, naši hráči v stredovej formácii stáli, nemali sme ponukovú činnosť, to ma štve najviac, to bol náš problém. Lopty sme potom iba nakopávali. Strácali sme jednoduché lopty, niektorí chlapci hrali kŕčovito. Do štvrtkového zápasu Európskej ligy nám zostáva ešte niekoľko dní, dovtedy sa dáme dokopy. Európska liga je niečo iné ako Corgoň liga, v Sarajeve sa budeme snažiť podať čo najlepší výkon," zastrájal sa P. Bašista.

Prešov - Dubnica 0:0

PREŠOV. V prešovskom tábore sa museli zaobísť bez dvoch defenzívnych štítov. Prekop je po vážnom zranení kolena vyradený na dlhší čas. Španiel Pozo mal zdravotné problémy, trénovať začal len v strede minulého týždňa, a tak v sobotu sedel iba na lavičke. Napriek tomu si Prešovčania defenzívu postrážili. Dubničanov, ktorí sa usilovali o rýchle protiútoky, až na malé výnimky, udržali na uzde. Herne mal síce Tatran navrch, ale v efektivite tentoraz zlyhal. V domácej premiére gól nedal, hoci už na začiatku sa mu jedna z príležitostí núkala. V 1. minúte Kobylík hľadal typickým pasom do šestnástky nabiehajúceho stopéra Čepa. Tomu však na jej usmernenie chýbali centimetre. Hostia o pár minút neskôr zakontrovali Nosekovou nepresnou hlavičkou, Prešovčania zase šancou Ižvolta. Po Kobylíkovej presne načasovanej prihrávke záložník Tatrana loptu sám pred Igazom však dobre nespracoval. Ten istý hráč to po chvíli skúšal strelou spoza šestnástky, ktorá bránu Dubnice tesne minula. Považania druhý raz zakončovali až po polhodine. Grendelov nečakaný pokus bol však nepresný. Dve minúty nato prišla druhá gólová šanca zeleno-bielych. V prebiehajúcej 36. minúte Ižvolt výborne načasoval prihrávku Katonovi. Sám pred dubnickým gólmanom vystrelil, no ten loptu, hoci na dvakrát, dostal pod kontrolu. O pár minút vyslal dva pokusy na bránu súper Poliaček. Nuž a dve minúty pred polčasom sa po Joslovom priťuknutí ocitol v gólom zaváňajúcej pozícii Penksa. Zakončoval síce pohotovo, ale obetavý zákrok Noseka zachránil Dubničanov od gólovej pohromy. Tí tretí raz ako-tak ohrozili prešovskú bránu v 59. minúte striedajúcim Filom. Našťastie pre Tatran, strelec hostí sa zamotal do vlastných kľučiek a črtajúcu sa možnosť prepásol. Prešov potom skúšal preraziť strelami Poliačeka, Ižvolta i Farbáka.

ŽK: Kobylík, Diviš, Drakul - Držík, Porázik, Grendel, Igaz. ČK: 89. Filo (za udretie protihráča). Rozhodoval: Valášek. Divákov: 3 560. 1. FC Tatran: Diviš - Papaj, Farbák, Čep, Josl - Hanek - Ižvolt (83. Vršajevič), Kobylík, Katona - Poliaček (72. Drakul) - Penksa (76. Belejík). MFK: Igaz - Obert, Jánošík, Nosek, Ondráš - Držík - T. Zápotoka, L. Zápotoka (67. Vavrík), Ľupták (82. Šulek) - Grendel - Porázik (58. Filo).

Ani Penksovi to tentoraz gólovo nevyšlo

Po opätovnom návrate prešovského Tatrana po šiestich rokoch na scénu v najvyššej futbalovej súťaži si Prešovčania v Corgoň lige na nováčika počínali dobre. Na ich štíte ostal napríklad aj úradujúci majster či vicemajster. Postrachom Šarišanov sa ukázali byť Považania. Začal sa nový ročník a prešovskí futbalisti zase na dubnického súpera nevyzreli.

PREŠOV. Futbalisti 1. FC Tatran Prešov s Dubnicou v uplynulej sezóne doma dvakrát prehrali (1:4 a 2:3), vonku s ňou hrali bez gólov. Nuž a takýto istý výsledok sa zrodil aj v prvom zápase zeleno-bielych v tejto sezóne pred vlastným publikom.

Ofenzívne, ale neefektívne

Prešov na úvod vyhral Belejíkovým gólom sedem minút pred koncom v Petržalke. V Senici dal Tatran síce dva góly (autormi boli Penksa a Ižvolt), no nestačilo to ani na bod. Zápas s Dubnicou na domácej pôde poňali zeleno-bieli ofenzívne, no zahrali neefektívne. "Z mojej strany bol dnešný zápas herne trochu lepší ako dva predošlé, ale paradoxne som aj ja vyšiel gólovo naprázdno," konštatoval po stretnutí autor jedného z doterajších troch prešovských gólov, kapitán tímu Marek Penksa. "Ozaj škoda tohto výsledku. Šance sme si vytvorili. Z dvoch- troch jeden gól mal určite padnúť. Nemyslím si pritom, že by sa pod bezgólovú remízu podpísala skutočnosť, že Dubnicu sme v minulom ročníku neporazili. Na tie zápasy sme už dávno zabudli. Pravda, nejaké ponaučenie si z nich zobrali. Žiaľ, nestačilo to. Hoci sme sa pred výkopom zastrájali, že tohto súpera konečne už musíme zdolať. Snaha, chuť bojovať tu bola. Ako vravím, zaplatili sme daň za nepremenené šance."

Šmýkajúceho sa súpera si nevšimol

V takýchto súbojoch to býva o prvom góle. Kto ho dá ako prvý, je vo výhode. Prešovčania k nemu už na začiatku veru ďaleko nemali. Nakoniec ho však nedali ani na konci. "Samozrejme, ak by nám to bolo v úvode vyšlo, mohol to byť aj rozhodujúci moment zápasu," pripustil aj takúto šancu kapitán, ktorý patril na ihrisku k najaktívnejším a ktorý dve minúty pred prestávkou mal na kopačke jednu z prešovských gólových možností. "Škoda, zľava šmýkajúceho sa Noseka do moje strely som si včas nevšimol. Takto to stihol zblokovať a lopta namiesto v sieti skončila nad bránou. Prípadný gól do šatne by nám bol určite pomohol. Do druhej časti sme šli na trávnik s tým, aby sme nedostali z brejkov, ktorými Dubničania hrozili, žiadny gól. Hostia boli v tomto smere nebezpeční, no eliminovali sme ich. A zase sme pri tom, že sme nedokázali dať gól. Iste, s pribúdajúcimi minútami stúpa i nervozita." V závere, keď hral Tatran v podstate vabank, Marek Penksa už nebol. "V zápase som sa cítil dobre, neviem prečo som šiel dole. Škoda, že pri tom tlaku a skrumážach pred dubnickou bránou som už nebol. Chlapci však dreli do samého konca, ako vravím, veľmi sme chceli vyhrať."


ZOSTÁVAJÚCE VÝSLEDKY

PETRŽALKA - DUN. STREDA 1:0 (0:0). Gól: 61. F. Kiss, bez kariet, rozhodoval Horváth, 1 872 divákov.

RUŽOMBEROK - B. BYSTRICA 1:1 (0:1). Góly: 72. Lačný - 17. Bruško, ŽK: A. Sloboda, Peter Majerník - Adámik, Bruško, Michal Ďuriš, ČK: 82. Michal Ďuriš (B. Bystrica) po druhej ŽK, rozhodoval P. Hrčka, 2 835 divákov.

TABUĽKA

1. Nitra 3 2 1 0 3:1 7
2. Košice 3 1 1 1 2:1 4
3. Prešov 3 1 1 1 3:3 4
4. Petržalka 3 1 1 1 1:1 4
5. Slovan 1 1 0 0 3:0 3
6. Ružomberok 3 0 3 0 3:3 3
7. B. Bystrica 3 0 3 0 1:1 3
8. Dubnica 3 0 3 0 1:1 3
9. Senica 2 1 0 1 3:5 3
10. Žilina 1 0 1 0 1:1 1
11. Trnava 2 0 1 1 0:1 1
12. D. Streda 3 0 1 2 1:4 1

PROGRAM 4. KOLA

Sobota 1. augusta o 16.30 hod.: Senica - Dubnica, o 19.30: B. Bystrica - Petržalka, Nitra - Ružomberok, Dun. Streda - Prešov, Žilina - Trnava

Nedeľa 2. augusta o 19.30 hod.: Slovan - Košice.





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Východniari doma neskórovali