Vo výprave na OH už 52 športovcov SR

Ilustračné Foto.
Ilustračné Foto. (Autor: SITA / AP)
SITA|7. júl 2008 o 14:50

Slovenská výprava na olympíjske hry v Pekingu má zatiaľ 52 športovcov. Pribudli horskí cyklisti.

BRATISLAVA 7. júla (SITA) - Slovensko akceptovalo pridelenie dvoch miesteniek pre súťaže v horskej cyklistike na olympijské hry v Pekingu a pod piatimi kruhmi by sa mali predstaviť Janka Števková v cross country žien a Milan Barényi v rovnakej disciplíne mužov.

Medzinárodný olympijský výbor o pridelení dvoch miest informoval Slovenský olympijský výbor a Slovenský zväz cyklistiky faxom už v priebehu piatka. "SOV i SZC miestenky akceptovali, do nominácie budeme navrhovať Števkovú s Barényim," informoval prezident SZC Anton Tkáč. Slovensko dostalo možnosť obsadiť preteky v cross country, keďže niektorá z kvalifikovaných krajín nenaplnila svoju pridelenú kvótu.

Barényi so Števkovou sú 51. a 52. členom slovenskej výpravy v Pekingu. Števková štartovala na olympijských hrách v Aténach 2004, kde však preteky v cross country nedokončila. Pre Barényiho to bude premiérová účasť, stane sa celkovo piatym slovenským horským cyklistom v olympijskom tíme v histórii. "Vyzeralo to tak, že sa na túto olympiádu nedostanem.

Pravdepodobne budem musieť zmeniť svoj program, rozhodne sa o tom v najbližších dňoch. Momentálne si stále doliečujem chrbát, s ktorým mám problémy už druhý týždeň. Preto som musela vynechať MS v cross country maratóne v Taliansku. Veľmi sa do Pekingu teším," povedala pre agentúru SITA Števková.

Účasť aj pre 12 atlétov

Miesto vo výprave SR si okrem dvojice horských cyklistov vybojovalo zatiaľ 12 atlétov, po sedem športovcov v rýchlostnej kanoistike a športovej streľbe, päť vo vodnom slalome, štyria v tenise, tri miesta bude mať SR v cestnej cyklistike, limity splnili aj dve plavkyne, miestenku získali dvaja vzpierači, jeden triatlonista, jachtár, džudista, jedna stolná tenistka, športová gymnastka, bedmintonistka a po jednom zápasníkovi vo voľnom a grécko-rímskom štýle.

Definitívnu nomináciu na OH 2008 bude schvaľovať výkonný výbor SOV na svojom zasadnutí 17. júla, nomináciu celej výpravy bude potom ešte potvrdzovať valné zhromaždenie SOV 19. júla. Do 23. júla musí SOV odoslať na MOV a organizačnému výboru pekinských hier (BOCOG) definitívne menovité prihlášky členov výpravy.


Aktualizovaný prehľad olympijských miesteniek, ktoré si doteraz vybojovali slovenskí športovci:


Atletika (12): Jozef Repčík (800 m), Dmitrij Vaľukevič (trojskok), Libor Charfreitag (kladivo), Matej Tóth (chôdza na 20 km), Peter Korčok, Miloš Bátovský, Kazimír Verkin (všetci chôdza na 50 km), Martina Hrašnová (kladivo), Zuzana Malíková (chôdza na 20 km), Jana Velďáková (diaľka), Dana Velďáková (trojskok), Lucia Klocová (800 m). Limit má splnený na 50 km aj Anton Kučmín, ale v disciplíne môžu štartovať maximálne traja z jednej krajiny.


Bedminton (1): Eva Sládeková (dvojhra).


Cestná cyklistika (3): Matej Jurčo, Roman Broniš, Ján Valach (návrh komisie CC SZC, jeden z nich bude súťažiť aj v časovke)


Džudo (1): Zoltán Pálkovács (do 100 kg).


Horská cyklistika (2): Milan Barényi, Janka Števková (cross country, návrh SZC)


Jachting (1): Patrik Pollák (RS:X).


Plávanie (2): Martina Moravcová, Denisa Smolenová.


Rýchlostná kanoistika (7): Marián Ostrčil (C1), Ivana Kmeťová, Martina Kohlová (obe K2), Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Tarr (všetci K4).


Stolný tenis (1): Eva Ódorová (dvojhra).


Streľba (7): Jozef Gönci, Daniela Pešková (puškové disciplíny), Pavol Kopp (pištoľové disciplíny), Mário Filipovič, Erik Varga, Zuzana Štefečeková, Danka Barteková (všetci brokové disciplíny).


Športová gymnastika (1): Ivana Kováčová.


Tenis (4): Dominik Hrbatý, Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková, Janette Husárová (len štvorhra).


Triatlon (1): Pavel Šimko.


Vodný slalom (5): Michal Martikán (C1), Peter a Pavol Hochschornerovci (C2), Elena Kaliská (K1 ženy), Peter Cibák (K1 muži).


Vzpieranie (2): Ondrej Kutlík (do 85 kg), Martin Tešovič (do 105 kg).


Zápasenie (2): David Musuľbes (voľný štýl, do 120 kg), Attila Bátky (grécko-rímsky štýl, do 84 kg).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vo výprave na OH už 52 športovcov SR