Vo Vranove vyhrali Kukučka s Vejačkom

Víťazná posádka Kukučka – Vejačka.
Víťazná posádka Kukučka – Vejačka. (Autor: Ľuboš Kašický)
Sportnet|24. aug 2017 o 00:00

Rallyšprit vo Vranove sa jazdil tento rok ako voľná súťaž mimo oficiálneho rely kalendára.

Rallyšprit vo Vranove sa jazdil tento rok ako voľná súťaž mimo oficiálneho rely kalendára.

Organizátori z AMK Vranov nad Topľov – Čemerné pripravili dva náročné úseky na východnej strane Slanských vrchov.

Napriek avizovanému asfaltovému charakteru súťaže bol však prvý úsek skôr šotolinový ako asfaltový a spájal Rudlov zo Zamutovom.

Druhý úsek bol totožný s vlaňajším úsekom Zamutov – Dubník.

Obidva úseky sa jazdili v oboch smeroch a tak na posádky čakali po štyri rýchlostné skúšky v dopoludňajšej aj popoludňajšej sekcii.

Celková dĺžka eresiek bola 36,8 kilometra, čo prekračovalo počet kilometrov pre súťaž zaradenú do RRP (maximálne 25 km).

Keď zadok lieta kade-tade

Na štart postavilo viac ako tridsať posádok. Medzi favoritov jednoznačne patrili posádky Ondrej – Gomori, ktorí tu vyhrali vlani a Kukučka – Vejačka, ktorí vlani skončili druhí.

Z víťazstva sa tentoraz radovala posádka Tomáš Kukučka a Peter Vejačka z tímu KL Racing, ktorá so svojím Mitsubishi Lancer vyhrala všetky rýchlostné skúšky.

„Boli sme prekvapení, že asfalt bol nakoniec vlastne šotolinou, ale ja mám rád takéto šmykľavé povrchy a nevadí mi, keď mi zadok lieta kade-tade. Pustili sme sa do toho naplno od začiatku a pekne sme sa naháňali s Tomášom Ondrejom, až kým neodstúpil. Potom sme si už len kontrolovali pozíciu a sme radi, že sme došli bez problémov do cieľa,“ neskrýval úsmev večný optimista Tomáš Kukučka.

Odstúpenie vlaňajšieho víťaza

Kukučkovým očakávaným rivalom bol Tomáš Ondrej (Škoda Fabia WRC).

Rožňavčan však ešte v dopoludňajšej prvej sekcii zlomil záves pravého predného kolesa a musel predčasne zo súťaže odstúpiť.

Na druhé miesto tak poskočil Ivan Mutňanský (Mitsubishi Lancer) a pekným vyrovnaným výkonom si už pozíciu udržal.

„Súťaž bola naozaj ťažká. Takú som už dávno neabsolvoval. Na takejto šotoline som nejazdil hádam aj pätnásť rokov a tak som spokojný, že sme to zvládli,“ povedal v cieli Ivan Mutňanský.

Treťou posádkou v cieli bola nakoniec dvojica Marián Kekeňák a Zdenko Bystrán (tiež Mitsubishi Lancer).

„Naozaj náročné preteky. Šmýkalo sa pekne. Ten druhý úsek bol poriadne rozbitý, no podmienky boli pre všetkých rovnaké, tak sme sa snažili nepoškodiť auto a odjazdili sme to ako dobrý test. Takže super,“ nesťažoval sa v cieli ani Marián Kekeňák, ktorý na druhého Mutňanského strácal takmer tridsať sekúnd.

Béreš zabával, no Sierra nevydržala

Zo súťažou sa okrem favorizovaného Ondreja predčasne lúčil aj veterán Jozef Béreš, ktorého zradila technická porucha na jeho Forde Sierra už na druhom meranom úseku.

Najvážnejšiu haváriu mal Tomáš Manduľák, ktorý poriadne „pokrčil“ svoj Citroën C2 R2, no posádke sa našťastie nič nestalo.

Cieľ videlo nakoniec 21 posádok.

Výsledky Rallyšprint Vranov 2017: 1. Kukučka / Vejačka; 2. Mutňanský / Šintal ; 3. Kekeňak / Bystrák; 4. Popovič / Sucháč; 5. Cireň / Hronec (všetci na Mitsubishi Lancer); 6. Baffy / Kušnier (Peugeot 206 XS).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vo Vranove vyhrali Kukučka s Vejačkom