Veteráni sa pokúsia dokázať, že vekom kvalita neklesá

SITA|31. júl 2008 o 11:10

PARÍŽ 31. júla (SITA, AFP) - Viacerí športovci sa na augustových olympijských hrách v Pekingu pokúsia dokázať, že vysoký vek nie je prekážkou pre účasť na vrcholných podujatiach. Jeannie Longová, Dara ...

PARÍŽ 31. júla (SITA, AFP) - Viacerí športovci sa na augustových olympijských hrách v Pekingu pokúsia dokázať, že vysoký vek nie je prekážkou pre účasť na vrcholných podujatiach. Jeannie Longová, Dara Torresová, Susan Nattrassová, James Tomkins, Haile Satayin či Hiroši Hokecu sú všetko účastníci športového sviatku v najľudnatejšej krajine sveta, vekovo však nespĺňajú tradičnú predstavu o ideálnom veku vrcholového športovca. Napriek svojej "zrelosti" však na olympijských hrách nechcú pôsobiť ako atrakcia a nemajú v pláne byť iba do počtu.

Pre 49-ročnú Francúzku Longovú bude pekinská olympiáda už siedmou, ako päťnásobná majsterka sveta si na júnových majstrovstvách svojej rodnej krajiny dokázala vybojovať prvenstvo v pretekoch s hromadným štartom, ako i v časovke. Rodáčka z Annecy sa doteraz zúčastnila na všetkých olympijských hrách, odkedy sa oficiálnou disciplínou stala ženská cyklistika, a v roku 1996 sa v Atlante tešila zo zlata v klasických pretekoch. V Pekingu sa reprezentantka krajiny "galského kohúta" opäť postaví na štart oboch disciplín.

Rodák z Etiópie reprezentujúci Izrael - Haile Satayin, ktorý sa špecializuje na maratón, taktiež čoskoro oslávi polstoročnicu a vo veku 49 rokov je svojím oveľa mladším súperom dôstojným konkurentom, na ostatných OH v gréckej metropole obsadil konečné 20. miesto a pamätná bola jeho akcelerácia v záverečných fázach, kedy už väčšina vytrvalcov spomaľovala.

Zrejme najväčšiu prestávku medzi dvoma olympijskými hrami si doprial japonský parkúrový jazdec Hiroši Hokecu (67 rokov), pre ktorého bude Peking druhým podujatím tohto druhu, prvú účasť na OH však zaznamenal pred ťažko uveriteľnými 44 rokmi. "Verím, že tentoraz sa mi podarí dosiahnuť lepší výsledok ako pri mojom prvom štarte (na OH v Tokiu 1964, 40. priečka)," povedal Hokecu, ktorý sa pokúsi demonštrovať, že vekom sa jeho športové kvality iba zlepšili.

Pre americkú plavkyňu Daru Torresovú, ktorá pred 24 rokmi v Los Angeles získala zlatú medailu, bude Peking jej piatym olympijským štartom. Floridská rodáčka je majsterkou úspešných návratov, v roku 2000 sa rozhodla po siedmich rokoch vrátiť späť k profesionálnemu športu a z bazéna v Sydney vylovila dve štafetové zlatá a tri individuálne bronzové medaily.

Austrálsky veslár James Tomkins, držiteľ siedmich titulov majstra sveta, sa vo veku 42 rokov v Číne bude pokúšať o štvrté olympijské prvenstvo. Pre Tomkinsa bude Peking podľa všetkého poslednou účasťou na vrcholnom podujatí, po ktorom ukončí profesionálnu kariéru. Jeho príbeh je o to silnejší, že pred časom mu lekári diagnostikovali srdcovú chybu, z ktorej sa však dokázal zotaviť.

Päťdesiatosemročná strelkyňa Susan Nattrassová je ikonou kanadského olympizmu a v auguste sa zúčastní už na šiestych OH. V roku 1976 sa v Montreale stala vôbec prvou ženou, ktorá súťažila v streľbe na asfaltové terče.



bg;tx;mj

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Veteráni sa pokúsia dokázať, že vekom kvalita neklesá