Niekto si myslí, že chyby rozhodcov opravuje softvér. Ale aj v aute VAR sedia ľudia

Michal Očenáš skúma videozáznam.
Michal Očenáš skúma videozáznam. (Zdroj: TASR, Autor: Martin Baumann)
Titanilla Bőd|25. apr 2021 o 19:00

Videorozhodca sa používa už aj v slovenskej lige.

BRATISLAVA. Od apríla sa už aj v najvyššej slovenskej futbalovej lige používa systém VAR, čiže videorozhodca. Zatiaľ je k dispozícii v televíznych zápasoch, teda v dvoch stretnutiach v každom kole. 

Stále rozhodujú ľudia

V praxi to znamená, že okrem rozhodcovskej trojice na ihrisku sleduje stretnutie aj ďalšia trojica v prenosovom voze VAR – videoasistent rozhodcu (VAR), asistent videoasistenta rozhodcu (AVAR) a replay operátor.

Čo je úlohou VAR?

VAR skúma štyri základné situácie:

  • gólovú situáciu - skúma sa situácia pred tým, ako lopta prejde za bránkovú čiaru, či lopta neopustila hraciu plochu, či sa nejednalo o postavenie mimo hry, či počas akcie nebola nedovolená hra rukou či nedovolený zákrok
  • penaltovú situáciu - skúma sa, čo predchádzalo penaltovej situácii
  • priamu červenú kartu - skúmajú sa situácie, po ktorých by mal byť hráč vylúčený, nedovolené zastavenie súpera v gólovej situácii, hrubé nešportové správanie či násilné správanie chybnú
  • identifikáciu hráča pri udelení karty (žltej alebo červenej).

„Počul som už názory, že je to super systém, ak to dokáže opraviť rozhodnutia rozhodcu. Málokto vie o tom, že tu sedia ľudia, takisto rozhodcovia, s replay operátorom, ktorý VAR obsluhujú.

Rozhodnutia stále robia ľudia, nejde o žiadny naprogramovaný softvér, ktorý mení rozhodnutia o hracej ploche,“ prezradil v relácii Narážačka na Futbalnet TV slovenský rozhodca Michal Očenáš.

Penalty po VAR

Už hneď v prvom stretnutí, v ktorom bol VAR nasadený, bola na základe komunikácie rozhodcu s videorozhodcom nariadená jedenástka, ktorú najprv hlavný arbiter nezapískal.

Išlo o stretnutie medzi Trenčínom a Žilinou, ktorý viedol Boris Marhefka. Po faule žilinského hráča dal Trenčín z jedenástky gól, ale zápas napokon prehral 3:2.

Vďaka VAR mohla kopať v ďalšom kole pokutový kop aj Dunajská Streda proti Slovanu. Hlavným rozhodcom stretnutia bol Michal Očenáš. Šláger medzi prvým a druhým tímom tabuľky priniesol vtedy remízu 2:2.

Futbal je rýchly a treba si všímať detaily

„VAR je fajn a myslím si, že na Slovensku ho zaviedli aj trochu neskoro. Lenže ľudia, ktorí s tým systémom pracujú, potrebujú skúsenosti. V súčasnosti to trvá príliš dlho,“ poznamenal vtedy na pozápasovej tlačovej konferencii Bernd Storck, vtedajší tréner Dunajskej Stredy. S nemeckým koučom klub v priebehu tohto týždňa rozviazali zmluvu.

Tréneri sú k systému VAR naklonení pozitívne. „Futbal sa stal takým rýchlym a treba si všímať také malé detaily, že podľa mňa to už rozhodca bez VAR nezvládne,“ myslí si kouč Trenčína Stijn Vreven.

„Dôležité bude, aby sme nehľadali ľahké fauly a kontakty, aby futbal ostal futbalom. Vtedy bude VAR prospešný,“ povedal pre Sportnet tréner Žiliny Pavol Staňo.

Zišiel by sa aj v skupine o záchranu

VAR sa na Slovensku zatiaľ používa len v televíznych zápasoch a keďže prebieha nadstavba, televízie si pochopiteľne vyberajú súboje zo skupiny o titul. Mužstvá zo skupiny o záchranu sa tak zatiaľ musia zaobísť bez videorozhodcu.

„Beriem to ako realitu, že v dolnej šestke sa VAR zatiaľ nebude používať, a nezamýšľam sa nad tým,“ vravel pred zavedením systému VAR pre Sportnet tréner Senice Karol Praženica.

Ešte ako kouč Zlatých Moraviec zažil, že jeho tímu neuznali proti Dunajskej Strede čistý gól, keď sa lopta odrazila od brvna za bránkovú čiaru.

V podobnej situácii sa však ocitol aj pred dvoma týždňami, keď v zápase s Ružomberkom Ladislav Prešinský neuznal vyrovnávajúci gól, lebo nepostrehol, že po dlhom autovom vhadzovaní sa ešte lopty dotkol hlavou Marin Ljubičič.

Senica ten zápas napokon prehrala 0:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Niekto si myslí, že chyby rozhodcov opravuje softvér. Ale aj v aute VAR sedia ľudia