Vancouver pre Kanadu rekordný, vyhrala medailovú bilanciu

SITA|28. feb 2010 o 03:05

Domáca Kanada vyhrala medailovú bilanciu zimných olympijských hier vo Vancouvri.

VANCOUVER. Domáca Kanada vyhrala medailovú bilanciu zimných olympijských hier vo Vancouveri. Kanaďania majú na svojom konte pred poslednými dvoma nedeľňajšími disciplínami (finále hokejového turnaja, beh na lyžiach mužov na 50 km klasicky s hromadným štartom) 13 zlatých medailí.

Druhé Nemecko už domácich nemôže ohroziť, keďže v doterajšom priebehu ZOH 2010 získalo 10 zlatých medailí. Kanaďania vyrovnali rekord v počte olympijských víťazstiev jednej krajiny na ZOH. Trinásť najcennejších kovov si vybojovali reprezentanti ZSSR v Innsbrucku 1964 a Nóri v Salt Lake City 2002. Kanaďania stále môžu tento počet prekonať. Domáci zároveň získali aj najviac zlatých medailí organizátorskej krajiny ZOH. Doteraz tento rekord s desiatimi prvenstvami držali Američania zo Salt Lake City 2002 a Nóri z Lillehammeru 1994.

Pre Kanadu sú ZOH 2010 najúspešnejším olympijským podujatím v histórii. Doteraz najviac zlatých - 10 - získala krajina javorového listu na olympijských hrách 1984 v Los Angeles, ktoré bojkotoval ZSSR a jeho satelity.

Kanada doteraz organizovala olympijské hry dvakrát, v Montreale 1976 v letnej verzii a ani v Calgary 1988 pri zimnej však zlatú medailu nezískala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vancouver pre Kanadu rekordný, vyhrala medailovú bilanciu