V KHL štartuje príprava, desať Slovákov je stále bez zmluvy

Dominik Graňák vymení Dinamo Moskva za iný klub.
Dominik Graňák vymení Dinamo Moskva za iný klub. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|9. júl 2014 o 20:20

Minulý mesiac skončil pre finančné ťažkosti Lev Praha a pre krízu na východe Ukrajiny nebude hrať ani Doneck – trh s hráčmi v KHL je v lete presýtený.

BRATISLAVA. V kluboch Kontinentálnej hokejovej ligy odštartuje v piatok spoločná príprava hráčov pred 7. ročníkom súťaže a niekoľko slovenských hráčov je stále bez zmluvy.

„Nová sezóna bude bez troch tímov z minulého ročníka - pražského Leva, Donecka, Spartaka Moskva - a hoci pribudli Togliatti, Soči aj Jokerit Helsinki, konkurencia na hráčskom trhu je teraz mimoriadne prehustená,“ povedal reprezentačný obranca Dominik Graňák.

Aj on si po štyroch rokoch v Diname Moskva hľadá nový klub.

Konečne uvidí Stanley Cup

Graňák podstúpil po skončení minulého ročníka operáciu ramena. Po rehabilitácii ešte nie je stopercentne fit. V individuálnej príprave postupne zvyšuje záťaž, v stredu bol v Trenčíne prvý raz na ľade.

Dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára s Dinamom (2012, 2013) je prvý raz v kariére v situácii, že 10. júla ešte nevie, kde bude v sezóne hrať. Predtým zvykol podpísať nový kontrakt už na konci predchádzajúceho ročníka.

„Z novej situácie nie som nervózny, ba svojím spôsobom mi aj vyhovuje,“ vysvetľoval 31-ročný hokejový elegán. „Po operácii si môžem dopriať dlhšiu rehabilitáciu, aby som sa riadne doliečil a nemusím sa plašiť, že už treba zaberať v spoločnej príprave s mužstvom. Viem, že to je aj riziko, že všetky miesta budú obsadené, ale pristúpil som na to.“

Slováci bez zmluvy

Obrancovia: Dominik Graňák (naposledy Dinamo Moskva), Ivan Baranka (Omsk), Tomáš Starosta (Chanty Mansijsk), Peter Podhradský (Doneck), Branislav Mezei (Čechov), Juraj Mikuš (Lev Praha)

Útočníci: Tomáš Záborský (Ufa), Štefan Ružička (Omsk), Juraj Mikúš (Slovan), Branko Radivojevič (Slovan)

Špičkový obranca z KHL by sa rád vrátil do ruských klubov, no nevylúčil možnosť, že by si zahral vo švédskej či vo švajčiarskej lige. S Färjestadom už má švédsky titul a jeden rok pôsobil aj v Rögle.

Graňák má v tomto lete viac voľna, aby si užil festival Pohoda a konečne doma uvidí Stanley Cup.

„Veľký strieborný pohár v nedávnych rokoch priniesli do Trenčína po dva razy Tomáš Kopecký, Marián Hossa a raz aj Zdeno Chára, no zakaždým som už bol v klubovej príprave v zahraničí,“ vravel Graňák. „Teraz bude čas, aby som si ho prezrel zblízka, keď príde za Majom Gáboríkom.“

Má čas do septembra

Tomáš Záborský vymenil v minulej sezóne Omsk za Ufu a na jar sa dával zdravotne do poriadku. Už môže naplno trénovať, no zatiaľ zostáva v Trenčíne.

„Zopár ponúk som už mal, čakám na lepšiu,“ pokojným hlasom odpovedal výborný strelec. „Prioritou sú pre mňa ruské kluby. Až keby to padlo, potom by som sa s agentom zameral na iné ligy. Dobré skúsenosti mám z Fínska. Do začiatku septembra je času dosť, pripravovať sa môžem aj doma.“

Skúsený obranca Tomáš Starosta hral v KHL od začiatku v roku 2008, titul vybojoval po troch rokoch s Ufou. Teraz nevylučuje, že by sezónu začal v inej lige v Európe.

„V každom prípade by som si dal do zmluvy klauzulu, že pri záujme z Ruska by ma museli uvoľniť,“ naznačil jednu z možností, ako sa vrátiť do KHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»V KHL štartuje príprava, desať Slovákov je stále bez zmluvy