V kabíne musel zasahovať generálny manažér!

Sportnet|21. nov 2005 o 00:00

Košice Pri pohľade na konečný výsledok košického derby K Cero I.C.P. - Viktoria PČSP 111:40 by sa zdalo, že všetko šlo podľa plánu a domáce môžu byť

nadmieru spokojné, veď vyhrali o priepastných 71 bodov. Lenže realita je iná. Bol to totiž zápas dvoch rozdielnych polčasov. Ten prvý sa skončil 36:24 a z hry majsteriek boleli oči napriek tomu, že proti ním stál celok zložený výlučne z neskúsených junioriek, ktorý v súťaži ešte nevyhral. Domáce dokázali pozahadzovať aj neuveriteľné veci a v druhej štvrtine vedeli tínedžerkám robiacim v seniorskom basketbale ešte iba prvé krôčiky streliť len chudobných 14 bodov. To najlepšie dokumentovalo ich výkon v prvom polčase. Nenechalo to chladným generálneho manažéra klubu Daniela Jendrichovského, ktorý v polčasovej prestávke zavítal do kabíny a hráčkam predniesol svoj dôrazný príhovor. Až takéto radikálne riešenie zabralo a prebralo žlto-modré z letargie.

"Mrzí ma, akým spôsobom pôsobíme od začiatku sezóny. Má to strašne ďaleko od toho, na čo máme možnosti a káder. Určite ma to nemôže nechať pokojným. V šatni som sa v polčase hráčok opýtal, aký je rozdiel medzi nimi a dievčatami z Viktorie. Ak 12 bodov, tak potom urobíme porovnateľný rozdiel aj v platoch!," prezradil náplň svojho príhovoru hráčkam D. Jendrichovský. Pritom prémie aj na tento zápas so slabým protivníkom vypísané boli. Hráčky mali dať viac ako 100 bodov a nemali dostať viac ako 40. Uragánom v druhom polčase sa im podarilo peniaze napokon zachrániť, ale rozpaky ostali. Zbabraný prvý polčas nemohla úplne vyžehliť ani vydarená druhá dvadsaťminútovka. "Určite vždy budem skákať až do povaly, ak pristúpime k zápasu tak, ako dnes. Povedal som v polčase hráčkam, že na Euroligu nemajú, pretože na tú úroveň sme ešte nedorástli a ak sa im nechce hrať našu extraligu, nech idú preč. Ja našu ligu odohrám aj s dievčatami, ktoré majú chuť hrať a možno to bude normálne. Zdôraznil som im, nech ukážu, že sú profesionálky a za niečo stoja. Ak sa to prejaví na ihrisku, prejaví sa to aj na výplatnej páske. My máme za sebou veľmi ťažké obdobie, z ktorého sa nedostaneme bez vnútornej sily. Ideme do Neapolu, kde môžeme zachrániť celú euroligovú sezónu. Ak sa nám tam nepodarí vyhrať, Euroligu sme hrali tento rok zbytočne. Verím, že si to každá jedna z nich uvedomí, čo odznelo v polčase a tomu prispôsobí aj svoj prístup k štvrtkovému zápasu. Ak moja návšteva v šatni niečomu pomohla, ja budem len rád. Urobím totiž čokoľvek preto, aby sme sa z tejto situácie vymotali."

Po sobote je D. Jendrichovský presvedčený, že bez bodového ultimáta aj pre ďalšie stretnutia to v danej situácii nepôjde. "Na všetky družstvá z chvosta tabuľky, akými sú Myjava, Nitra a Viktoria, platí rovnaké dať vyše 100 bodov a nedostať cez 40. Keď sa nevedia na ligu motivovať samy, namotivujem ich ja. Keď ich nikto nenaháňa, pristupujú k tomu tak, ako vidíme. Musíme teda tlak vytvoriť umelo a tak to bude až do konca. Mňa to mrzí, že to nie je v nich, aby pristúpili profesionálne a chceli ukázať, že sú hodné pomenovania euroligová hráčka. Keď to nevedia samy, musím im pomôcť."

V druhom polčase už úradujúce majsterky deklasovali svojho súpera, keď dlhé minúty ho nepustili k streleniu koša a samy súkali jeden za druhým ako na bežiacom páse, vrátane 26-bodovej šnúry. Čo však už z toho, keď po tom, čo videli v prvom polčase, sa z haly cez polčasovú prestávku vytratilo množstvo divákov. Veľa ľudí už dobrý druhý polčas nevidelo, lebo to jednoducho nevydržalo. "Áno, ja som aj hráčkam povedal: 'Vyháňajte ľudí, vyháňajte sponzorov, veď prečo nie. Ja nemám problém to zložiť. Myslíte si, že ja mám tlačiareň na peniaze? Ak vy mi nepomôžete, neviem, z čoho chcete, aby ste boli platené.'"

Daniel Jendrichovský si uvedomuje, že po odchode skúsených hráčok z vlaňajška nedisponuje teraz takým kádrom ako minulý rok. Mrzí ho však, že chýbajúce skúsenosti nenahrádza bojovnejší duch a väčšie srdce. "Po predchádzajúcich sezónach boli očakávania fanúšikov také, že budeme lepší a ponaháňame európske družstvá. Žiaľ, na to my dnes nemáme kvalitu. Okrem toho, že k zápasom pristúpime tak, že do nich nedáme srdce, ťažko sa vyrovnávame so zmenou oproti vlaňajšku. Teraz máme totiž mladý tím a na to trpíme. Verím však, že sa vrátime znovu do pôvodného stavu aj keď to bude ťažké - a opäť budeme lákať ľudí do hľadiska."

DO ČLÁNKU DO RASTRA:

S peniazmi sa už lúčili...

Ak by hráčky K Cero I.C.P. inkasovali od Viktorie viac ako 40 bodov, prémie by nedostali. Napriek druhopolčasovej smršti sa už s peniažkami v závere pomaly lúčili. Všetko to totiž mala v rukách hosťujúca Nikola Kovaľová. Ak by v úplnom závere premenila trestný hod, defenzívnu kvótu by domáce nesplnili. Hoci dovtedy táto v prvom polčase veľmi dobre pôsobiaca hráčka nemala so šestkami problémy, v závere už zrejme aj prispením únavy svoj pokus minula. Domáce si mohli vydýchnuť...(špa)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V kabíne musel zasahovať generálny manažér!