Úroveň ligy šla jednoznačne hore. Chýbajú diváci, tvrdí Radolský

Dušan Radolský ako jediný slovenský tréner postúpil s reprezentáciou na olympijské hry (Sydney 2000). Ešte predtým priviedol národný tím k štvrtému miestu na ME do 21 rokov. Rodák z Trnavy vystriedal  mnohé kluby na Slovensku, v Česku i v Poľsku.
Dušan Radolský ako jediný slovenský tréner postúpil s reprezentáciou na olympijské hry (Sydney 2000). Ešte predtým priviedol národný tím k štvrtému miestu na ME do 21 rokov. Rodák z Trnavy vystriedal mnohé kluby na Slovensku, v Česku i v Poľsku. (Autor: SITA)
Pavol Spál|9. nov 2010 o 19:53

Nesmieme iba kritizovať. V Poľsku, Maďarsku ani v Česku také úspechy momentálne nemajú, tvrdí kouč Trnavy.

Patrí k najúspešnejším trénerom v novodobej histórii Slovenska. Ako jediný postúpil s reprezentáciou na olympijské hry. Súčasný kouč Spartaka Trnava. DUŠAN RADOLSKÝ.

Aký dojem máte z Corgoň ligy?

„Celkom dobrý. Žilina má najlepší mančaft s odskokom, ale potom je tam obrovská vyrovnanosť. Jeden či dva zápasy všetko zamiešajú. K tým mnohým dobrým zápasom chýbajú diváci."(povzdych)

Ide úroveň hore či dole?

„Jednoznačne hore. Liga vyprodukovala veľa hráčov, ktorí hrajú vonku a z toho sa zložil dobrý národný mančaft. Aj dvadsaťjednotka bola blízko k postupu. Žilina hrá Ligu majstrov, Slovanu chýbalo k postupu do Európskej ligy iba pár minút. Pozrite sa na okolie. Česi, Poliaci či Maďari nič také nemajú."

Liga však ľudí nebaví. Ako ich prilákať?

„Musíme ich viac kŕmiť, aby prišli. Zoberte si tie reklamy a propagácie zápasov v cudzine. Nesmieme toľko iba kritizovať. Nie všetko je zlé. Divák zvykne kritizovať a pritom je možno tiež lajdák v robote. Brankár Ján Mucha bol ohúrený možnosťami v Evertone. Sám povedal, že sme dvadsať rokov za nimi. A to je pravda. V tých podmienkach, čo robíme, sú výsledky Žiliny a ďalších úspechom."

Žilina je doma suverénna, ale v Lige majstrov je najslabšia. Suverénne. Čo vy na to?

„Žilina chcela hrať otvorené garde, ale to sa už dnes v Európe nedá. Moje skúsenosti s francúzskym futbalom sú také, že zvyknú akoby prvý zápas s tímami z východnej Európy podceniť. Ja som s poľským Grodzisk remizoval s RC Lens, a doma sme vyfasovali už po polčase 0:3. Marseille zistil po prvom zápase, že Žilina vie hrať futbal a okamžite sa zmobilizovali."

Mala Žilina viac betónovať?

„Nejde o bránenie. Európa si skrátka vyžaduje iný futbal a iný spôsob hry. Len čo dáte súperovi priestor, nemáte šancu ich udržať."

Vaša Trnava je v lige druhá, pýši sa suverénne najlepšou obranou v lige (V 15 zápasoch dostala iba sedem gólov). To nemôže byť náhoda, však?

„To neviem, ale každé nové mužstvo vychádza z defenzívy. No máme i tretí najlepší útok v lige. Je to skôr o filozofii. Všetci útočíme, všetci bránime. Vyhodnotil by som to radšej až po jeseni, zostávajú ešte tri kolá."

Vy ste ako tréner známy, že skôr staviate na defenzívu.

„Nielen ja. Pozrite sa, aj José Mourinho, ktorý patrí k najlepším trénerom sveta, buduje svoje mužstvo zozadu. To je princíp. Všetci hovoríme o útočení, ale pritom budujeme obrany. Ak nemáte dobrého brankára či obranu, ani dobrý útok vám nepomôže."

Trnavu opustili dvaja najlepší defenzívni hráči, stopér Doležaj a reprezentant Kopúnek. Gólov dostáva oveľa menej.

„Uvidíme po jeseni. Pokúšame sa disciplínou a organizáciou hry eliminovať súpera, ale i hrať a dávať góly. Hrať na 0:0 sa nevypláca."

Žiadny tím v lige neprešiel takou rekonštrukciou kádra, ako váš.

„To je pravda. Budujeme nové mužstvo. Stále sa ešte iba spoznávame. Nie všetko klape. S niektorými hráčmi som rátal do základnej zostavy, ale zranili sa. Veľa nám ešte chýba, aby chlapci vedeli, ako to bude fungovať. Prišli cudzinci ako Ghaňan Diallo či Brazílčania. Komunikácia s nimi je náročná. Po portugalsky či po francúzsky vie málokto. Je tam ešte kopa roboty. "

Iba jeden tím vám dokázal dať viac ako gól. Ligový nováčik Zlaté Moravce. Nie je to paradox?

„Moravce sú až príliš podceňované. To už nie je nováčik, do ligy sa vrátili. Ich mančaft je už dlhšie spolu, nabrali skúsenosti, sú zohraní a poznajú sa. Už sa nepokakajú z ligových zápasov. Veď majú už 21 bodov."

Na začiatku strelecky vynikal váš útočník Ľubomír Bernáth, teraz však už päť zápasov nedal gól. Vari ho súperi prečítali?

„Skúste sa pozrieť na Forlana, najlepšieho hráča majstrovstiev sveta a držiteľa Zlatej kopačky. Jedenásť zápasov nedal gól. Raúl musel odísť z Realu Madrid, lebo nedával góly. Nie je to ľahké. Je pravda, že si už na Bernátha dávajú väčší pozor, zdvojujú ho. V útoku však máme veľkých individualistov ako Coibru a Wellingtona, ktorí majú v krvi v šanciach neprihrávať. Ak by boli kolektívnejší, Bernáth by mal na konte už viac ako desať gólov. Potrebujú si uvedomiť, že vie dať gól. Učia sa."

Váš stopér Gross strelil cez víkend Dubnici tri góly za 35 minút. Našli ste nového strelca?

„Využívame jeho fyzický fond, jeho inteligenciu, pretože je veľmi nenápadný. Na štandardkách pracujeme. Je za tým robota."

V piatok hráte proti Dunajskej Strede, ktorá už neprehrala osem zápasov. Jej brankár Kováč dostal v siedmich zápasoch iba gól z hry.

„To je silný bod súpera. Mužstvo sa buduje od brankára. Od jeho príchodu šli hore. Chcem, aby sme potvrdili, že vieme hrať futbal a potvrdili formu."

V sobotu oslávite šesťdesiatku. Cítite sa na ten vek?

„Nie, uvidíme, čo to spraví, keď príde."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Úroveň ligy šla jednoznačne hore. Chýbajú diváci, tvrdí Radolský