Upútal hráč, ktorého gól stojí klub najmenej peňazí

(Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|24. okt 2012 o 18:12

Soldado zničil v Lige majstrov hetrikom Borisov, chýrny United vykúpil Hernández.

Real Madrid ho vychoval i odpísal. Pre Valenciu je však Roberto Soldado maximálne efektívny.

BRATISLAVA. Je najrentabilnejším útočníkom španielskej ligy - jeden gól Roberta Soldada stojí klub najmenej peňazí – zhruba 96-tisíc eur.

Španielsky portál Expansion, k tomu prišiel tak, že ročný plat kanonierov vydelil počtom gólov za sezónu.

Soldado z Valencie strelil v minulej sezóne vo všetkých súťažiach 27 gólov – jeho ročný plat je zhruba 2,6 milióna eur. Trebárs Messi z Barcelony bol v tejto štatistike štvrtý (gól stál 143,8 tisíca eur) , Cristiano Ronaldo šiesty (166,6).

A Soldado potvrdil svoju efektivitu i v Lige majstrov.

V utorok hetrikom zničil BATE Borisov - ktorý dovtedy vyhral oba zápasy v Lige majstrov. Valencia triumfovala vonku 3:0.

Soldado najprv vybojoval penaltu, ktorú sám premenil. Druhý gól dal parádnym volejom, tretí po okamžitom nábehu a suverénnej koncovke. Španiel trikrát trafil priestor brány, dal z toho tri góly.

„Po individuálnej stránke sa mi zápas celkom podaril, či nie?“ vravel po zápase s úsmevom médiám.

Real sa ho zbavil

„Streliť gól je pre útočníka vždy dôležité, zvlášť v Lige majstrov,“ dodal odchovanec Realu Madrid.

Slávny klub sa však Soldada pred štyrmi rokmi zbavil. Odpísal ho. Za prvý tím Realu odohral počas troch rokov iba šestnásť zápasov, dal mizerné dva góly.

Vo Valencii zato exceluje. Počas dvoch sezón strelil v La Lige tridsaťsedem gólov. Vlani získal Zarra Trophy – v lige bol spomedzi Španielov najlepším strelcom. Dal sedemnásť gólov.

Na európsky šampionát sa aj napriek tomu nedostal. Tréner del Bosque sa v poslednej chvíli rozhodol pre Torresa z Chelsea.

V Afrike bol najrýchlejší

Manchester United prehrával doma s Bragou už 2:0. Chýrny klub nevykúpil nikto z hviezdnej dvojice Rooney – van Persie, ale Mexičan Javier Hernández. Dvoma peknými gólmi. United vyhral 3:2.

„Je čím ďalej tým lepší. Privádza ma k zamysleniu sa. Mám vpredu jeho, Rooneyho, van Persieho a Welbecka. A neviem, kam ich mám všetkých dať,“ vravel kouč United Ferguson, ktorý nasadil Hernándeza v útoku s dvojicou Persie a Rooney.

Mexičan v tíme zastáva zväčša úlohu náhradníka, v tejto sezóne nastúpil v základnej zostave iba trikrát.

„Najdôležitejšie sú tri body a nie kto sa stane hrdinom. Splnil som svoju úlohu. Som pripravený od začiatku sezóny a keď mi dá kouč šancu, musím si počínať čo najlepšie. Treba robiť tie veci, ktoré nám povie šéf,“ priznal Hernández. Je malý, rýchly a volajú ho Chicharito (Hrášok).

Prezývka vznikla zdrobneninou zo slova Chicharo, ako prezývali jeho otca. Mexičan zdedil talent po predkoch.

Otec Javier Hernández Gutierreez bol v kádri na MS 1986 v Mexiku, ešte slávnejší dedko Tomas Balcázar na šampionáte 1954 vo Švajčiarsku strelil gól Francúzom.

Potomok ich napodobnil, ba i predstihol. Na MS v Afrike strelil dva góly. Podľa analýzy FIFA bol s rýchlosťou 32,12 kilometra najrýchlejším hráčom MS.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Upútal hráč, ktorého gól stojí klub najmenej peňazí