UFC 266: Turnaj roka? Pokus o vyrovnanie rekordu a návraty mnohých hviezd

(Zdroj: Zuffa LLC)
Daniel Stankovič|24. sep 2021 o 15:09 (aktualizované 24. sep 2021 o 15:36)

Diváci zmiešaných bojových umení sa majú na čo tešiť.

LAS VEGAS. Jeden z najlepších podujatí roka. Aj takto by sme mohli opísať víkendový turnaj americkej organizácie UFC 266. Čo môžeme očakávať?

Nedeľné ráno SELČ bude patriť súboju elitných zápasníkov perovej váhy medzi šampiónom Alexandrom Volkanovskim a Brianom Ortegom.

O vyrovnanie historického rekordu sa proti Lauren Murphy pokúsi jedna z najlepších ženských bojovníčok súčasnosti Valentina Shevchenko a na karte nebude chýbať ani odveta zápasu z roku 2003 medzi matadormi MMA Nickom Diazom a Robbiem Lawlerom.

Nástupcovia Alda, McGregora či Hollowaya

Línia šampiónov od prvého udeleného titulu perovej váhy UFC obsahuje výnimočné mená ako José Aldo, Conor McGregor či Max Holloway.

Práve súčasný kráľ divízie Alexander Volkanovski sa dvoma víťazstvami nad Hollowayom veľkými písmenami zapísal do histórie, avšak v mnohom je stále nedoceneným bojovníkom. 

Volkanovski čelí v druhej titulovej obhajobe nemenej príjemnému súperovi akým bol Holloway. Brian "T-City" Ortega je v očiach mnohých odborníkov povestným "kryptonitom" na dominantného Austrálčana.

Zaujímavosťou duelu je, že obaja zápasníci utŕžili medzi profesionálmi len jedinú porážku. Volkanovski svoju kariéru bojovníka postavil na skvelom wrestlingu doplnenom najmä o schopnosť vynulovať prednosti svojich protivníkov.

Ortega bol ešte pred pár rokmi známy pre skvelú transformáciu brazílskeho jiu-jitsu do moderného MMA, avšak po poslednom súboji s Chanom Sung-Jungom už nemôže byť pochýb o jeho kvalitách v postoji.

Komplexnosť oboch zápasníkov sľubuje atraktívny a vyrovnaný titulový zápas.

Vyrovnanie rekordu

Počas ôsmich rokov existencie ženských zápasov v UFC boli len tri zápasníčky, ktoré by v počte titulových obhajob zniesli porovnanie so súčasnou šampiónkou mušej divízie Valentinou Shevchenko.

Rodáčka Kirgizska sa v krátkom časovom období dokázala piatimi obhajobami titulu priblížiť legendárnej Ronde Rousey, pričom na vyrovnanie jej v ceste stojí jediné víťazstvo. 

V zápase proti vyzývateľke Lauren Murphy to na papieri vyzerá pre Shevchenko jednoducho. 38-ročná vyzývateľka si svoju pozíciu získala piatimi výhrami v rade, v kariére ale v klietke proti súperke podobných kvalít ešte nestála. 

Najväčšie šance pre Murphy sú na zemi, dostať a udržať tam Shevchenko sa javí ako neriešiteľná hádanka.

Odveta po sedemnástich rokoch

Do oznámenia zápasu tomu nič nenasvedčovalo. Správa o odvetnom zápase medzi Nickom Diazom a Robbiem Lawlerom prišla ako blesk z jasného neba, no fanúšikov si našla okamžite. 

Málokto veril, že sa starší z bratov Diazovcov vráti. Návrat rodáka zo Stocktonu po šiestich a odvetný súboj s Lawlerom po sedemnástich rokoch od prvého zápasu dávajú pre starších priaznivcov nostalgicky spomenúť na časy, kedy sa v UFC pohybovali mená ako Chuck Liddell, Matt Hughes, Brock Lesnar či Randy Couture.

Otázkou ostáva, v akej forme uvidíme po tak dlhej dobe bez zápasenia Nicka Diaza. V posledných rokoch bol skrze sociálne siete videný skôr ako bývalý zápasník, ktorý má rád party, než ako niekto, kto v roku 2013 usiloval získať proti Georgesovi St. Pierrovi titul weltrovej divízie.

Aj keď sú už dnes za zenitom, od zápasu Diaz vs. Lawler môžeme očakávať vysoké tempo, tvrdé výmeny a zábavu, akú môže doručiť len stret týchto legendárnych bojovníkov vypísaný na päť kôl.

Ďalšie známe tváre

Kvalitu podujatia UFC 266 potvrdzujú aj ďalšie popredné mená americkej organizácie ako Curtis Blaydes, Marlon Moraes či Dan Hooker.

Súboj ťažkých váh z prvej desiatky rebríčka UFC medzi Curtisom Blaydsom a Jairom Rozenstruikom sľubuje klasický duel medzi skvelým zemiarom proti elitnému postojárovi. Obaja sa takpovediac vždy zasekli krok pred spečatením titulového súboja.

Prehry s Francisom Ngannuom, Cyrilom Ganem a Derrickom Lewisom ukázali, na čom musia zapracovať.

Hlavnú kartu potom uzatvára duel, v ktorom bývalú kráľovnú ženskej slamovej váhy Jessicu Andrade vyzve Cynthia Calvillo o post nasledujúcej titulovej vyzývateľky v mušej divízii.

Na podujatí sa zhodne po dvoch prehrách v rade vracajú známe mená bantamovej či ľahkej váhy Marlon Moraes a Dan Hooker.

Obaja zápasníci čelia nielen ohromnému tlaku z povestnej tretej porážky, ale ani ich súperi v podobe Meraba Dvalishviliho a Nasrata Haqparasta nepatria z kategórie jednoduchých protivníkov. Podarí sa im v dôležitej skúške ich kariér obstáť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 266: Turnaj roka? Pokus o vyrovnanie rekordu a návraty mnohých hviezd