Účasť Bartečka na MS vyzerá sľubne

Ľuboš Bartečko. Vyzerá to tak, že na MS by nemusel chýbať.
Ľuboš Bartečko. Vyzerá to tak, že na MS by nemusel chýbať. (Autor: ap)
Sportnet|14. apr 2010 o 00:00

Začiatkom apríla sa objavila informácia, ktorá bola šitá trošku i horúcou ihlou. Vraj na májových majstrovstvách sveta v Nemecku nebude štartovať ani Ľuboš Bartečko.

Skúsený slovenský hokejový reprezentant sa podľa sprostredkovaných informácií chcel venovať po náročnej sezóne viac rodine. Viacerí si v tej chvíli uvedomili aj to, že po nešťastnom úraze, ktorý utrpel na olympiáde, nie je sa mu čo diviť. Lenže neskôr generálny manažér národiaku Peter Bondra avizoval, že sa pokúsi ešte s ním hovoriť a "prinútiť", aby prehodnotil svoje stanovisko.

ST. LOUIS. S 33-ročným kežmarským rodákom sme sa skontaktovali i my, aby sme zistili, ako to teda vyzerá s jeho prípadnou účasťou na šampionáte.

Prehodnotil pôvodné slová

Tým viac, že v uplynulých mesiacoch zažil východniar niekoľko negatívnych momentov a možno práve na MS by si to všetko mohol vynahradiť. "Je pravda to, čo sa najprv v médiách objavilo. Naozaj som sprvoti proklamoval psychický odpočinok po sezóne, ako aj to, že chcem byť viac s najbližšími. Už i preto, aby som bol so synom Dominikom, ktorý pôjde do školy, a chcem byť pri ňom, keď sa pustí do tajov hokeja či bejzbalu. Toto som však novinárom povedal po poslednom zápase vo švédskej lige, keď som bol tiež sklamaný a celkove nálada vtedy, pochopiteľne, nebola dobrá. Po čase však na základe rozhovorov s Petrom Bondrom i novým trénerom Glenom Hanlonom som definitívu ešte nevyriekol. Aj v uplynulých dňoch som sa zhováral s Peťom Bondrom a vyzerá to tak, že predsa len na šampionát asi vycestujem." To by bola výborná správa pre našich fanúšikovi a celý štátny tím, lebo takých bojovníkov, ako je Ľuboš, potrebujeme. Tým viac, že predsa len oproti ZOH nebudeme mať taký silný a kvalitný káder, preto každý, kto môže byť jednou z ústredných osobností, je prínosom. A Bartečko medzi takýchto ťahúňov rozhodne patrí.

Verí koučovi

Po dosť smutnom, hoci hrdom návrate do Európy po skončení olympiády sa každý Slováka pýtal hlavne na jeho zranenie v zápase s Nórmi. "Beriem to športovo, k hokeju zranenia patria. Niektoré sú šrámy, iné zase vážnejšie. To ma netrápilo, skôr to, že som nemohol hrať v boji o medaily, v asi najdôležitejších zápasoch mojej kariéry... Po naskočení do Elitserien trvalo asi dva-tri zápasy, kým som bol zase v hernej pohode." Ľuboš je realista. Nikdy sa neoháňal siláckymi rečami. Aj vypadnutie "jeho" Färjestadu v napínavej a vyrovnanej sérii o semifinále play-off bral normálne vzhľadom na generačnú výmenu kádra a nástup omladiny. "O pár rokov bude tento klub znovu na špici," pripomenul náš legionár s tým, že o jeho hráčskej najbližšej budúcnosti sa rozhodne až po MS. Pri štátnom kormidle je nový kouč. Ako to vníma? "Beriem to ako výzvu. Glen má obrovské skúsenosti a viem, že pomôže nášmu tímu. Teším sa na spoluprácu s ním a predpokladám, že štýl tréningov i prípravy bude orientovaný na NHL, čo bude podľa mňa super. Okrem toho hovorí iba po anglicky a pre našich mladých to bude dôvod, aby sa naučili túto reč, lebo to budú potrebovať, ak sa chcú vybrať do cudziny."

Smoliarske míľniky

Táto sezóna priniesla pre Bartečka viac smutných okamihov. Slovenský reprezentant začal sezónu vo švajčiarskom Berne. Neskôr však po zraneniach a vzhľadom na pretlak legionárov nastupoval čoraz menej do diania. Preto privítal výmenu do švédskeho Färjestadu.

Na ZOH v osemfinálovom zápase o postup do štvrťfinále s Nórskom ho nevyberaným spôsobom fauloval Tollefsen. Po páde na ľad sa pod temenom hlavy objavila kaluž krvi. Ranu mu zašívali sedemnástimi stehmi a navyše utrpel otras mozgu. Napriek optimistickým víziám, ktoré boli skôr želaním, než skutočnosťou, sa už v priebehu turnaja vo Vancouveri neobjavil a navyše Slovákom unikla medaila pomedzi prsty.

Färjestad síce obhajoval titul v Elitserien, ale ambície sa nenaplnili. Vypadol už vo štvrťfinále play-off s tímom Skelleftea (3:4 na zápasy).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Účasť Bartečka na MS vyzerá sľubne