Turek Yilmaz je efektívnejší ako Ronaldo a Messi

(Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|2. apr 2013 o 20:30

Chceme patriť medzi najlepších na svete, tvrdí tréner Galatasaraya. Turek Burak Yilmaz šéfuje kanonierom Ligy majstrov, je efektívnejší ako Ronaldo či Messi.

BRATISLAVA. Holými rukami sa snažili prekopať tunel na štadión, len aby mohli podporiť svoj klub. Fanúšikovia Galatasaraya Istanbul takto reagovali, keď si pred troma týždňami v Gelsenkirchene nemohli kúpiť lístok na osemfinále Ligy majstrov proti Schalke 04.

Mimochodom, lístky sa na čiernom trhu predávali za šesťsto eur a mnohí Turci ich zaplatili – netrápilo ich, že ich to stálo asi polovicu výplaty. Kým v Anglicku je fanúšikovanie náruživosť a v Nemecku veľká futbalová udalosť, Turci považujú futbal za stredobod vesmíru.

„Priťahuje masy. O futbal sa tam zaujíma každý. Už šesťročné dieťa bez problémov vymenuje základnú zostavu Galatasaraya, Besiktasu či Fenerbahce Istanbul,“ tvrdil slovenský tréner Karol Pecze, ktorý pôsobil v Turecku päť rokov.

Futbal tam má ohromnú ekonomickú podporu, ktorá vďaka fanatizmu neustále rastie. Kluby si tak dovolia nakúpiť i veľké hviezdy svetového futbalu. Lídrom v biznise je istanbulský Galatasaray, ktorý cez zimu zlákal Didiera Drogbu i Wesleyho Sneijdera. Obaja víťazi Ligy majstrov ročne zarobia zhruba po štyri milióny eur.

Mourinho vždy prešiel

„Plánujeme sa stať jedným z najväčších klubov na svete a pracujeme na tom,“ cituje marca.es trénera Galatasaraya Fatiha Terima, ktorý kedysi viedol i milánske AC. Jeho klub preverí v prvom súboji štvrťfinále Real Madrid - možno najväčšieho favorita súťaže a najúspešnejší klub všetkých čias.

„Sme šťastní, že sme vo štvrťfinále, ale nechceme v ňom byť iba raz, ale stále,“ dodal pyšne Terim. Galatasaray sa hotuje byť prvým tímom, ktorý vo štvrťfinále Ligy majstrov vyradí Josého Mourinho.

Portugalčan momentálne v službách Realu vyhral všetkých šesť súbojov: s Portom (2004), Chelsea (2005 a 2007), Interom Miláno (2010) a Realom (2011 a 2012).

Galatasarayu sa na pôde súpera v európskych pohároch darí, z posledných 18 zápasov prehral iba dva, posledné tri zápasy vyhral. „Ronaldo patrí k najlepším hráčom na svete a dokáže úžasné veci, ale my svoje plány kvôli nemu meniť nebudeme. Nebojíme sa prehry ani vypadnutia a to môže byť naša najväčšia zbraň.“

Súboj najlepších

Veľkým ťahákom bude súboj dvoch najlepších kanonierov Ligy šampiónov. Ronaldo (Real) i Burak Yilmaz (obaja 27 r.) dali po osem gólov. Tretí Messi (7 ) ich včera mohol predbehnúť.

Zápas Barcelona – Paríž sa skončil po našej uzávierke. Kým Ronaldo na osem gólov potreboval až 41 striel, Turkovi ich stačilo iba osemnásť. Znamená to, že na gól mu stačia zhruba dve strely, Portugalcovi päť.

„Yilmaz sa každý deň sa zlepšuje. S Drogbom vytvoril fungujúci tandem,“ dodal Terim. Yilmaz strelil vlani v tureckej lige senzačných tridsaťtri gólov. To bol ešte hráčom Trabzonsporu, kde pôsobil spolu s trojicou Slovákov: (Vittek, Sapara, Čech). Cez leto za zaňho zaplatil Galatasaray päť miliónov eur. A strelcom v Süper League vládne i túto sezónu (18 gólov). „Má pre nás obrovskú hodnotu. Ak trebárs Falcao stojí 55 miliónov eur, tak Burakova cena je štyridsať,“ vyhlásil prezident Galatasaraya Unal Aysal.

Špecifický zápas čaká Drogbu a Sneijdera – obaja boli kedysi tromfami trénera Mourinha. Yilmaz slávnu dvojicu zatiaľ jasne zatieňuje, pritom zarába štyrikrát menej. Trebárs obávaný strelec Drogba strelil v ôsmich zápasoch iba gól.

Liga majstrov

Malaga - Borussia Dortmund rozhoduje Eriksson (Švéd.),

Real Madrid - Galatasaray Istanbul (vysiela Jednotka) rozhoduje Moen (Nór.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Turek Yilmaz je efektívnejší ako Ronaldo a Messi