Tréner Van Gaal urobil geniálny ťah, z náhradníka je hrdina

Krul chytil dve penalty.
Krul chytil dve penalty. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|6. júl 2014 o 02:42

Presne pre takýto moment som trénoval sedem týždňov, vravel holandský brankár Krul, ktorý zneškodnil dve penalty.

BRATISLAVA. Väčšinu futbalových fanúšikov jeho posledný ťah v zápase prekvapil. Tréner Holanďanov Louis van Gaal sa však opäť ukázal ako geniálny stratég a taktik.

V poslednej minúte predĺženia štvrťfinále MS proti Kostarike za stavu 0:0 vystriedal brankársku jednotku Jaspera Cillessena a na ihrisko poslal náhradníka Tima Krula.

Zneškodnil dve penalty kostarických futbalistov (kapitána Ruiza a Umaňu) a stal sa hrdinom. Z Holanďanov premenili všetci: Van Persie, Robben, Sneijder i Kuyt.

Holandsko vyhralo rozstrel 4:3 a postúpilo do semifinále, kde sa stretne v stredu s Argentínou. V utorok hrá Brazília s Nemeckom.

Študoval súpera

„Presne pre toto som trénoval sedem týždňov," hovoril Krul po zápase. Holanďan priznal, že súperových hráčov študoval aj pred štvrťfinále.

„Ale najdôležitejšie bolo počkať si a zachovať chladnú hlavu," dodal Krul.

Pred penaltovým rozstrelom pobozkal loptu a pred každou penaltou zvlášť znervózňoval každého hráča súpera. Slovne i gestami. Vyšlo mu to, vystihol smer každej strely.

"Nikdy som nič podobné nevidel. Holanďanom to však vyšlo," povedal k brankárskej výmene kostarický stredopoliar Celso Borges.

"Samozrejme, že som chcel chytiť aspoň jeden holandský pokus. Oni však strieľali veľmi presne a ja som nemal nárok," vystihol kostarický brankár Navas, muž zápasu podľa FIFA.

Jednotkou zostane

Brankár Newcastlu pritom nemal v klube výnimočnú bilanciu. Za posledných päť rokov v Premier League zneškodnil iba dve z dvadsiatich penált.

Cillessen však nechytil v kariére ani jednu.

„Niet pochýb, že v semifinále proti Argentíne bude opäť chytať Cillessen. Na penalty však bol v tom momente lepší Krul,“ priznal van Gaal.

Počas zápasu opäť viackrát zmenil herný štýl. Holandský tréner rád prekvapuje.

Zostrih zápasu

MS vo futbale, štvrťfinále

Holandsko - Kostarika 0:0, 4:3 na penalty

ŽK: 64. Martins Indi, 111. Huntelaar - 37. Diaz, 52. Umaňa, 81. Giancarlo González, 107. Acosta

Salvador, Arena Fonte Nova, hlavný rozhodca: Ravšan Irmatov (Uzb.)

Holandsko: Cillessen (120.+ Krul) - S. de Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuyt, Sneijder, Wijnaldum, Blind - Robben, Depay (76. Lens) - Van Persie

Kostarika: K. Navas - Gamboa (79. Myrie), Acosta, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz - Borges, Tejeda (97. Cubero) - Bryan Ruiz, Bolaňos - J. Campbell (66. Ureňa)

Ohlasy médii

De Telegraaf (Hol.): "V Arene Fonte Nova to bol náročný boj. Vďaka skvelému ťahu Van Gaala sme stále v hre o titul."

Algemeen Dagblad (Hol.): "Majstrovský kúsok Van Gaala. Holandsko do semifinále vďaka nemu a striedajúcemu brankárovi Krulovi."

Metro (Hol.): "Holandsko je v semifinále. Síce nevyužilo kopec šancí a potrebovalo na postup rozstrel z pokutových kopov, ale v stredu si zahrá o účasť vo finále."

La Nación (Kost.): "Aj tak ste nesmrteľní! Kostarika má zlomené srdce, ale spievajúcu dušu."

Al Día (Kost.): "Majstrovský výkon Kostariky so smutným koncom. Hoci sa nestaneme majstrami sveta, aj tak budeme na Brazíliu spomínať len pozitívne."

Q Costa Rica (Kost.): "Ďakujeme, bola to krásna jazda. Kostarika sa dostala ďalej ako ktorýkoľvek favorit. Na ceste do štvrťfinále sa stretla s tromi svetovými šampiónmi a napriek tomu päťkrát neprehrala. Napokon zostala pred bránami semifinále po smolnom rozstrele z pokutových kopov."

iDNES (ČR): "Holanďanov spasil náhradný gólman, proti Kostarike vychytal penalty."

BBC (V. Brit.): "Náhradník Krul zachránil Holanďanov. Prišiel z lavičky a zneškodnil dve penalty."

L'Equipe (Fr.): "Holanďania so slzami v očiach odstránili z cesty ďalšiu prekážku - Kostariku."

Bild (Nem.): "Bolo to nefér alebo v poriadku? Zaujímavý ťah Van Gaala, o ktorom sa bude ešte dlho diskutovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Tréner Van Gaal urobil geniálny ťah, z náhradníka je hrdina