Tréner United: Ligu majstrov môžeme vyhrať

Persie prišiel do United  v lete 2012, v 73 zápasoch dal 47 gólov.
Persie prišiel do United v lete 2012, v 73 zápasoch dal 47 gólov. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|20. mar 2014 o 18:46

Nebol schopný vstať a z trávnika ho odniesli na nosidlách. Hetrik Robina van Persieho zachránil džob trénera Moyesa v Manchester United. Vraj iba dočasne, v zálohe čaká hrajúci asistent Ryan Giggs.

BRATISLAVA. Za úspech vo futbale vďačí Holanďan Robin van Persie kreatívnym génom svojich rodičov.

„Kreslenie mi v škole nikdy nešlo. Som iný typ umelca ako moji rodičia. Na ihrisku však vidím veci, ktoré si druhí nevšimnú. Naučil som sa myslieť dopredu, predvídať. Preto dávam toľko gólov,“ tvrdil syn sochára a akademickej maliarky.

Práve tridsaťročný van Persie bol hlavnou postavou odvety osemfinále Ligy majstrov proti Olympiakosu Pireus.

Holanďan strelil všetky góly. Jeho Manchester United vyhral 3:0 a postúpil medzi najlepšiu osmičku Európy.

„Je výnimočný. Iba pár hráčov na svete dokáže streliť hetrik v Lige majstrov a Persie je jedným z nich,“ vravel pre britské médiá tréner United David Moyes.


Pohŕdal autoritami

Po prvom súboji v Grécku, ktorý Manchester prehral 0:2, pritom Persie hromžil, že mu spoluhráči na ihrisku zavádzajú – vyčítal im, že sa motajú v priestoroch, ktoré patria jemu.

Persie mal v minulosti povesť papuľnatého rebela. Pohŕdal autoritami, často sa hádal. S učiteľmi v škole, neskôr s trénermi či staršími spoluhráčmi.

„Jeho prínos pre tím je však neskutočný. Patrí medzi desať najlepších hráčov svojej generácie,“ tvrdil bývalý tréner United Alex Ferguson.

Vlani (26 gólov) aj predvlani (30) bol Persie najlepším strelcom anglickej ligy. V tejto sezóne dal vo všetkých súťažiach 17 gólov (v 25 zápasov). A dal by ich zrejme oveľa viac nebyť zranení. Tie ho brzdia celú kariéru. Ani posledný súboj nedohral.

Nie je vážne zranený

Z ihriska ho odniesli na nosidlách. „Nakopli ho do zadnej časti kolena. Jeho zranenie však nevyzerá tak zle, dodal Moyes. United pod jeho vedením prežíva najhoršie obdobie za posledných dvadsaťpäť rokov.

Persie dočasne zachránil slávny tím, ktorý pod vedením trénera Moyesa pomaly strácal svoju identitu.

„Žiadny bod zlomu to nie je. Zatiaľ sme na dobrý zápas ani raz nenadviazali. Nie som taký smelý, ale primerane optimistický,“ dodal Moyes.

United naposledy otočil výsledok 0:2 z prvého súboja vo štvrťfinále Pohára víťazov pohárov 1984 proti Barcelone, keď tiež doma vyhral 3:0.

Napriek tomu sa zdá, že Moyesovo vyhodenie je iba otázkou času. V anglickej lige je Manchester až siedmy a na štvrté miesto, ktoré zaručuje účasť v Lige majstrov, stráca až dvanásť bodov.

Ak si chce lukratívnu súťaž, v ktorej posledných dvadsať rokov nikdy nechýbal, zahrať aj v budúcej sezóne, bude ju musieť v máji vyhrať. Dnes je žreb štvrťfinále.

Moyes si verí

„A prečo by sme nemohli vyhrať? Ozaj si myslím, že sme schopní v Lisabone zdvihnúť trofej nad hlavu. Do štvrťfinále síce pôjdeme ako outsideri, ale tento klub na to má. Počas sezóny sme ešte nepredviedli svoje schopnosti. Ak to dokážeme, budeme nebezpeční pre každého,“ verí si Moyes.

Mnoho fanúšikov mu už však neverí. Veľa hráčov ho vraj už nepočúva, nesúhlasí s jeho metódami a niekoľkí už ohlásili aj odchod z klubu.

Giggs sa má rekord

Britské médiá označujú za Moyesovho nástupcu Ryana Giggsa, ktorý má špecifickú rolu hrajúceho asistenta. Walesana si údajne zvolili nespokojní hráči za vodcu.

„Užíval som si to a chcem pokračovať,“ priznal po súboji s Olympiakosom Giggs. Moyes ho po dlhom čase nasadil do základnej zostavy, čo sa stalo iba druhýkrát v tomto roku. „Pozeral som sa do budúcnosti. Ryan má štyridsať a nebude tu večne. Musíme nájsť nového Giggsa,“ vysvetľoval Moyes, prečo šikovného a skúseného krídelníka nevyužíva častejšie. Walesan nesklamal mal výrazný podiel na dvoch góloch.

Giggs sa stal najstarším hráčom v poli, ktorý nastúpil v play off Ligy šampiónov. Odohral 140. zápas – iba rekordér Raúl ich má o dva viac.

Keď Giggs nastúpil v roku 1991 na prvý zápas za United, traja hráči zo súčasnej základnej zostavy nemali ani rok. Štvrtý Phil Jones nebol ešte na svete.

„Giggs je šialenec. Odmaká si zápas a ani nie je unavený,“ uzavrel Moyes.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Tréner United: Ligu majstrov môžeme vyhrať