Tréner Stavjaňa: Faul na Štrbáka odsudzujem

Martin Štrbák z HC Košice opustil ľad počas štvrtého zápasu finále hokejovej extraligy na nosidlách.
Martin Štrbák z HC Košice opustil ľad počas štvrtého zápasu finále hokejovej extraligy na nosidlách. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|14. apr 2014 o 21:09

Nitriansky útočník Miroslav Kováčik dvoma gólmi rozhodol zápas s Košicami. Nedohral zranený Martin Štrbák.

NITRA. Finálová séria sa za stavu 2:2 na zápasy presúva do Košíc, kde sa hrá vo štvrtok piaty duel. Kvalitný hokej v Nitre pokazil škaredý faul lakťom domáceho útočníka Lukáša Nováka v 26. minúte na kapitána hostí Martina Štrbáka.

„Zbytočný a hlúpy faul, odsudzujem to. Veľmi ma to mrzí. Lukáš máva takéto excesy, čím oslabuje mužstvo. Nemáme taký široký káder ako Košice,“povedal po zápase jeho tréner Nitry Antonín Stavjaňa.

Štrbák po náraze na mantinel po faule Nitrana ostal nehybne ležať pri bránke svojho kamaráta Rastislava Staňu. Temenom hlavy dopadol na ľad.

Keď mu zafixovali chrbticu a odvážali z ľadu na nosidlách, v tej chvíli vyznelo jeho gesto optimisticky. Stihol zatlieskať a zamávať hlúčiku košických fanúšikov za bránkou.

Ostal v nemocnici na pozorovaní

Tréner Košičanov Anton Tomko potvrdil, že dlhoročného reprezentanta a majstra sveta 2002 Martina Štrbáka odviezli na vyšetrenie do nemocnice, potom, čo mu lekár spozoroval krvácanie z ucha.

Neskôr prišla z nitrianskej nemocnice správa, že Štrbákovi diagnostikovali dvojnásobnú prasklinu v oblasti lebečnej kosti a musel ostať v nemocnici na pozorovaní.

Faulujúci Lukáš Novák dostal trest v hre, čo okrem vylúčenia na päť minút plus do konca včerajšieho zápasu znamená zadržanie hráčskeho preukazu. Nitriansky útočník si už v tohtoročnom finále nezahrá.

Košice v prvej tretine po rýchlom góle Jenčíka už v 85. sekunde vyzerali, že majú ľahšie nohy a domácich prekorčuľujú.

„Neuznávam reči, že niekto zo súperov odišiel kondične. Obe mužstvá v tomto finále sú kvalitne pripravené. Niekedy však spadne na jedného deka a druhý akoby prestal korčuľovať. To je len navonok. Nesúvisí to ani s tým, kto hrá momentálne na tri päťky, vyplýva to z vývoja hry i taktiky. Niekedy je to iba o tom, že niekto sa jednoducho lepšie vyspí, Pri všetkej úcte k Nitre, v pondelok sme mali vyhrať. Lenže to by sme museli využiť niektorú z našich presiloviek keď sme viedli 1:0. Nič sa nedeje, bojujeme ďalej, “ povedal strelec druhého gólu Košíc Gabriel Spilar.

Dohrali bez dvoch hráčov

Nitra dohrala bez dvoch hráčov, okrem Lukáša Nováka išiel do kabíny ešte skôr ďalší útočník Henrich Ručkay, ktorý dostal trest päť minút plus do konca zápasu už v 16. minúte za narazenie súpera na mantinel.

Okrem domácich hráčov boli už aj tradične premotivovaní niektorí diváci, ktorí si popri neúnavnom povzbudzovaní neodpustili aj nekultúrne pokriky. Hádzaním plastovách fliaš na ľad brzdili v nápore aj svoj tím.

Tréner Košíc Anton Tomko povedal, že mimo zranenia Štrbáka bol duel tvrdý tvrdý ako sa na play off patrí. „Na ľade bolo veľa energie. Dve tretiny sme mali hru v rukách, potom sme doplatili na nešťastný gól.“

Strelec dvoch gólov Nitry Miroslav Kováčik. „Ukázala sa bojovnosť nášho tímu. Každý drel odolali sme v dvoch päťminútových oslabeniach. Som rád, že sa mi podarilo oživiť sen o titule na záver mojej kariéry.“


Štvrté finále hokejovej extraligy - stav série 2:2

HK Nitra - HC Košice 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Góly: 36. Chrenko (Kováčik, Mráz), 39. Kováčik (Nádašdi), 51. Kováčik (Nádašdi) - 2. Jenčík (Češík, Cebák), 40. Spilar

Rozhodovali: Baluška, Kubuš - Valach, Šefčík, vylúčení na 2 minúty: 2:6, vyšší trest: H. Ručkay (vrazenie na mantinel) 5+DKZ, trest v hre: L. Novák (napadnutie) DKZ, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3600 divákov.

HK Nitra: Kristan - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, Kuzma, Ďurkech, Bača - H. Ručkay, Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Stümpel, Tománek - Bajtek, Chrenko, Segľa - Piačka, Lelkeš, Mráz

HC Košice: Staňa - Štrbák, Cebák, Deyl, Klouček, Šeda, Kolba, Macejko, Skalický - Jenčík, Bartoš, Spilar - Bartánus, Marcinko, Hrnka - Sojčík, Češík, Bicek - Jokeľ, Chovan, Hinďoš

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Tréner Stavjaňa: Faul na Štrbáka odsudzujem