Tomko: Bolo by zlé, ak by si hráči niekedy nezašomrali

Hokejisti HC Košice. V týchto dňoch sú v plnej záťaži letnej prípravy.
Hokejisti HC Košice. V týchto dňoch sú v plnej záťaži letnej prípravy. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|5. jún 2013 o 00:00

Hoci počasie nie je v týchto dňoch vonkoncom teplé, košickým hokejistom je deň čo deň poriadne horúco.

Zabrať im dáva letná časť prípravy na suchu. Pod vedením trénera Antona Tomka sa oceliari potia dvojfázovo, dopoludnia aj popoludní. Aj včera dostali hráči poriadne do tela, dokonca aj trochu zmokli. Časté prehánky trochu škrtia možnosti tréningov pod holým nebom.

KOŠICE. S kondičnou časťou prípravy začali hokejisti HC Košice v pondelok 13. mája. Dnes majú za sebou takmer tri týždne letnej driny.

„Na poslednom tréningu sme sa venovali anaeróbnej vytrvalosti. Trénovali sme na dráhe na Považskej. Aj sme trochu zmokli. Stále prší, mali sme v pláne viac tréningov vonku, už sa žiadali vyjsť zo Steel Arény, kde trénujeme najčastejšie, či na ploche, alebo v posilňovni. V tejto fáze prípravy pracujeme hlavne na vytrvalosti a na sile,“ rozhovoril sa tréner HC Košice Anton Tomko.

Oceliari strávia celú prípravu v domácich podmienkach. V minulosti síce boli v programe aj sústredenia v Tatrách či pri mori, ale teraz si Košičania vystačia s tým, čo majú doma.

„Trénovať sme začali neskôr ako niektoré iné tímy, takže prípravu máme o niečo skrátenú. Neuvažovali sme teda o sústredení. Tento týždeň sa dostaneme do polovice prípravy. Máme tu na to, čo potrebujeme rozvíjať dobré podmienky. Trénujeme v Steel Aréne, ale chodievame aj na spinning, trénujeme i na hokejovej škole, kde sú hokejové triedy. A piatky trávime v prírode, behaním na Alpinke.“

Anton Tomko bol trénerom Košíc aj v minulosti. Vtedy zapracoval do tréningového plánu aj výjazdy na bicykloch.

„Už však po komunikáciách nejazdíme. Pred rokmi sme mali na bicykli nehodu, pri ktorej si hráč zlomil kľúčnu kosť. A keďže je cestná premávka stále hustejšia, zvážili sme, že po cestách jazdiť nebudeme. Preto sme zvolili spinning. Je bezpečnejší.“

Konečný ešte netrénoval

S tímom sa zatiaľ nepripravoval útočník Rastislav Konečný, ktorý bol po operácii. A výnimku dostali Jiří Bicek a Martin Štrbák, obaja sa v tejto fáze pripravujú individuálne.

„Dohodli sme sa na tom, že sa budú pripravovať individuálne, ale Bicek s nami trénuje každý utorok, aby bol s kolektívom. V prípade týchto dvoch hráčov som však s ich individuálnou prípravou nemal problém. Oboch poznám roky. Sezónu čo sezónu trénovali samostatne, takže sme im to umožnili aj teraz. Vieme, že sa pripravia poctivo.“

Hráči musia neraz zaťať zuby, aj o tom je príprava na suchu. A patrí k nej aj šomranie.

„Každý hráč, ktorý je v Košiciach, vie prečo je v Košiciach. Isteže sem-tam začujem nejaký šum, ale určite nie často. Musím povedať, že s kolegom sme zatiaľ s prístupom veľmi spokojní. Bolo by zlé, ak by si hráči niekedy nezašomrali. Aj to patrí k tvrdému a dobrému tréningu. Kondičnú časť prípravy konzultujeme s Danielom Kičurom, ktorý je súčasťou realizačného tímu a je špecializovaný na túto časť prípravy. A som presvedčený, že príprava po spoločných konzultáciách má hlavu aj pätu,“ dodal Anton Tomko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tomko: Bolo by zlé, ak by si hráči niekedy nezašomrali