Hodnota Ronalda je väčšia ako mnohých veľkých firiem, tvrdí náš ekonóm

Cristiano Ronaldo (v strede).
Cristiano Ronaldo (v strede). (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|27. aug 2017 o 22:52

Kúpa Neymara? Je to podobné ako s dostihovými koňmi, tvrdí ekonóm a pedagóg TOMÁŠ DUDÁŠ z Fakulty ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy.

Brazílčan Neymar prestúpil nedávno z FC Barcelona do Paríž Saint-Germain za astronomických 222 miliónov eur, čím prekonal predošlý svetový rekord o 122 percent. Existuje nejaký finančný strop?

„Prestup Neymara vyzerá v porovnaní s ostatnými ako výnimočný prípad. Trebárs ďalšie dva transfery majú spolu hodnotu ako Neymarov. Bol to špecifický prípad, lebo bol za ním výnimočne bohatý investor.

Aj na tieto otázky odpovedal Tomáš Dudáš pre SME:

  • Nie je to pre šejkov skôr hračka ako obchod?
  • Neboja sa kluby porušenia pravidiel finančnej fair-play, keď tak míňajú?
  • Nakoľko ovplyvňuje cenu hráča jeho marketingový potenciál?
  • Paríž má veľké výdavky. Aké triky môže použiť, aby nebol vo veľkej strate?
  • Oplatí sa Parížu nákup Neymara, alebo je to skôr imidžová záležitosť?
  • Prečo sú kluby ochotné investovať do futbalistov stále viac peňazí?
  • Futbal je čoraz väčší fenomén a jeho príjmy rástli aj počas ekonomickej krízy. Ako je to možné?
  • Nežije futbal v bubline, ktorá môže prasknúť?

Paríž Saint-Germain je vlastnený spoločnosťou Oryx Qatar Sport Investments, čo je investičný fond prepojený na katarskú vládu. Neymar sa cítil v Barcelone vedľa Lionela Messiho ako druhý v poradí, aj preto hľadal iný klub. Nemyslím si, že v ďalších rokoch príde až k takýmto veľkým transferom.“

Po transfere Neymara však kluby aj za menej kvalitných hráčov zrazu pýtajú neuveriteľné sumy. Nehrozí futbalová inflácia?

„Iste. Roztočilo to špirálu. Trebárs Liverpool si je vedomý, že Barcelona získala veľké peniaze a tak trebárs za Coutinha pýtajú oveľa viac ako by to bolo ešte pred pár mesiacmi dozadu. To isté platí o Dortmunde, ktorý zinkasoval za dvadsaťročného Dembélého od Barcelony stopäť miliónov eur plus ďalšie bonusy. Špirála sa posúva aj nižšie. A dnes už aj priemerné anglické kluby nakupujú hráčov za tridsať miliónov libier, čo boli ešte pred pätnástimi rokmi najväčšie svetové transfery.“

Bude trend zvyšovania cien pokračovať?

„Takto prudko asi nie. Možno však predpokladať, že ceny transferov pôjdu každý rok čoraz vyššie. V kontexte Neymarovho prestupu som čítal, že Lionel Messi má výkupnú klauzulu tristo miliónov. Pochybujem, že by túto čiastku niekto so zdravým rozumom vyplatil.

V Ronaldovom prípade je klauzula až vo výške miliardy eur. Tieto čísla boli nastavené preto, aby všetkých odradili. V prípade Neymara to však podcenili.“

Niektorí ekonómovia prirovnávajú investície do hráčov k investíciám do zlata. Čo si o tom myslíte?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Hodnota Ronalda je väčšia ako mnohých veľkých firiem, tvrdí náš ekonóm