Aj keby Djokovič nebol fit, je favorit. U žien môže vyhrať Australian Open nové meno

Novak Djokovič na Australian Open 2023.

Aj keby Djokovič nebol fit, je favorit. U žien môže vyhrať Australian Open nové meno

Novak Djokovič na Australian Open 2023. (Autor: TASR/AP)
Novak Djokovič na Australian Open 2023.
Novak Djokovič na Australian Open 2023. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|13. jan 2024 o 16:15

Víťazku 112. ročníka spoznáme 27. januára, víťaza o deň neskôr.

BRATISLAVA. V nedeľu sa začína prvý grandslamový turnaj roku 2024, Australian Open. Medzi mužmi obhajuje titul Novak Djokovič, ktorého hlavnými súpermi budú hráči nastupujúcej generácie Carlos Alcaraz a Jannik Sinner.

U žien sa o druhé melbournské víťazstvo po sebe pokúsi Aryna Sabalenková, ktorá bude mať konkurenciu o mnoho väčšiu. Uspieť budú chcieť ďalšie hráčky z top 3 rebríčka, a teda Iga Swiateková a Jelena Rybakinová.

Na úvodnom turnaji veľkej štvorky sa predstavia aj dvaja Slováci (Anna Karolína Schmiedlová a Lukáš Klein) či štrnásť českých tenistov (deväť žien a päť mužov).

Vôbec po prvýkrát v histórii sa začne turnaj, ktorý sa od roku 1905 koná pravidelne (s výnimkou svetových vojen a zmeny termínov v roku 1986), v nedeľu.

Organizátori sa rozhodli po sťažnostiach hráčov na časté konce zápasov v noci, Australian Open rozložiť do viacerých dní, aby už nemuseli hráči ako Andy Murray dohrávať svoje zápasy po štvrtej hodine nad ránom. 

Jasný favorit aj domáca nádej 

Medzi mužmi obhajuje titul Novak Djokovič, pre ktorého by ďalšie víťazstvo znamenalo jedenástu trofej z Melbourne a dvadsiaty piaty grandslamový vavrín.

Okrem toho by to bola jeho štrnásta sezóna s minimálne jedným triumfom na turnajoch tzv. veľkej štvorky a priblížil by sa tak v tejto štatistike svojmu rivalovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý má takýchto sezón 15.

Novak Djokovič 

Favorit favoritov. Keď po prvýkrát vyhral v Austrálii, jeho najväčší súperi ešte len chodili na základnú školu alebo do škôlky (v prípade Alcaraza s Runem).

Jeho tohtoročná príprava síce nebola ideálna (problémy so zápästím na United Cupu), ale počas štvrtkovej exhibície s Tsitsipasom už žiadne problémy nebolo vidieť.

Novak Djokovič počas tlačovej konferencie pred turnajom Australian Open 2024.
Novak Djokovič počas tlačovej konferencie pred turnajom Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)

Aj keby pretrvávali, stále by bol kandidát číslo jeden na triumf. Aj jeho predchádzajúce dva tituly sprevádzali zdravotné ťažkosti.

V roku 2021 to bola 25-milimetrová diera v brušnom svale a minulý rok natiahnutý zadný stehenný sval. Prípadný jedenásty pohár z devätnástich účastí by bol úctyhodný počin.

Jannik Sinner 

Ak by sme mali hľadať najväčšiu hrozbu pre Djokoviča, na konci predošlej sezóny sa do tejto úlohy pasoval rodák zo San Candida.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Aj keby Djokovič nebol fit, je favorit. U žien môže vyhrať Australian Open nové meno