Slovan účasť v Európe odmietol. A tak prišla veľká chvíľa mužstva z malého mesta

Lístok na zápas Intertoto Cup Tauris Rimavská Sobota - Sampdoria Janov.
Lístok na zápas Intertoto Cup Tauris Rimavská Sobota - Sampdoria Janov. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|11. júl 2023 o 07:00

Rimavská Sobota pred 25 rokmi zdolala Sampdoriu Janov.

BRATISLAVA, RIMAVSKÁ SOBOTA. V ére samostatnosti odohrali slovenské kluby štrnásť súťažných zápasov proti súperom z Talianska.

Vyhrali z nich iba dva: v sezóne 2011/2012 bratislavský Slovan zdolal v play-off Európskej ligy AS Rím 1:0 a napokon po remíze 1:1 v Ríme postúpil do skupinovej fázy.

A presne pred 25 rokmi, 11. júla 1998 zvíťazil Tauris Rimavská Sobota v už neexistujúcom Intertoto Cup nad slávnou Sampdoriou Janov 1:0.

Z článku sa dozviete:

  • Prečo sa museli hráči Rimavskej Soboty predčasne vrátiť z dovolenky?
  • Čím budil pozornosť tréner Taurisu pri prehliadke štadióna v Janove?
  • Aké známky dostali hráči slovenského tímu od denníka Gazetta dello Sport?
  • Aký zápasový plán načrtol pred domácou odvetou asistent trénera Taurisu, ktorý mu takmer vyšiel?
  • Čo povedal tréner Luciano Spalletti na adresu slovenského súpera?

Bez prípravy na zápas

Sezóna 1997/98 bola pre rimavskosobotský futbal historicky najúspešnejšia. Klub z Gemera v druhom ročníku medzi elitou obsadil 6. miesto v najvyššej súťaži.

Predbehli ho Košice, Trnava, Inter Bratislava, Trenčín a Slovan Bratislava.

Rimavskosoboťania zaznamenali v tridsiatich zápasoch dvanásť výhier, osem remíz a desať prehier, skóre mali 39:34, získali 44 bodov.

V poslednom stretnutí sezóny privítali bratislavský Slovan. V prípade víťazstva by ho preskočili v tabuľke, no napokon sa zrodila remíza 2:2, a tak belasí udržali piate miesto v tabuľke.

Počas letných dovoleniek UEFA oznámila Slovenskému futbalovému zväzu, že Slovensku pridelil aj druhú miestenku do letnej pohárovej súťaže Intertoto Cup. Slovan dodatočnú ponuku z dôvodu už vopred dohodnutých dovoleniek odmietol. Miestenka pripadla Rimavskej Sobote.

Aj hráči Taurisu boli už v tom čase na dovolenkách, ale historická možnosť zahrať si v európskom pohári všetko zmenila.

„S manželkou som bol v Grécku na dovolenke, keď mi volal Janko Oštrom, vedúci mužstva, že sa máme ponáhľať domov, hráme prvé kolo,“ povedal pre Sportnet vtedajší brankár Rimavskej Soboty Ľuboš Lukáč.

Súperom Rimavskej Soboty bol v prvom kole severoírsky klub Omagh Town.

Prvý zápas na Gemeri sa konal iba dva dni po návrate hráčov z dovolenky. Domáci zvíťazili 1:0, keď jediný gól stretnutia dal deväť minút pred koncom František Vilím.

„Neboli sme v príprave, zvládli sme to horko-ťažko. U nich sme to ukopali na 2:2. Bolo to náročnejšie, lebo hneď v úvode zápasu kopali domáci penaltu a už bol stav prakticky vyrovnaný. Veľmi sme však chceli postúpiť, lebo sme vedeli, kto nás čaká v ďalšom kole,“ doplnil Lukáč.

Titulná strana bulletinu k zápasu Tauris Rimavská Sobota - Sampdoria Janov.
Titulná strana bulletinu k zápasu Tauris Rimavská Sobota - Sampdoria Janov. (Autor: Titanilla Bőd)

V lesníckom obleku

Bola to práve Sampdoria Janov. Taliansky klub v roku 1990 vyhral Pohár víťazov pohárov, a o dva roky neskôr účinkoval v Európskom pohári majstrov.

V roku 1998 už síce mala Sampdoria časy najväčšej slávy za sebou, a pred začiatkom sezóny ju opustili také hviezdy ako Juan Sebastian Veron, Siniša Mihajlovič či Alain Boghossian, ale stále mala v kádri zaujímavé mená. Proti Rimavskej Sobote nastúpil aj Vincenzo Montella.

Trénerom talianskeho tímu bol Luciano Spalletti, ktorý mal v tom čase 39 rokov.

„S klubom Empoli dosiahol pozoruhodné výsledky, keď doviedol mužstvo za rekordne krátky čas z tretej do prvej ligy a tam ho v minulej sezóne ako nováčika udržal v súťaži,“ napísal vtedy o „mladom trénerovi“ denník Šport.

Prvý zápas sa hral v Janove. Priaznivci Rimavskej Soboty boli nedočkaví.

„Nezabudnem, keď som išiel do obchodu, fanúšikovia sa tam rozprávali: Počul si, koho sme dostali? Sampdoriu! Koľko dostanú?“ vravel Ľuboš Lukáč.

Trénerom Rimavskej Soboty bol vtedy František Vaš, futbalový nadšenec, ktorý pôsobil najmä pri mládeži, respektíve v nižších súťažiach a v civile bol lesníkom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovan účasť v Európe odmietol. A tak prišla veľká chvíľa mužstva z malého mesta