Tatran Prešov čaká na jasné stanovisko mesta

Miroslav Remeta apeluje, aby si mesto Prešov splnilo svoj záväzok voči klubu.
Miroslav Remeta apeluje, aby si mesto Prešov splnilo svoj záväzok voči klubu. (Autor: sita)
Sportnet|2. jan 2013 o 00:00

Vo futbalovom 1. FC Tatran Prešov bola v lete pred začiatkom nového ročníka Corgoň ligy bola situácia neistá a neprehľadná, dnes je to podobné.

Nechceme byť zlými prorokmi, ale zdá sa, že v prípade futbalového 1. FC Tatran Prešov to vyzerá ako déja vu. V lete pred začiatkom nového ročníka Corgoň ligy bola situácia neistá a neprehľadná, čo súviselo aj s odstúpením jedného z akcionárov a až na poslednú chvíľu padlo rozhodnutie týkajúce sa účinkovania prvého tímu v najvyššej futbalovej súťaži. Rozpočet bol približne o dvadsať percent nižší ako predtým, ale vedenie klubu naznačilo, že by to nemalo ovplyvniť dianie v klube.

PREŠOV. Ešte na sklonku minulého týždňa tréneri Ladislav Totkovič a Marek Fabuľa, ktorí dokončili prvú časť sezóny, nevedeli, či budú pokračovať za kormidlom.

Rovnako tak predstavitelia klubu nevedeli povedať, ako to bude vyzerať s tvorbou a formovaním kádra na jarnú odvetu. Kto zostane a kto odíde, ktorí hráči budú na súpiske aj po vypršaní zmluvy a predĺžení kontaktu a koho sa bude týkať lúčenie. Teda základné veci vrátane toho, kto prípadne posilní káder, nehovoriac už o obsadení trénerských postov nielen v áčku, ale aj pri juniorke a doraste. Pritom už o pár dní má odštartovať zimná príprava.

Predseda predstavenstva 1. FC Tatran Prešov Miroslav Remeta: „Budeme to riešiť počas prípravy. Tá sa ešte nezačala.“

Šéf klubu jedným dychom dodal, že v klube prevláda sklamanie z výsledkov rokovania mestského zastupiteľstva. Ešte na tlačovke pred sezónou medzi iným naznačil, že pôjde aj o stabilizovanie vzťahov s mestom.

Lenže zdá sa, že v tomto zámere figuruje stále veľká diera a odvíja sa nateraz nekonečný príbeh, keď na jednej strane Tatran žiada priklepnutie dotácií na rozvoj mládežníckeho futbalu a na strane druhej poslanci mestského zastupiteľstva tento krok stále neodobrili.

Z rôznych dôvodov nezabral ani otvorený list poslancom mestského parlamentu v Prešove, v ktorom sa spomína, že od roku 2009 mesto neprispelo finančne na činnosť mládežníkov, ktorí sa môžu napriek tomu pýšiť skvelými úspechmi a patričnou reprezentáciou nielen Tatrana, ale aj Prešova či celého, regiónu.

Niečo stále škrípe a vazelína na odstránenie zádrhov bola akoby podpultovým tovarom. Ide o žabomyšie spory, vnášanie zákulisných „prihrávok“ či ťahanie zložitými pomyselnými nitkami?

„Ešte pred časom, keď sme začínali sezónu, som dostával otázky, či verím, že mesto Prešov neurčité uznesenie pretaví do toho, aby si plnilo povinnosti akcionára. Vtedy som naznačil, že mám o tom vážne pochybnosti. Teraz môžem povedať, že určite nie.“

Všetko sa odvíja od princípu

Rozhodnutie sa odďaľuje už dlhší čas a zo slov prezidenta klubu badať čoraz väčšiu neistotu. „Veľmi vážne uvažujeme v klube, či vôbec budeme pokračovať.“

Podobné hlasy sa už tiež pred časom vyskytli, história sa znovu opakuje. Pridali sme otázku: Takže všetko sa odvíja od ekonomiky? „Nie, nie, neprekrúcajte,“ opravil nás M. Remeta.

„Všetko sa točí okolo princípu. Jednoducho mesto Prešov, poslanci mestského zastupiteľstva, nie sú schopní vyjadriť sa k tomu, či majú záujem, aby fungoval 115-ročný klub. To je ten princíp. Nejde o sumu, ktorú sme pýtali od mesta na mládež. Mesto Prešov je akcionár klubu, ktorý si neplní povinnosti a neplatí ani svoj akcionársky príspevok. Anonymne ako masa poslancov sa alibisticky schováva pred ľuďmi. My však chceme, aby došlo k rozhodnutiu. Rokujeme s partnermi a nemôžem im predsa povedať, že mesto Prešov je dlžníkom klubu,“ uviedol M. Remeta s tým, že na začiatku nového roka prebehnú diskusie o postoji a činoch mesta.

„Pre nás je to principiálna otázka. Pokiaľ mesto nechce byť v klube, nech sa jasne vyjadrí, aby sme to vedeli oznámiť aj našim partnerom.“




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tatran Prešov čaká na jasné stanovisko mesta