Svitko: Keby sme sa nebáli, nebol by to Dakar

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. jan 2013 o 16:00

Fenomén, ktorý presahuje motoristický šport, sa odohráva vždy na začiatku roka.

BRATISLAVA. Dakar je hlavné mesto Senegalu, a hoci sa rovnomenná súťaž jazdí už piaty rok v Južnej Amerike, stal sa synonymom najnáročnejšej rely sveta.

V sobotu sa z hlavného mesta Peru vydá na 8-tisíc kilometrov dlhú trať približne 470 posádok. Medzi nimi je aj päť slovenských.

Prebojovať sa medzi elitu sa opäť bude snažiť Štefan Svitko. Vlani nečakane prekvapil 5. miestom hoci posledné etapy jazdil s vážne poraneným ramenom.

„Budem jazdiť skôr na istotu. Pokúsim sa však zabojovať o popredné umiestenie. Veľa som tomu obetoval, veľa som trénoval a chcel by som sa pobiť o štvrté miesto,“ vravel Svitko pre SME.

Vystúpajú nad Mt. Blanc

Podľa riaditeľa pretekov Etienna Lavinea bude aktuálna trasa mimoriadne náročná. Okrem jazdy v púšti a kamenistom teréne budú pretekári prekonávať aj priesmyky v Andách. V rámci spojovacej časti by sa mali v 7. etape dostať až do výšky 4975 m. Čo je vyššie ako Mont Blanc (4810).

Fakty
  • Trasa: 14. etáp. Celková dĺžka 8423 km (pre motoyckle), z toho merané úseky 4146 km. Štart je v Lime (Peru), cieľ v Santiagu (Čile).
  • Najvyšším bodom rely bude priesmyk vo výške 4975 m.
  • Päť slovenských posádok ešte ne štarte nikdy nebolo.
  • Prvenstvo obhajujú: Cyril Despres (motocykle), Stephane Peterhansel (automobily) a Gerard de Rooy (kamióny).

V uplynulých ročníkoch pri týchto prejazdoch vládli veľmi zlé poveternostné podmienky a vždy časť etapy museli anulovať.

„Dakar je veľmi nebezpečný a strach vás sprevádza na každom kroku. Bál som sa, že sa mi niečo stane alebo sa vážne zraním. Keby sa na Dakare pretekári nebáli, nebola by to najťažsia rely na svete,“ opisoval vlani nástrahy Svitko.

Nik nedokáže celkom predpokladať, čo bude na trati za ďalšou zákrutou, či o pár metrov ďalej. Vyhnúť sa chybám vo veľkej rýchlosti je umenie.

„Na trati som nervózny v očakávaní, čo bude za zákrutou. Som stále v napätí, pretože som víťazný typ. Chcem etapu a celú rely dokončiť a nie pre nejakú hlúpu chybu alebo poruchu skončiť. Dakar je iba raz do roka a nie je žiadna šanca sa naň vrátiť.“

Okrem Svitka ml. sa v štartovom poli súťaže motocyklov predstavia ďalší traja Slováci - Ivan Jakeš, Dušan Čipka a Ján Zaťko. V kategórii automobilov sa na rely zúčastní posádka Štefan Svitko starší a Ján Rumpli.

Jakeš je pripravený na výsledok v top 10

Najviac štartov zo Slovákov má Ivan Jakeš – päť. Slávnu rely však dokončil iba raz, v roku 2009 skončil na 43. priečke.

V ostatných rokoch sa mu darilo držať krok s najlepšími pretekármi, ale dosiahnuť konečný výsledok mu zabránili technické problémy spojené s pádmi o zraneniami. Jakeš je talentovaný a ctižiadostivý jazdec, ak ho nezradí nový motocykel KTM, ktorý kúpil za 36 tisíc eur, môže dosiahnuť veľmi dobré umiestenie.

"Mám za sebou síce už päť štartov, ale iba raz som prišiel až do cieľa. Túto bilanciu si chcem vylepšiť. Som pripravený tak ako nikdy, všetky zranenia mám doliečené. Pokiaľ ma nezradí motor a vyvarujem sa pádom, mohlo by to byť aj v top desiatke," vravel Jakeš pre TASR.

V kategórii motocyklov je najväčším faovritom obhajca víťaztsva Francúz Despres. Dakar vyhral už štyri razy a jeho najväčší rival Španiel Coma sa z rely odhlásil, pre zranenia, ktoré len nedávno utrpel.

Pravidelný zostrih z etáp vysiela Eurosport. Pre časový posun v Južnej Amerike budú etapy končiť večer nášho času. Poslední prtekári prídu do cieľa aj po polnoci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko: Keby sme sa nebáli, nebol by to Dakar