Svitek skončil na lavičke basketbalistov Košíc

Štefan Svitek skončil na košickej lavičke.
Štefan Svitek skončil na košickej lavičke. (Autor: Judita Čermáková)
Marián Špacai|14. jan 2016 o 17:44

Novým trénerom KB Košice sa stal 54-ročný Chorvát Dražen Brajkovič.

Už je to potvrdené aj oficiálne – Štefan Svitek ako tréner basketbalistov KB Košice predčasne skončil. Býci už majú aj náhradu, od ktorej si veľa sľubujú. Skúsený Dražen Brajkovič totiž v minulosti okrem iného viedol aj reprezentáciu Gruzínska a bol i asistentom trénera národného tímu rodného Chorvátska.

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Stredajší zápas na pôde bratislavskej Karlovky viedol doterajší asistent KB Richard Leško. Košičania nečakane prehrali 68:71.

Svitekovu absenciu vedenie klubu ešte komentovať odmietlo, i keď bolo už verejným tajomstvom, že pri tíme pokračovať nebude. Teraz je už všetko oficiálne.

Šéf klubu: Hráči nevedia bojovať

„Tréner Svitek k dnešnému dňu končí,“ potvrdil vo štvrtok pre Korzár prezident KB Košice František Sabol rozhodnutie, ktoré mnohých prekvapilo.

Basketbalisti KB mali do stredy bilanciu 15 výhier a 8 prehier a bojovali o tretie až piate miesto tabuľky. Pred sezónou bolo ako cieľ nováčika deklarované semifinále.

„Svitek je výborný tréner. Prehrali sme však posledné štyri vzájomné zápasy so súpermi, s ktorými bojujeme o popredné priečky. Naďalej platí, že vedenie i sponzori si prajú, aby sme boli v semifinále. Pre mňa osobne je medaila na krku métou, ktorá ma zaujíma,“ vykreslil šéf klubu.

Hoci nováčik je bez debaty značným oživením ligy a dokáže hrať vyrovnané partie s každým, vedenie klubu, ktoré neskrýva veľké nároky, nebolo spokojné s hernou fazónou, a preto prijalo rozhodnutie.

„Tréneri mali pri skladbe tímu voľnú ruku. My sme mužstvu spravili kvalitné zázemie, klub funguje bezproblémovo. Typológia hráčov je však taká, že nevedia bojovať. Beriem to aj ako moju chybu, že sme sa správali k hráčom až príliš veľkoryso a nadštandardne a mysleli sme si, že keď všetko zabezpečíme, pôjde to samo. Hráči neboli pod žiadnym tlakom, ale takto to nejde, myslenie hráčov sa musí zmeniť. Prichádza preto krízový tréner, ktorý bude mať tvrdú ruku,“ vyjadril sa F. Sabol.

Asistentom ostáva Leško

Novým kormidelníkom sa stal 54-ročný chorvátsky odborník Dražen Brajkovič. V basketbalovom životopise má toho veľa zaujímavého, keď pôsobil pri rôznych chorvátskych reprezentačných výberoch – ako asistent má striebro z MS do 21 rokov a ako hlavný kouč zlato z ME do 16 rokov.

Dostal sa aj na lavičku mužského národného tímu ako asistent, čo v takej basketbalovej krajine ako Chorvátsko už niečo znamená. Neskôr viedol i gruzínsku reprezentáciu.

„V úlohe asistenta ostáva Richard Leško. Je to perspektívny tréner, ktorý ešte nemá skúsenosti, ale do budúcnosti na ňom chceme stavať. Má našu dôveru. Myslím, že aj s trénerom Brajkovičom si hneď porozumeli.“

Prezidenta KB podľa vlastných slov mrzia najmä výkony slovenských hráčov.

„Angažovanie zahraničných hráčov je stále vabank, ale čakali sme, že nás viac potiahnú Slováci. Vyberali sme si hráčov, ktorí by boli aj hrdí na Košice a východ, no keď to tak necítia, tak teraz príde tvrdá ruka. V stredu na ihrisku Karlovky zahralo mužstvo na úrovni starých pánov. Karlovka vyhrala úplne zaslúžene, osobne som zablahoželal aj ich trénerovi Černickému.“

František Sabol aj novému trénerovi dáva voľnú ruku, i keď do konca základnej časti zostáva už len zopár kôl a potom už pôjde do tuhého.

„Verím, že tréner si niekoho privedie. Chýbajú nám osobnosti, ktoré by v zlomových situáciách ukázali, že majú srdce. Fanúšikom sa chcem za prehru na Karlovke ospravedlniť, verím, že na nás nezanevrú. Aj preto, že sme nováčik a nebolo ľahké to pred sezónou poskladať, čím chcem poďakovať i všetkým, ktorí do klubu dali peniaze. Možno sme mali na začiatok veľké oči, ale ja aj tak verím, že mužstvo má na to, aby bolo v prvej trojke. Fanúšikom a aj našim súperom odkazujem, že zbrane neskladáme,“ potvrdil svoju vrodenú ambicióznosť prezident košických býkov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Svitek skončil na lavičke basketbalistov Košíc