Sviťanka Lajčáková reprezentovala na šampionáte do 23 rokov

Stanka Lajčáková počas behu cez prekážky.
Stanka Lajčáková počas behu cez prekážky. (Autor: archív)
Danica Božová|25. júl 2017 o 00:00

V polovici júla sa konal európsky šampionát v atletike do 23 rokov.

SVIT. Súčasťou slovenského reprezentačného družstva bola i 21-ročná Sviťanka Stanislava Lajčáková. Miestenku si vybojovala splnením ostrých limitov v behu na 100 m cez prekážky a v sedemboji. Zároveň mala byť členkou štafety 4 x 400 m.

Štartová listina oboch spomenutých individuálnych disciplín obsahovala po 32 mien.
Časový rozpis bol však stanovený tak, že obe individuálne disciplíny – sedemboj i prekážky – sa absolvovať nedali. Musela sa rozhodnúť.

Vybrala si bez na 100 m cez prekážky. Jej prvé vystúpenie – účasť v rozbehu – jej však prinieslo smolu. Výsledný čas 13,66 s jej zabuchol bránu postupu do semifinále. Chýbali jej dve stotinky. Vo výsledkovej listine obsadila konečné 17. miesto.

Po návrate na Slovensko sa k svojmu účinkovaniu vyjadrila: „Netajím, bola som sklamaná. Hodne sklamaná. Keby som podala výkon na hranici svojho osobného rekordu, mohlo to byť nielen semifinále, ale i finále, pretože naozaj naň nebolo treba žiaden medzigalaktický výkon. Bola som pripravená zabojovať o finále a nakoniec som skončila už v rozbehoch. Neviem si vysvetliť, čo sa stalo. Cítila som sa super, dráha bola rýchla, aj počasie priaznivo pretekové. Stále som sklamaná a napriek tomu, že to bol skvelý zážitok, budem asi stále na tieto preteky spomínať s kvapkou smútku. Čo však bolo, bolo.. Minulosť už nijak nezmením, preto sa pozerám dopredu a verím, že sa mi tieto malé stotinky vrátia v tom správnom čase. Mám ďalšiu obrovskú skúsenosť, ktorá ma posunie vpred.“

Pre úplnosť dodávame pohľad z druhej strany: Konečné 17. miesto nie je až také zlé. Lepší čas ako v Poľsku dosiahla Stanka v tomto roku v máji a v júni (slovenský rekord 13,35 s v českom Kladne, 13,59 v Prahe a 13,56 v Izraeli na európskom šampionáte družstiev). Minulý rok by takýto výsledok brala všetkými desiatimi.

Na otázku, či neľutuje, že si nevybrala sedemboj, odpovedala: „V danej chvíli som sa nemohla rozhodnúť inak, pretože mi to zdravie nedovolilo – pred mesiacom som si v Kladne pri skoku do diaľky zranila chrbát. Bojovať proti vlastnému telu by určite nemalo význam. Niekedy sa to v živote proste prihodí a musíme brať situáciu, aká je.“

Spomínanú štafetu na 4 x 400 m, ktorej mala byť Stanka súčasťou, slovenské družstvo nakoniec neabsolvovalo pre zranenie jednej z členiek (Michaela Pešková) a náhradníčku nemali.

Plány na najbližšie dni

Prezradila i najbližšie plány: „V pláne je síce týždenný oddych, ktorý som cítila, že potrebujem, ale aj napriek tomu budem po ňom štartovať v 3. kole slovenskej atletickej ligy v Šamoríne. Musím pomôcť družstvu. Druhé kolo pre nás nedopadlo najlepšie a preto, ak chceme v septembri bojovať o obhajobu minuloročného titulu, potrebujeme zabojovať. Každý bod sa počíta. Čakajú ma tri šprintérske disciplíny – beh na 100 m, na 100 m cez prekážky a beh na 200 m.“

Príprava na svetovú univerziádu

„Následne nás čaká menší tréningový cyklus, pretože sezóna pre mňa pokračuje augustovou Svetovou univerziádou v Taipei na Taiwane. Tak ďaleko som ešte neletela. Dokonca nemám skúsenosť ani s takým veľkým časovým posunom. Sama som preto zvedavá, ako to celé dopadne, ale teším sa. Určite zo seba vydám maximum a verím, že si po ME napravím chuť,“ dodala sympatická študentka fyzioterapie v Banskej Bystrici.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Sviťanka Lajčáková reprezentovala na šampionáte do 23 rokov