Strelec Plzne Bakoš občianstvo meniť nebude

Marek Bakoš.
Marek Bakoš. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. nov 2011 o 10:08

Ani obletovaný Wayne Rooney a Fernando Torres nedali v Lige majstrov na jeseň viac gólov ako on. Útočník Marek Bakoš (28) znovu potvrdil, aký zásadný prínos má pre Plzeň. Nie náhodou sa stal autorom víťazného gólu v stredajšom zápase proti futbalistom Bor

Ani obletovaný Wayne Rooney a Fernando Torres nedali v Lige majstrov na jeseň viac gólov ako on. Útočník Marek Bakoš (28) znovu potvrdil, aký zásadný prínos má pre Plzeň. Nie náhodou sa stal autorom víťazného gólu v stredajšom zápase proti futbalistom BATE Borisov. Portálu Lidovky.cz poskytol rozhovor.

Dokázali ste si v lete predstaviť, aká výnimočná sezóna vás čaká?

Vôbec nie. V predkole Ligy majstrov sme sa najskôr báli, aby sme neurobili nejaký prúser a nevypadli hneď s Pjunikom Jerevan. Potom sme boli s každým zápasom lepší a lepší, mužstvo išlo naplno a aj ja som sem-tam nejaký gól dal. A dotiahli sme to tam, kde sa nachádzame teraz.

Stali ste sa špecialistom na dôležité góly. Potrebuje na to útočník nejakú špeciálnu vlastnosť?

Sám nič nezmôžete, musíte stretnúť dobrých spoluhráčov a tých ja okolo seba mám. Je len málo futbalistov, ktorí si sami zvládnu pripraviť gólovú pozíciu.

Na ihrisku sa správate efektívne. Nepýtajú sa vás spoluhráči, ako vás napodobniť?

Ja mám za úlohu pohybovať sa v súperovej šestnástke, takže by som mal dávať góly a nie strácať lopty. Ostatní majú iné úlohy. Napríklad Milan Petržela mi pripravil gólovú pozíciu ako na zlatom podnose.

Pre útočníka je tiež dôležité objaviť sa na správnom mieste v správnom čase. To sa asi nedá natrénovať...

Naučiť sa to nedá. Je treba aj trochu šťastia, k tomu pridať trpezlivosť, schopnosť správne vyhodnotiť, kam sa lopta môže odraziť a tiež, ako zareagujú vaši spoluhráči. Mal som dosť času, aby som ich spoznal, až na malé výnimky sme posledné tri roky stále spolu. Nemožno byť stopercentný, ale čím viac sme zohraní, tým celý systém funguje lepšie.

Popularita plzenského futbalu letí tento rok strmo nahor. Pozorujete v okolí, že sa z vás stala známa osoba?

Čím ďalej, tým viac ľudí u nás chodí na futbal, častejšie sme aj v televízii. Stáva sa, že vás ľudia zastavia na ulici, radi sa porozprávajú a niekedy aj poradia. Pre nás je to niečo nové a pochopiteľne príjemné.

Koľko podpisov denne rozdáte?

Je ich stále viac, v momentálnej fáze je toho celkom dosť. Napríklad ešte v Bielorusku som ich dal okolo dvadsať.

Kľúčové pre vašu kariéru bolo stretnutie s koučom Pavlom Vrbom. Aký dojem ste na seba urobili v Púchove, kde vás trénoval prvýkrát?

Stále na to spomínam. Spolupráca sa nám obojstranne páčila.

Potešilo vás, keď vás priviedol do Plzne?

Kontaktoval ma, keď som sa vracal z Ruska a on trénoval Žilinu - vtedy sa to nepodarilo dotiahnuť. Keď vedel, že sa stanem voľným hráčom, prebehli nejaké rokovania. Bol som rád, že idem za ním práve do Plzne.

Zatiaľ sa vám vyhýba pozvánka do slovenská reprezentácie. Tréner Vrba pritom tvrdí, že by ste v národnom tíme už dávno boli, keby ste mali české občianstvo. Zvažovali ste, že by ste o občianstvo požiadali?

To naozaj nie. Ste vlastne prvý, kto sa ma na to pýta. Neriešim českú ani slovenské reprezentáciu. Ale samozrejme fandím českému tímu a som rád, že bude budúci rok na majstrovstvách Európy.

Na Facebooku fanúšikovia založili skupinu nazvanú Chcem Mareka Bakoša v repre, ktorá má 141 členov. Lichotí vám, že sa vaši priaznivci toľko angažujú?

Je pozitívne, ako vnímajú, že občas dám nejaký gól. Veľmi ma to teší.

V lete ste v Plzni predĺžili zmluvu do polovice roka 2014. Čo sa dá povedať o vašej budúcnosti v klube?

Som v Plzni rád, máme skvelý tím a tiež nový štadión. Nikam inam sa momentálne nechystám.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Strelec Plzne Bakoš občianstvo meniť nebude