Štefečeková vyhrala preteky svetového pohára, Varga skončil druhý

Slovenský reprezentant Erik Varga.
Slovenský reprezentant Erik Varga. (Autor: TASR)
TASR|24. máj 2014 o 12:44

Slovenský trapista Erik Varga prehral v kazašskom Almaty až vo finálovom rozstrele.

ALMATY. Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Štefečeková premenila hneď prvý tohtoročný štart na pretekoch Svetového pohára na zlato. Dvojnásobná strieborná medailistka zdolala všetky súperky v piatkovej súťaži trapu žien v kazašskom Almaty.

"Boj o zlato bol šialený. Nemohla som nič vidieť, slnko bolo nízko a terče vyzerali ako čierne. Snažila som sa ich trafiť čo najviac, ale nepýtajte sa ma, ako sa mi to podarilo. Bola som požehnaná vyhrať," citovala stránka Medzinárodnej federácie športovej streľby (ISSF) Štefečekovú.

Kvalifikovala sa do finále

Svetelné podmienky na strelnici sa pred finále zmenili, ale Slovenka to nemala jednoduché ani počas semifinálovej položky: "Semifinále je vždy kritické. Ak v ňom urobíte niečo zle, ľahko môžete skončiť na šiestom mieste. Keď som sa však kvalifikovala do súboja o zlato, vedela som, že mám istotu cenného kovu," pokračovala nitrianska rodáčka.

Ani rok neuplynul od predchádzajúceho triumfu zverenky trénera Branislava Slamku na vlaňajších pretekoch SP v španielskej Granade. Úvodné tohtosezónne podujatie v americkom Tucsone vynechala. "Som nesmierne šťastná, lebo som vyhrala hneď moju prvú súťaž v rámci SP v tomto roku. Mám pred sebou ešte dve podujatia tohto seriálu, potom ME a MS. Verím, že toto nebola moja posledná medaila v roku 2014," zaželala si členka SŠŠR MV SR.

Na svetovom šampionáte v španielskej Granade sa budú rozdeľovať už aj prvé miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Každý by ju rád získal už na MS, ja nie som výnimkou, tak si počkajme, ako to dopadne v Granade," dodala na záver Štefečeková. V jej disciplíne - trap žien - tam budú v hre tri olympijské miestenky.

Varga skončil druhý

Slovenský reprezentant Erik Varga obsadil v sobotu druhé miesto vo finále trapu mužov v rámci Svetového pohára v brokových zbraniach v kazašskom Almaty.

Slovenský reprezentant v ňom podľahol v rozstrele so Španielom Albertom Fernandezom.

Obaja v boji o zlato trafili po 13 rán, ale potom až v štvrtom rozstrele uspel Španiel. Varga postúpil medzi elitnú šestku z piateho miesta, keď v kvalifikácii trafil 120 rán, až v rozstrele s Kuvajťanom Fehaidom Aldeehanom a Rašidom Al Athabom z Kataru.

V semifinále to tiež bola dráma, keď Varga, Fernandez aj Talian Mauro De Fillipis trafili všetkých 15 rán a až následný rozstrel poslal z boja von Taliana, ktorý nakoniec skončil štvrtý. V boji o bronz ho zdolal Aldeehani.

Ďalší slovenský zástupca Marián Kovačócy skončil 18. (117), jeho krajan Mario Filipovič 52. (109).

výsledky:

finále: Alberto Fernandez (Šp.) - Erik VARGA (SR) 13:13, rozstrel 4:3

o bronz: Fehaid Aldeehani (Kuv.) - Mauro De Fillipis (Tal.) 14:11

trap- muži (konečné poradie): 1. Alberto Fernández (Šp.) 122 b. (v kvalifikácii) - semifinále 15+3, finále 13+4, 2. Erik Varga (SR) 120 /k.o. rozstrel 2/ - semifinále 15+3, finále 13+3, 3. Fehaid Aldeehani (Kuv.) 120 /k.o. rozstrel 2/ - semifinále 14, o 3. miesto 14, ... 18. Marián Kovačócy 117, 52. Mário Filipovič (všetci SR) 109

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Štefečeková vyhrala preteky svetového pohára, Varga skončil druhý