Navigácia bola lotéria. Už sa to nebude opakovať, uznal šéf Dakaru

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. jan 2020 o 16:28

Svitko chce opäť útočiť na pódium.

BRATISLAVA. „Piesok je mäkký a ťažko sa odhadujú duny, či sú mäkké, alebo tvrdé,“ ohlásil prvé dojmy zo Saudskej Arábie Štefan Svitko.

Slovenský motocyklista absolvoval v piatok technické previerky a administratívne procedúry pred štartom. Po obede si krátko zajazdil v okolí Džiddy.

V nedeľu štartuje na Arabskom polostrove 41. ročník Rely Dakar. Slávne preteky sa po jedenástich rokoch v Južnej Amerike presunuli do nového regiónu.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa však súťaž priblíži k tomu, čím bola pri svojich začiatkoch na africkom kontinente.

Bezmála tri štvrtiny trasy vedú po piesku. Organizátori navyše sprísnili niektoré pravidlá, aby zamedzili podvodom pri skracovaní trate.

V navigácii bude viac nástrah

Rely Dakar 2020

Trasa s dĺžkou 7500 km je rozdelená na 12 etáp. V nich absolvujú pretekári 5000 km meraných úsekov.

Päť z dvanástich etáp má dĺžku meraného úseku viac ako 450 km.

Na štarte je 334 vozidiel v piatich kategóriách.

Medzi motocyklistami súťažia dvaja Slováci - Ivan Jakeš a Štefan Svitko.

Svitko odhaduje, že nový Dakar bude o niečo rýchlejší ako v Latinskej Amerike. Okrem piesku sa bude jazdiť aj po tvrdšom podklade.

„Terén by mal byť podobný ako v minulých ročníkoch, ale v etapách budú aj ostré kamene a pneumatiky sa budú rýchlejšie ničiť. Máme si na to dávať pozor a jazdiť tak, aby sme si ich šetrili. Aj navigácia vraj bude oveľa náročnejšia,“ porovnával 37-ročný pretekár.

Práve navigácia je jedným z rozhodujúcich faktorov na dosiahnutie úspechu. Orientácia v teréne počas jazdy nie je jednoduchá.

V Južnej Amerike sa jazdilo skôr na miestach s minimom ciest. Bola to nedotknutá príroda a pretekári sa orientovali len podľa roadbooku.

V Saudskej Arábii však bude viac nástrah, ktoré budú pretekárov miasť.

„Bavil som sa s jedným jazdcom, ktorý tam jazdil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Navigácia bola lotéria. Už sa to nebude opakovať, uznal šéf Dakaru