Stanko, dobre ši zrobil! Ako vznikla klasická Merčiakova hláška

Radosť po tom, čo „dobre zrobil“. Šesták sa teší z pamätného gólu do siete Petra Čecha.
Radosť po tom, čo „dobre zrobil“. Šesták sa teší z pamätného gólu do siete Petra Čecha. (Autor: tasr)
Daniel Dedina|25. nov 2016 o 00:00

Gól Stana Šestáka Čechom s východniarskou pointou sa stal hitom.

KOŠICE. Píše sa 1. apríl 2009. Slovensko hrá v poradí piaty zápas v kvalifikácii o postup na svetový šampionát 2010.

Prestížny a mimoriadne dôležitý. V Prahe proti domácim Čechom.

V 22. minúte idú Slováci do vedenia po góle Šestáka. Televízny komentátor Marcel Merčiak v návale emócií kričí do mikrofónu východniarskym nárečím: „Stanko, dobre ši zrobil. Dobre ši zrobil!“

Po sedem a pol roku Merčiak pre Korzár dopodrobna vysvetlil okolnosti, ktoré predchádzali vyrieknutiu dnes už legendárneho výroku vo vtedajšom priamom prenose kvalifikačného derby zápasu (napokon sme vyhrali 2:1).

Marcel, sluchaj

„Je to zvláštny, ale pekný príbeh, na ktorý si rád spomínam. Prvého apríla 2009 bola streda, cestovali sme do Prahy. Asi dve hodiny pred zápasom som vyšiel zo štadióna na Letnej, pretože som hľadal Milana Lešického, nášho spolukomentátora. Asi pol kilometra od štadióna sme sa stretli v jednej reštaurácii, vyzdvihol som ho a vracali sme sa späť. Bol som užasnutý z toho, koľko Slovákov smeruje na štadión. Plno fanúšikov, všetci optimisticky naladení. Keď som už bol vnútri a kráčal som schodmi v tribúne, zrazu som začul, že na mňa niekto volá. Podo mnou som uvidel skupinu asi 10 – 15 ľudí. Bol medzi nimi aj Peter Chudík, predseda PSK a po našom na mňa zakričal: „Marcel, sluchaj, dňeška vyhrame a Stanko Šestak da gola.“ Spontánne som mu zakričal, že „kedz da gola, ta povim, že dobre zrobil!“ Stalo sa – v 22. minúte prekonal Petra Čecha. Stále to vidím pred sebou, aj sa počujem, ako som zakričal, aby prihral, lebo po ľavej ruke mal v šestnástke voľného Erika Jendriška, ale chvalabohu ma nepočúvol a poslal loptu strelou pomedzi nohy Zdeňka Grygeru do siete. Bola to pre mňa obrovská eufória a samozrejme, milá príhoda, ktorá sa odohrala asi 100 minút predtým a aj skutočnosť, že Stanko je od nás, z Demjaty, že je koňar, že kopal za náš Tatran, prispela k tomu, čo som povedal,“ približuje tento prešovský rodák okamihy, ktoré v mysli evokujú nádherné spomienky a aj po rokoch vyvolávajú zimomriavky.

Video s jeho komentárom sa na dlhú dobu stalo hitom internetu.

Prischlo mu to ako ďalšie meno

So samotným hráčom na túto tému debatovali hneď po samotnom veľkom triumfe Slovenska. Šesták ale už v tej chvíli vedel, o čo ide.

„Pamätám si, že sme o tom prehodili slovko hneď po zápase v mixzóne. Robili sme pozápasové rozhovory, Stanko žiaril ako slniečko. Hovoril som mu, čo som povedal v momente jeho gólu, smial sa na tom s tým, že mu to už písali kamaráti a že má o tom esemesky. Reakcie neboli negatívne, skôr naopak. Ono je to tak vždy – keď sa vyhrá, obzvlášť takýto dôležitý zápas a proti takému rivalovi, tak potom je dobrý aj komentátor. Pamätám sa, že mi na druhý deň volali z rádia, aby som vysvetlil prečo som to povedal a načo a už ani neviem, ako som to zdôvodnil. Som rád, že to „zľudovelo“, smial som sa, keď som potom v neskorších diskusiách čítal, že Stanko je Stano „Dobrešizrobil“ Šesták. Bez tohto jeho gólu na Letnej by nebolo „Wamkelekele emsanzi Afrika, Ke Nako“, nebolo by nádherné dobrodružstvo s názvom Južná Afrika 2010,“ pokračuje Merčiak, skutočný futbalový majster slova.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Stanko, dobre ši zrobil! Ako vznikla klasická Merčiakova hláška