Šesták v Poprade skončil. Robil zadarmo, do klubu dával vlastné peniaze

Stanislav Šesták bol v Poprade najprv hráč a potom funkcionár.
Stanislav Šesták bol v Poprade najprv hráč a potom funkcionár. (Autor: facebook FK Poprad)
Daniel Dedina|21. jan 2021 o 17:00

Hráčom pomáhal aj s nájmom, či faktúrami za opravu auta.

POPRAD. V úvode roka 2017 to bola prestupová bomba. Bývalý slovenský reprezentant STANISLAV ŠESTÁK sa po pôsobení v nemeckej, tureckej i maďarskej lige vrátil na Slovensko a rozhodol sa pre druholigový FK Poprad.

Prakticky okamžite sa stal ústrednou postavou mužstva, dotiahol ho do semifinále Slovnaft Cupu, ale jeho posledný zápas na profesionálnej úrovni mal trpkú príchuť.

Popradčania v ňom premrhali obrovskú príležitosť na postup do Fortuna ligy. Po barážovom dvojzápase s Trenčínom im ostali len oči pre plač.

V lete 2019 sa zo Šestáka stal viceprezident klubu. To už ale s Popradčanmi išlo dole kopcom. Hoci so situáciou bojoval, napokon sa rozhodol rezignovať.

„Prišiel zlom a už som na to nemal dostatok síl,“ priznáva 38-ročný rodák z Demjaty. 

Vaše pôsobenie v Poprade sa skončilo. Prečo?

Mal som víziu, že sa niečo naučím a som rád za túto šancu. Robota ma veľmi bavila. Avšak už pred koronakrízou i počas nej sa nám nastavený rozpočet, bohužiaľ, vôbec nedarilo napĺňať. Klub sa dostal do ťažkostí. Už to nebolo o nápadoch a kreatívnej práci, ale o tom, aby sme prežili a dokázali zaplatiť hráčov, trénerov, ubytovanie i cestovné. Valilo sa to na nás.

Z ašpiranta na postup do Fortuna ligy je v súčasnosti tím, ktorý v druhej lige zachráni len zázrak.

Odišlo nám asi pätnásť hráčov. Na jeseň sme hrali s dorastencami a niekoľkými skúsenejšími hráčmi, ktorí zostali. Tých ale bolo veľmi málo. Čerešničkou na torte bolo, keď nám za nezaplatenú faktúru stiahli šesť bodov. Každý deň som musel riešiť telefonáty kedy, čo a ako bude zaplatené. Pracoval som tam rok a pol zadarmo, chcel som pomôcť a dal som do toho aj vlastné peniaze. Až prišiel zlom a už som na to nemal dostatok síl.

O tri týždne by mala odštartovať jarná časť súťaže. Kým súperi sa svedomito pripravujú, o Poprade je ticho. Ako to momentálne v klube vyzerá?

Hráči sa pripravujú, ale stále sa rieši nový tréner, čo je dosť výrazný problém. Chlapci niečo vyplatené majú, niečo im mešká. Problém je aj s bývalými hráčmi, ktorí takisto nemajú povyplácané peniaze. Nie je to o tom, že by im niekto nechcel zaplatiť, alebo že by ich klamal. Momentálne jednoducho nie je z čoho tieto záväzky uhradiť.

Omladené popradské mužstvo má na konte len tri body. Šesť mu odrátali.
Omladené popradské mužstvo má na konte len tri body. Šesť mu odrátali. (Autor: facebook FK Poprad)

Existuje vôbec z tejto situácie východisko? Ponuky záujemcov, ktorí by klub prebrali, vraj na stole boli.

Majiteľ spomínal niečo o štátnej pomoci, tak možno potom sa to zlepší. Uvidíme, ako sa tento rok k tomu postaví mesto. Je to veľmi zložitá situácia. V tejto chvíli je Poprad vypadávajúcim tímom, šanca na záchranu je už len teoretická. Dúfam, že klub sezónu dohrá, nastaví sa do režimu, ktorý dokáže zvládnuť a bude férový. Tak, ako to do určitej doby bolo.

Koľko peňazí klub aktuálne hráčom dlhuje?

Mám pocit, že posledná výplata, ktorú dostali, je za október. Chýba im novembrová a za december by mala odísť koncom januára. Neviem, či je to tak u všetkých. Náklady na súčasné mladé mužstvo vysoké neboli, ale nejaké podlžnosti tam stále sú. Chlapci to dali aj do novín, nie je to žiadne tajomstvo. Keby peniaze boli, majiteľ ich vyplatí.

Práve vy ste boli tou osobou, ktorá komunikovala s nespokojnými hráčmi. Aké to bolo? Oznamovať im, že peniaze, na ktoré majú nárok, načas nedostanú.

Nie je to, samozrejme, príjemné. Počas uplynulého roka a pol som zažil naozaj bizarné situácie. Keď sa spätne obzriem, každému s kým som prišiel do kontaktu, sa môžem pozrieť do očí. Pre klub som urobil maximum a nič som neoklamal. Riešil som všetko, pomohol som hráčom, ktorí potrebovali zaplatiť nájom, faktúru za opravu auta alebo STK. Tieto veci som vôbec nemal mať na starosti, ale chcel som pomôcť. Chlapcom aj klubu. Pomohol som, ale vyzerá, že len na určité obdobie.

Nehrozí, že Poprad do jarnej časti druhej ligy nenastúpi?

Myslím si, že nie. Najmä kvôli tomu, že dorastenecké súťaže asi odštartujú neskôr alebo sa budú dohrávať v nejakom inom režime. Hráčov v devätnástke je dosť, ale neviem či zo súčasného kádra ešte niekto neodíde, keďže áčko stále nezačalo poriadne spolu trénovať. Zrejme sa to len nejako pozliepa, aby sa súťaž dohrala.

Po návrate na Slovensko ste v popradskom futbale strávili celkovo štyri roky. Neľutujete toto obdobie? 

Nie. Čo sa týka hráčskej kariéry, som veľmi rád, že som tam mohol hrať. Zažili sme krásne zápasy, hrali sme o postup do Fortuna ligy a veľmi dobré výsledky sme dosiahli aj v pohári. Po rokoch strávených v zahraničí som spoznal strašne veľa slovenských hráčov, s mnohými mám veľmi dobrý vzťah. V pozícii funkcionára som takisto natrafil na rôznych ľudí z prostredia biznisu i futbalu. Za túto skúsenosť som veľmi rád. Akurát škoda, že to takto dopadlo.


Pozn.: Oslovili sme aj prezidenta FK Poprad Romana Dvorčáka, ten ale na našu žiadosť o rozhovor nereagoval.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Šesták v Poprade skončil. Robil zadarmo, do klubu dával vlastné peniaze