Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Futbal sa hrá už pred ceremoniálom (minúta po minúte)

Marta (vľavo) sa teší po strelenom góle v zápase Čína - Brazília na OH Tokio 2020 / 2021.
Marta (vľavo) sa teší po strelenom góle v zápase Čína - Brazília na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|1. júl 2021 o 02:00 (aktualizované 21. júl 2021 o 18:32)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa -2 v Tokiu 2020 / 2021.

Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

18:30 Športovú minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.
18:20 Biden sa napokon nezúčastní na otváracom ceremoniáli

Prezident USA Joe Biden sa napokon nezúčastní na piatkovom otváracom ceremoniáli olympijských hier v Tokiu.

Americkú delegáciu na OH 2020 povedie jeho manželka Jill Bidenová, prvá dáma Spojených štátov odletela do Japonska v stredu. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová ešte v utorok uviedla, že prezident Joe Biden a prvá dáma sa domnievajú, že je dôležité, aby bola americká delegácia "vedená na najvyššej úrovni".

Prvá dáma USA priletí do Japonska vo štvrtok popoludní miestneho času a v krajine vychádzajúceho slnka sa zdrží približne 48 hodín. Po pristátí na leteckej základni Jokota má na programe večeru s japonským premiérom Jošihidom Sugom a jeho manželkou.

V piatok ju čaká stretnutie s japonským cisárom Naruhitom a večer sa zúčastní na otváracom ceremoniáli OH.

18:15 Kto môže zažiariť v Tokiu?

Olympiáda v Tokiu môže svetu priniesť nové vzory a športové hviezdy. Na koho by sa fanúšikovia mali tešiť, keď aj v atletických šprintoch bude chýbať najrýchlejší šprintér Usain Bolt?

18:10 Ospravedlnenie chiropraktičky

Chiropraktička americkej ženskej reprezentácie v zápasení Rosie Gallegosová-Mainová si na sociálnych sieťach nedala "pozor na prsty" a teraz sa musela ospravedlniť za nevhodný príspevok.

Protipandemické postupy proti ochoreniu COVID-19 v súvislosti s OH v Tokiu totiž označila ako nacistické.

17:50 Ekvádorský šprintér Alex Quinonez príde o olympiádu

Dostal od Jednotky atletickej integrity (AIU) ročný dištanc za previnenie voči dopingovým pravidlám. Bronzový medailista v behu na 200 m z MS 2019 tak príde o štart na OH v Tokiu, suspendácia mu plynie od 25. júna 2021.

Tridsaťjedenročný Quinonez vynechal dopingové kontroly 2. júna 2020, 28. septembra 2020 a tento rok 19. mája. Podľa dopingových pravidiel musia atléti uviesť s 90-dňovým predstihom čas a miesto, kde môžu komisári vykonať námatkovú mimosúťažnú kontrolu.

V prípade, že športovec danú povinnosť nesplní, musí čeliť tým istým dôsledkom ako v prípade pozitívneho nálezu. Ak v priebehu dvanástich mesiacov zmešká tri dopingové kontroly, dostane dištanc.

17:20 Otázky a odpovede o OH

Japonsko chystalo výnimočnú olympiádu, ktorá mala hlavné mesto prezentovať ako výkladnú skriňu technologického pokroku v krajine. Olympijské hry v Tokiu budú skutočne unikátne, ale z iného dôvodu.

Pôjde o prvé globálne športové podujatie v ére pandémie. Ponúkame základné otázky a odpovede.

16:10 Aj Američania budú mať dvoch vlajkonosičov

Štvornásobná olympijská víťazka v basketbale Sue Birdová a bejzbalista Eddy Alvarez ponesú vlajku USA na otváracom ceremoniáli OH 2020. 

Za vlajkonosičov ich vybrali kolegovia z amerického olympijského tímu.

Štyridsaťročná Birdová je druhou americkou basketbalistkou, ktorej sa dostalo pocty niesť národnú vlajku pri otvorení OH, prvou bola v Aténach 2004 Dawn Staleyová, súčasná trénerka reprezentantiek USA.

Tridsaťjedenročný Alvarez získal na ZOH 2014 v Soči striebro v rýchlokorčuľovaní, v Tokiu sa predstaví v bejzbale. Ak by sa mu podarilo v Tokiu získať cenný kov, stal by sa iba tretím americkým športovcom po Eddiem Eganovi (box, boby) a Lauryn Williamsovej (atletika, boby), ktorý vybojoval medailu na OH i ZOH.

15:20 Balážová s Pištejom spoznali žreb, hrozia im nasadené jednotky

Slovenský stolnotenisový pár Barbora Balážová a Ľubomír Pištej nastúpi v Tokiu v sobotu v osemfinálovovom 1. kole proti rumunskej dvojici Bernadette Szöcsová, Ovidiu Ionescu. Rozhodol o tom stredajší žreb priamo v Japonsku.

Slováci sú medzi 16 pármi nasadené päťky, v prípade postup do štvrťfinále im "hrozia" najvyššie nasadení Číňania Sü Sin, Liou Š'-wen.

V ženskej dvojhre je Barbora Balážová nasadená do 2. kola a tam sa stretne s víťazkou duelu medzi Španielkou Galiou Dvorakovou a zatiaľ neurčenou hráčkou z predkola.

Medzi mužmi je Wang Jang rovnako nasadený do 2. kola, v ktorom ho čaká duel proti Austrálčanovi Davidovi Powellovi. Ten mal v 1. kole hrať proti Čechovi Pavlovi Širučekovi, no tomu diagnostikovali koronavírus a do olympijského turnaja nezasiahne.

14:57 Holandské futbalistky strelili Zambii 10 gólov

Ženský turnaj vo futbale ponúkol netradičný výsledok už hneď v úvode. Holanďanky deklasovali v zápase F-skupiny Zambiu 10:3.

Štyrmi gólmi sa blysla Vivianne Miedemová, v drese afrického tímu zaznamenala hetrik Barbra Bandová.

Vivianne Miedemová strieľa gól v zápase Zambia - Holandsko na OH Tokio 2020 / 2021.
Vivianne Miedemová strieľa gól v zápase Zambia - Holandsko na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
14:35 Danka Barteková prišla o veľkú súperku

Britská strelkyňa Amber Hillová mala pred odletom na olympijské hry pozitívny test na koronavírus.

Svetová jednotka a jedna z ašpirantiek na medailu v skeete je po nepríjemnej správe veľmi sklamaná. "Po piatich rokoch tréningu a príprav som totálne zničená," povedala podľa agentúry DPA.

Slovenská reprezentantka Danka Barteková tak prišla o jednu veľkú súperku v boji o medaily. Slovenke patrí vo svetovom rebríčku aktuálne 8. priečka.

14:00 Česi majú ďalšieho nakazeného športovca

Český stolný tenista Pavel Širuček mal v Tokiu pozitívny test na koronavírus a prišiel o olympijské hry. Stal sa štvrtým nakazeným členom výpravy a druhým športovcom, ktorý zamieril do karantény.

Pred ním mal pozitívny test aj plážový volejbalista Ondřej Perušič.

"Situácia nás nesmierne mrzí. Šírenie vírusu nedokáže nikto úplne ovplyvniť, nech už sa chráni akokoľvek. Obdivujem s akým postojom sa k tejto situácii postavil Pavel a pred ním aj Ondřej," citoval portál idnes.cz vedúceho výpravy Martina Doktora.

13:25 Futbalistky pokľakli proti rasizmu, umožnila im to FIFA

Zápasy úvodného dňa ženského futbalového turnaja na olympiáde v Tokiu poznačili protesty proti rasizmu. Hráčky oboch tímov si kľakli pred zápasmi Veľká Británia - Čile (2:0) i Švédsko - USA (3:0).

"Chceli sme všetkým ukázať, že je to stále vážnym problémom," povedala podľa agentúry DPA obrankyňa Veľkej Británie Demi Stokesová. Protesty priamo na trávniku dovolil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) iba tesne pred začiatkom hier.

Protesty pri medailových ceremoniáloch sú naďalej zakázané, nepovoliť ich úplne môžu jednotlivé športové federácie. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa tak rozhodla neurobiť.

13:20 Koronavírus má aj americký reprezentant, meno nezverejnili

Americký plážový volejbalista mal pozitívny test na koronavvírus. Infekciu odhalili po jeho prílete do Japonska, ihneď zamieril do karantény. Oficiálne jeho meno nezverejnili, podľa agentúry AP ide o Taylora Crabba.

Podľa pravidiel je možné hráča vymeniť do štvrtka rána, Crabb sa dostal na olympiádu spoločne s Jakeom Gibbom, prvý zápas mali odohrať v nedeľu.

12:14 Na otváracom ceremoniáli sa zúčastní aj Biden, počet hostí však okresali

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Tokiu navštívi výrazne menej oficiálnych štátnych delegácii ako v minulosti. Pre pandémiu koronavírusu sa na slávnosti zúčastnia hostia približne z pätnástich krajín a medzinárodných organizácií.

Chýbať nebude americký prezident Joe Biden s prvou dámou Jill Bidenovou či francúzska hlava štátu Emmanuel Macron. Pre porovnanie, v Riu de Janeiro sledovalo otvárací ceremoniál 40 zahraničných delegácií. Informovala o tom agentúra DPA.

11:54 Brazília deklasovala Čínu, Marta strelila dva góly

Futbalistky Veľkej Británie vstúpili víťazne do olympijského turnaja v Tokiu. V úvodnom zápase v E-skupine zvíťazili v Sappore nad Čile 2:0, dvoma gólmi o tom rozhodla Ellen Whiteová.

Ešte lepší výsledok dosiahli na úvod reprezentantky Brazílie, ktoré zvíťazili v Mijagi nad Čínou 5:0 v F-skupine.

Dvoma gólmi k tomu prispela 35-ročná Marta. Šesťnásobná najlepšia hráčka sveta podľa FIFA už má na konte strieborné olympijské medaily z Atén 2004 a Pekingu 2008.

Marta (vľavo) sa teší po strelenom góle v zápase Čína - Brazília na OH Tokio 2020 / 2021.
Marta (vľavo) sa teší po strelenom góle v zápase Čína - Brazília na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)

Holanďanky v druhom dueli skupiny deklasovali Zambiu 10:3. Štyrmi gólmi sa blysla Vivianne Miedemová, v drese afrického tímu zaznamenala hetrik Barbra Bandová.

V Tokiu sa v G-skupine zrodil vysoký triumf Švédska nad hráčkami USA 3:0. Aj tento zápas mal dvojgólovú strelkyňu, v oboch polčasoch sa do streleckej listiny zapísala Stina Blacksteniusová.

 V záverečnom stredajšom súboji v oceánskom derby zvíťazili Austrálčanky nad Novozélanďankami 2:1.

Futbal žien - výsledky, 1. deň

E-skupina:

Veľká Británia - Čile 2:0 (1:0)

Japonsko - Kanada 1:1 (0:1)

F-skupina:

Čína - Brazília 0:5 (0:2)

Zambia - Holandsko 3:10 (1:6)

G-skupina:

Švédsko - USA 3:0 (1:0)

Austrália - Nový Zéland 2:1 (2:0)

Kompletný program futbalu na OH Tokio 2020 / 2021 nájdete na tomto odkaze >>>

11:05 Olympijské hry v roku 2032 sa uskutočnia v austrálskom Brisbane

V stredu o tom oficiálne rozhodol Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Prvýkrát od hier v Los Angeles 1984 nemal uchádzač protikandidáta.

V Austrálii sa budú konať hry po tretí raz. Prvýkrát ich hostilo Melbourne v roku 1956, potom Sydney v 2000.

10:25 Na koronavírus sú pozitívne ďalšie dve športovkyne

Čílska taekwondistka Fernanda Aguirreová mala v dejisku olympiády pozitívny test na koronavírus a olympiáda sa pre ňu skončila. Stala sa prvým športovcom priamo v dejisku, ktorý sa musel odhlásiť zo súťaží po pozitívnom teste.

Len niekoľko hodín po 21-ročnej bronzovej medailistke z Pan Amerických hier o podobnom prípade informovali aj Holanďania, OH sa tak predčasne skončili aj pre skejtbordistku Candy Jacobsovú.

"Som zničená. Bola som pripravená, cítila som sa výborne. Teraz je po všetkom. Budem potrebovať čas, aby som to strávila," citovali 31-ročnú Jacobsovú holandské médiá.

Po dvoch juhoafrických futbalistoch a českom plážovom volejbalistovi tak ide o ďalšie prípady infikovaných športovcov priamo v olympijskej dedine, uviedla agentúra DPA.

Aguirreová aj Jacobsová teraz musia v olympijskom lekárskom centre absolvovať 10-dňovú karanténu.

Čiľanka mala bojovať už v nedeľu v kategórii do 57 kg. Do Tokia pricestovala z prípravy v Uzbekistane, podľa čílskych funkcionárov mala pred odletom dva negatívne PCR testy na covid.

10:14 V softbale sa tešili aj Kanaďanky, začína sa futbal

Program olympiády sa začal troma zápasmi v softbale. Po triumfe domácich Japoniek a Američaniek sa tešili aj hráčky Kanady, ktoré v poslednom stredajšom zápase zdolali Mexiko 4:0.

Softbal - výsledky, 1. deň

Austrália - Japonsko 1:8

Taliansko - USA 0:2

Mexiko - Kanada 0:4

Po úvodných softbalových dueloch sa začína aj program futbalového turnaja žien. V troch skupinách (E, F, G) sa v stredu odohrá šesť zápasov.

9:06 Slovenskí atléti sú v Urajasu stredobodom pozornosti

Prvá časť slovenskej atletickej výpravy sa na OH pripravuje v predolympijskom tréningovom kempe v Urajasu, približne 30 kilometrov od Tokia.

Osemstovkárka Gabriela Gajanová, prekážkarka na 400 m Emma Zapletalová a kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický sa postupne aklimatizujú a vyrovnávajú sa so sedemhodinovým časovým posunom od nedele.

Slovenskí atléti sú v Urajasu stredobodom pozornosti. Na ich tréningy chodia povzbudzovať z dostatočne bezpečnej vzdialenosti miestni atletickí fanúšikovia, dokonca so slovenskými vlajkami.

"V utorok nás čakal v areáli univerzity Meikai popri slovenskej zástave aj veľký transparent so znakom SOŠV a nápisom: Vitajte v Urajasu, slovenský atletický tím. Japonci si olympionikov veľmi vážia, pre nich je každý olympionik hrdina," prezradil pre atletika.sk Pupiš.

Slovenskí atléti sa na OH Tokio 2020 / 2021 pripravujú v Urajasu, kde ich čakal od miestnych priaznivcov transparent s nápisom v slovenčine.
Slovenskí atléti sa na OH Tokio 2020 / 2021 pripravujú v Urajasu, kde ich čakal od miestnych priaznivcov transparent s nápisom v slovenčine. (Autor: atletika.sk)
8:36 LaVine nakoniec posilní basketbalový výber USA

Americký basketbalista Zach LaVine dostal povolenie odcestovať do Tokia, kde sa pripojí k olympijskej reprezentácii. Dvadsaťšesťročný pivot Chicaga Bulls v NBA odohral všetky štyri prípravné zápasy, potom ho však zaradili na covidovú listinu.

Podľa agentúry AFP však nie je známe, či ochorenie prekonal alebo bol v kontakte s infikovanou osobou.

Američania sa musia v Tokiu zaobísť bez Bradleyho Beala z Washingotnu, ktorého vyradil koronavírus a Kevina Lovea z Clevelandu, ten si zranil lýtko.

Namiesto nich povolal tréner Gregg Popovich JaValeho McGeeho z Denveru a pivota San Antonia Keldona Johnsona.

Posliniť by ich mali ešte finalisti NBA Devin Booker z Phoenixu a dvojica šampiónov z Milwaukee Jrue Holiday a Khris Middleton. Obhajcovia zlata vstúpia do olympijského turnaja v nedeľu proti Francúzom.

8:09 Austrálčan príde o debut na olympiáde pre kokaín

Austrálsky parkúrový jazdec Jamie Kermond príde o svoje premiérové olympijské hry v Tokiu. Tamojšia federácia jazdeckého športu ho suspendovala pre podozrenie z užitia kokaínu.

Podľa agentúry DPA mal 26. júna pozitívny test na metabolit tejto návykovej látky. Tridsaťšesťročný Kermond môže požiadať o analýzu B-vzorky. Športovec však priznal, že drogu zrejme užil na večierku a je si vedomý svojej chyby.

"Kermond sa nesmie zúčastniť na pretekoch, ktoré podliehajú jurisdikcii Svetovej antidopingovej agentúry vrátane olympijských hier," píše sa vo vyhlásení Austrálskej jazdeckej federácie.

"Som zdrvený a veľmi ľutujem, čo sa stalo. Prijímam plnú zodpovednosť. Najviac mi je ľúto, že som sklamal veľa ľudí, ktorí mi verili," uviedol Kermond.

Šéf austrálskej olympijskej misie v Tokiu Ian Chesterman oznámil, že namiesto Kermonda sa v jazdeckom tíme Austrálie neobjaví žiadny náhradník.

7:40 Japonci nepodceňujú opatrenia, športovci čakali na letisku hodiny

Japonci v opatreniach nič nepodceňujú. Naznačil to hneď prvý proces, ktorý zdržal účastníkov hier v letiskových priestoroch vyše šesť hodín.

Tortúra PCR testovania začala už pred odletom, keď sa účastníci OH museli otestovať 96 a 72 hodín pred odchodom. K tomu si museli dať potvrdiť dva oficiálne dokumenty, ktoré pred vstupom do Japonska vyžaduje tamojšia vláda.

Po prílete do Tokia odštartovala ďalšia fáza opatrení. Po dlhom čakaní sa celá osádka lietadla musela dať otestovať v priestoroch letiska, športovcov testovali zvlášť.

OH Tokio 2020 / 2021: Športovci sa po prílete do Japonska zdržali na letisku vyše šesť hodín.
OH Tokio 2020 / 2021: Športovci sa po prílete do Japonska zdržali na letisku vyše šesť hodín. (Autor: TASR/AP)

Po absolvovaní testov začalo dlhé čakanie, počas ktorého dobrovoľníci zbierali pasy a akreditačné karty. Akreditácie po niekoľkých hodinách zaliali do fólie, ale cestu von z letiska zaručili až negatívne výsledky testov, na ktoré sa čakalo ďalšie hodiny.

Nasledovala pasáž, počas ktorej Japonci vystavili každému účastníkovi olympiády papier o potvrdení negatívneho výsledku, skontrolovali aj aplikáciu na monitorovanie zdravotného stavu.

Tú vyžadovali aj na ďalších dvoch stanoviskách, vrátane imigračného procesu. Celková procedúra trvala viac ako šesť hodín.

6:46 Prvý zápas na olympiáde vyhrali domáce športovkyne

Softbalovým duelom Austrália - Japonsko vo Fukušime sa v stredu začal športový program na preložených OH 2020 v Tokiu. V meste, ktoré sa v roku 2011 stalo obeťou ničivej cunami sa zo suverénneho triumfu 8:1 tešila domáca reprezentácia.

Softbal sa do programu olympiády vrátil prvýkrát od roku 2008. Duel základnej skupiny olympijského turnaja sa hral dva dni pred piatkovým otváracím ceremoniálom.

V druhom zápase stredajšieho programu zvíťazili reprezentantky USA nad Talianskom 2:0.

Softbal - výsledky, 1. deň

Austrália - Japonsko 1:8

Taliansko - USA 0:2

Mexiko - Kanada 0:4

6:26 Slovensko bude mať dvoch vlajkonosičov

Vlajkonosičmi slovenskej výpravy na piatkovom otváracom ceremoniáli olympiády v Tokiu budú strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš.

Od tohto roka zmenil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zaužívanú prax a každej výprave dal možnosť vymeniť jedného vlajkonosiča za dvoch - muža a ženu v rámci presadzovania rodovej rovnosti.

02:00 Začína sa prvý zápas olympiády

Všetko odštartujú softbalistky Austrálie a domáceho Japonska, po nich v rovnakom športovom odvetví prídu na rad aj ďalšie národné výbery.

V stredu sú na programe aj úvodné súboje ženského turnaja vo futbale, hrať sa bude v mestách Sapporo, Mijagi a Tokio.

Program OH Tokio 2020 / 2021 otvoril softbal, prvý zápas odohralo Japonsko a Austrália.
Program OH Tokio 2020 / 2021 otvoril softbal, prvý zápas odohralo Japonsko a Austrália. (Autor: TASR/AP)
00:00 OH v Tokiu sa začína

Dianie na olympiáde sa začína už dva dni pred otváracím ceremoniálom, na programe sú úvodné zápasy v softbale a futbale žien.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční v piatok o 13.00 hod.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Futbal sa hrá už pred ceremoniálom (minúta po minúte)