Kto zažiari v Tokiu? Trinásťročná tínedžerka aj šprintér, ktorého sleduje Bolt

Traywon Bromell.
Traywon Bromell. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|21. júl 2021 o 17:46

Sky Brownová môže bojovať o medailu.

BRATISLAVA. Ak by sa chcel popýšiť všetkými olympijskými medailami, ktoré získal, bude mu na krku visieť 7 a pol kilogramu drahých kovov. 

Michael Phelps získal na štyroch olympijských hrách spolu až 28 medailí, z nich 23 je zlatých. Na hrách v Tokiu nebude súťažiť. Zúčastní sa na nich ako spolukomentátor plaveckých súťaží pre americkú televíziu NBC. 

Olympiáda v Tokiu môže svetu priniesť nové vzory a športové hviezdy. Na koho by sa fanúšikovia mali tešiť, keď aj v atletických šprintoch bude chýbať najrýchlejší šprintér Usain Bolt?

Sky Brownová

Na olympiáde nemá šancu na multimedailový výsledok, súťaží v jedinej disciplíne. Zaslúži si však veľkú pozornosť.

Brownová len pred dvomi týždňami oslávila 13. narodeniny a v Tokiu môže získať medailu. Je totiž veľkou hviezdou skejtbordingu.

V disciplíne street je vo svetovom rebríčku na treťom mieste.  Tento rok získala na majstrovstvách sveta bronz, a pred dvoma rokmi bola bronzová aj na adrenalínovej olympiáde X-Games. 

„Vidieť takú mladú dievčinu, ktorá je lepšia ako polovica mužov, je inšpiratívne,“ vraví o nej skejterka Jocelyn Writerová. 

Brownová si len pred rokom pri vážnom páde z takmer päťmetrovej výšky zlomila ľavú ruku, zápästie a praskla jej lebka. Zo zranení sa zotavila.

Rodičia však mali o ňu strach. Pre také mladé dievča by bola olympiáda príliš veľkým tlakom a nechceli ju do Tokia pustiť.

„Ale z olympijského tímu nám napísali, že by som si to mala len ísť užiť a netrápiť sa. Trochu sa im uľavilo, ale aj tak som ich musela prosiť a prosiť...“ opisovala Brownová pre The Guardian.

O tom aká je výnimočná, svedčí fakt, že pred prvými kvalifikačnými pretekmi na Long Beach v roku 2019 si zlomila ruku. Rozhodla sa aj tak súťažiť, hoci mala ruku v sadre.

Preteky vyhrala. Pritom v tom čase mala len 10 rokov.  

V Tokiu sa stane najmladšou športovkyňou na olympiáde z Veľkej Británie v celej histórii. 

Traywon Bromell

Od roku 2008 kraľoval šprintérskym súťažiam Usain Bolt. Odkedy Jamajčan ukončil kariéru, jasný líder medzi šprintérmi nie je. Majster sveta na 100 m spred dvoch rokov Christian Coleman dokonca v Tokiu neštartuje pre trest, vynechal totiž tri antidopingové kontroly. 

O post najrýchlejšieho muža planéty bude veľký boj. 

Sám Bolt vraví, že pozornosť by mali fanúšikovia upriamiť na Traywona Bromella. „Sledujem ho už nejaký čas a určite sa ukáže,“ tvrdí Bolt. 

Bromell vyrastal v chudobnej štvrti St. Petersburg na Floride medzi pouličnými gangmi. Veľa z jeho kamarátov skončilo za mrežami.

Napriek chudobe a zlým pomerom sa dokázal vypracovať na svetového šprintéra. Už ako 20-ročný na svetovom šampionáte získal na stovke bronz.

Lenže v nasledujúcich rokoch svoj potenciál nenaplnil pre zranenia. Na olympiáde v Riu ho po súťaži štafiet na 4x100 m z dráhy odvážali na vozíčku s roztrhnutou achilovkou.

Po tom, čo vynechal bezmála tri sezóny, zvažoval, že radšej skončí. Navyše sa pridali problémy s bedrovým kĺbom. Vlani sa vrátil v senzačnej forme a tento rok sa v priebehu niekoľkých týždňov dokázal zlepšiť z 10,04 na 9,77.

V tomto roku na stovke prehral len na mítingu Diamantovej ligy a v historickom poradí je šiestym najrýchlejším mužom v histórii. To všetko dosiahol po viacerých problémoch. Ešte na strednej si zlomil nohu a tréner mu tvrdil, že nikdy nebude z neho šprintér.

„Olympiáda je pre mňa veľmi dôležitá. Mnohí chcú vyhrať zlato. Neberte to v zlom, nie, že by som ho nechcel, no mojim najdôležitejším cieľom je ukázať, že zmena je možná. Dať nádej. Aby deti videli, že aj oni to môžu dokázať,“ tvrdil Bromell pre The Guardian. 

„V roku 2016 som chcel mať všetko. Chcel som vyhrať a byť ďalším veľkým šprintérom. Vďaka tomu, čo som musel následne prekonať, som pochopil, čo je mojim cieľom,“ dodal Bromell. V Tokiu by mal bežať len na 100 m a prípadne v štafete na 4x100 m. 

Katie Ledecky

V porovnaní s mnohými športami majú plavci výhodu, že majú k dispozícii veľké množstvo disciplín. Preto pravidelne patria medzi najúspešnejších olympionikov. 

Už na olympiáde v Riu sa Američanka zaradila medzi hviezdy hier. Ako 20-ročná vyhrala štyri zlaté medaily a pridala jednu striebornú.

V Tokiu plánuje štart v štyroch individuálnych disciplínach – 200, 400, 800 a 1500 voľný spôsob, a k tomu aj v krauliarskej štafete na 4x200 m. 

„Katie má všetky súťaže v jednom štýle. A aké veľké je rozpätie jej disciplín? Už to je veľká vec. Sama posúva hranice v tom, čo je možné. Bude zaujímavé ju sledovať,“ hovorí aj najúspešnejší plavec Michael Phelps.

Ledeckú práve k nemu často prirovnávajú. Nemá síce také rozpätie, čo sa týka plaveckých štýlov, ale dokáže sa presadiť v kratších aj v dlhších disciplínach. 

Ak bude chcieť uspieť, bude musieť v utorok 27. júla počas jedného bloku absolvovať dvoje finále. Na najkratšej trati – 200 metrov a o hodinu na to aj na najdlhšej – 1500 metrov.

Ak sa jej podarí každý štart premeniť na zlatú medailu, môže sa stať najúspešnejšou olympioničkou v histórii s 10 zlatými medailami. Zatiaľ je najúspešnejšia ruská gymnastka Larisa Latyninová s 9 zlatými, 5 striebornými a 4 bronzovými medailami. 

Basketbalisti USA

Tak, ako maratónu vládnu Keňania, v basketbale vládnu Američania. Na olympiáde sa opäť predstaví tím profesionálov z NBA.

Kapitánom mužstva je Kevin Durant a cieľ tímu je nadviazať na úspechy z predchádzajúcich hier.

Od roku 1992 tím USA len raz chýbal vo finále. V Aténach 2004 nečakane prehral s Argentínou v semifinále a získal len bronz. Inak zakaždým vybojovali Američania zlato.

Durant sa predstaví na tretej olympiáde a môže získať už tretiu zlatú medailu. 

V príprave nebol tím bezchybný. Američania prehrali s Austráliou aj s Nigériou. vyhrali nad Španielskom a nad Argentínou.

Okrem Duranta sú v tíme napríklad čerství šampióni NBA Khris Middleton, Jrue Holiday, či zdolaný finalista Devin Booker.

Ďalšie hviezdy hier

Výnimočné výkony na olympiáde môžu zopakovať aktuálne najlepšia gymnastka sveta Simone Bilesová, tenisové hviezdy Naomi Osaková a Novak Djokovič, ktorý môže získať v tejto sezóne zlatý grandslam, ak by sa mu podarilo ešte tento rok vyhrať aj US Open, či plavec Caeleb Dressel, ktorý by mal štartovať až v siedmich súťažiach.

Hry v Tokiu otvoria 23. júla a potrvajú do 8. augusta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Kto zažiari v Tokiu? Trinásťročná tínedžerka aj šprintér, ktorého sleduje Bolt