Doteraz sa to ešte nestalo. Slovensko bude mať dvoch vlajkonosičov

Vlajkonosičkou Slovenska na otváracom ceremoniái OH Rio 2016 bola Danka Barteková.
Vlajkonosičkou Slovenska na otváracom ceremoniái OH Rio 2016 bola Danka Barteková. (Autor: TASR)
TASR|21. júl 2021 o 06:47

Obaja vlajkonosiči už majú olympijskú medailu.

TOKIO. Vlajkonosičmi slovenskej výpravy na piatkovom otváracom ceremoniáli olympiády v Tokiu budú strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš.

V stredu o tom informoval portál Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Beňuš svoju účasť dlhšie zvažoval

Od tohto roka zmenil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zaužívanú prax a každej výprave dal možnosť vymeniť jedného vlajkonosiča za dvoch - muža a ženu v rámci presadzovania rodovej rovnosti.

SOŠV vybral do tejto úlohy dvojicu olympijských medailistov zo šiestich, ktorí budú súťažiť v Tokiu. Zuzana Rehák Štefečeková je strieborná v trape z OH 2008 v Pekingu aj z OH 2012 v Londýne, Matej Beňuš získal striebro v C1 na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Matej Beňuš.
Matej Beňuš. (Autor: TASR)

Ako informuje olympic.sk, Beňuš, ktorého kvalifikácia v kategórii C1 čaká už v nedeľu, svoju účasť na otváracom ceremoniáli dlhšie zvažoval, ale napokon sa rozhodol prijať poctu niesť slovenskú zástavu.

Rehák Štefečeková neváhala

Rehák Štefečeková, ktorá začne súťažiť až o tri dni neskôr, ponuku prijala bez váhania. Na predošlých OH napriek vybojovaniu miestenky chýbala, pretože uprednostnila materské povinnosti.

Do Tokia prišla už ako dvojnásobná mama a pod piatimi kruhmi sa predstaví znovu po deviatich rokoch.

Zuzana Rehák Štefečeková.
Zuzana Rehák Štefečeková. (Autor: TASR)

Z ďalších štyroch olympijských medailistov v tokijskej výprave je aktuálne v japonskej metropole len strelkyňa Danka Barteková. Bronzová v skeete z OH 2012 niesla slovenskú zástavu na slávnostnom otvorení predchádzajúcich hier v Riu.

Rýchlostní kanoisti Erik Vlček (v striebro z Pekingu 2008 a Ria 2016, bronz z Atén 2004) a Denis Myšák (striebro z Ria 2016) sú síce už v Japonsku, ale pripravujú sa v kempe v meste Katori asi 100 km od Tokia.

Obhajca zlata v chôdzi na 50 km z Ria Matej Tóth príde do Japonska až neskôr, jeho súťaž v Sappore je na programe až krátko pred koncom hier.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Doteraz sa to ešte nestalo. Slovensko bude mať dvoch vlajkonosičov