28.07.2021 02:00
Deň 5
Tokio 2020
Koniec

Lekár si myslel, že ho vyhodili z vlaku. Strelec sa vrátil v starej forme

Erik Varga
Erik Varga (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|27. júl 2021 o 17:45

Trapista Erik Varga začína kvalifikáciu v noci z utorka na stredu.

TOKIO. Pred odchodom na olympijské hry do Tokia nechcel dávať rozhovory. Médiá odmietol slušne s tým, že sa chce sústrediť na preteky.

Strelca Erika Vargu čaká prvý deň kvalifikácie v súťaži jednotlivcov v trape mužov v noci z utorka na stredu.

Nešťastný Silvester

Lekár len neveriacky krútil hlavou. „Vyhodili z vás z idúceho vlaku?“ spýtal sa.

Vraj ešte nikdy nevidel rameno v takom stave, v akom ho mal Erik Varga po hrôzostrašnom páde na ľade.

Stalo sa to na Silvestra v roku 2016, keď bol trojnásobný olympijský účastník na sústredení v Taliansku.

„Vždy som sa čudoval, keď som počul správy o tom, ako vážne sa zranil nejaký starý človek po páde na zľadovatelom chodníku. Nechápal som, ako je to možné. No a ja nie som ani starý, a predsa som si privodil zranenie,“ poznamenal neskôr.

Pád chcel stlmiť rukou, ale dopadol tak nešťastne, že rameno mu vyskočilo z kĺbu, odtrhol si chrupavku a zlomil si lopatku.

Od lekárov si najprv vypočul pesimistickú prognózu: koniec športovej kariéry. Musel vynechať celú sezónu, no po dlhej rehabilitácii na strelnicu vrátil.

A vo vynikajúcej forme.

Čo je trap?

V disciplíne trap sa strieľa brokovnicou na tzv. holuby. Sú to farebné terče s priemerom 108 milimetrov a hrúbkou 12 milimetrov, ktoré vymršťuje vrhacie zariadenie rýchlosťou 30 m/s do vzdialenosti 15 a viac metrov od strelca. Holuby letia naľavo, napravo i priamo. Zásah je platný, keď z terča odletí viditeľný úlomok.

Na každý terč sa môžu vystreliť dva výstrely, s výnimkou finále a rozstrelov pred a po finálovej položke, kedy sa môže nabiť zbraň len jedným nábojom.

Na strelnici je päť stanovíšť, po ktorých sa presúva šesť strelcov z konkrétnej položky zľava doprava.

Kvalifikáciu tvorí päť položiek po 25 výstrelov. Prvý deň sú na programe tri, o deň neskôr ďalšie dve položky. Do finále postúpi šesť najlepších pretekárov z celkového poradia.

Patrí do svetovej špičky

Bol jedným z prvých slovenských športovcov, ktorí si vybojovali miestenku do Tokia. Získal ju už na majstrovstvách sveta 2018 v kórejskom Čangvone, kde obsadil v súťaži jednotlivcov druhé miesto.

Ďalšie kvóty pre Slovensko si zabezpečili aj v mixe so Zuzanou Rehák Štefečekovou, keď sa stali majstrami sveta.

Varga má aj dva individuálne tituly z majstrovstiev sveta: vyhral v roku 2014 a 2015. Do svetovej špičky patrí už takmer tridsať rokov, v roku 1994 zvíťazil na juniorskom svetovom šampionáte.

Pod piatimi kruhmi však zatiaľ nikdy nepostúpil do finále.

Olympijská smola

Na svojich prvých hrách v Pekingu skončil deviaty. Po prvom dni kvalifikácie bol na piatom mieste, ale na ďalší deň sa zmenili podmienky. Obloha sa zatiahla, začalo pršať. V pekinskom smogu sa zhoršila viditeľnosť a doplatil na to aj strelec zo Sládkovičova.

V Londýne bol ešte bližšie k najlepšej šestke. Diváci na strelnici vypukli v ováciách po svetovom rekorde Austrálčana Michaela Diamonda a Varga svoj posledný výstrel pokazil. Ak by mieril presne, čakalo by ho finále. Takto obsadil 12. miesto.

Do Ria cestoval ako obhajca svetového titulu, ale darilo sa mu ešte menej. Už po prvom dni kvalifikácie, ktorý poznamenal silný vietor, bolo viac-menej jasné, že do finále by Vargu posunul iba zázrak. Ten sa nekonal. Slovenský reprezentant sa vrátil z Ria s 21. miestom.

Streľbu má v génoch

Na svoj obľúbený šport však nezanevrel. „Ak by som to nerobil zo srdca, už by som tu nebol,“ vyhlásil viackrát.

Má 45 rokov, ale vek v streľbe nie je rozhodujúci. Naopak, skúsenosti môžu pretekárovi len pomôcť.

„Dobrý strelec zreje ako víno,“ tvrdí Varga. Pochádza zo streleckej a poľovníckej rodiny.

„Streľba sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie. A práve starý otec bol ten, ktorý nás k tomuto krásnemu športu nie len priviedol, ale otvoril nám k nemu hlavne naše srdcia,“ napísal vlani Varga na sociálnej sieti pri príležitosti memoriálu Vojtecha Vargu staršieho.

Jeho rodina ho vždy viedla k tomu, aby sa nevzdával. „Či vyhrám, či prehrám, robím to s láskou,“ vravel o svojom športe.

V Tokiu bude mať hneď dve šance na medailu – po súťaži jednotlivcov sa predstaví ešte aj v mixe po boku Zuzany Rehák Štefečekovej.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Lekár si myslel, že ho vyhodili z vlaku. Strelec sa vrátil v starej forme