Handzuš: Učiteľ telocviku nás dusil gymnastikou, ale mne tým pomohol (anketa)

Michal Handzuš.
Michal Handzuš. (Autor: TASR)
Pavol Komár|3. máj 2023 o 06:00

Jozef Lohyňa dostal z telocviku dvojku.

Ako telocvik(ár) ovplyvnil môj športový rast? Pýtali sme sa športových osobností.

Peter Pekarík (futbalista, dlhoročný reprezentant)

V mojej základnej športovej škole v Žiline to bol pán učiteľ Juraj Najdko, bol aj mojím triednym učiteľom.

Jeho odbornosť, zanietenosť a športová disciplína ma formovali po viacerých stránkach v mojej začínajúcej futbalovej kariére.

Keď sa obzriem niekoľko rokov dozadu, uvedomujem si, že telesná výchova a aj telocvikári mi pomohli v mojich začiatkoch pri starostlivosti o zdravie. Vďaka nim som nadobudol vedomosti o motorike svojho tela.

Telesná výchova mala u mňa veľký vplyv nielen na šport a pohyb, ale aj na moje sebavedomie v kolektíve a mentálne zdravie.

A bezpochyby aj na rozvoj morálnych a vôľových vlastností. Pravidelný pohyb a športovanie vytvorili u mňa pozitívny vzťah k pohybovej aktivite, telesnej výchove a športu ako súčasti zdravého životného štýlu.

Dominik Graňák (hokejista, dlhoročný reprezentant)

V Trenčíne sme mali šťastie, že na 7. Základnej škole s prívlastkom hokejová nás učil i trénoval telocvikár Pavol Bratranec. Mal nemalý podiel na hokejovom raste budúcich hviezd NHL i ďalších reprezentantov z Trenčína.

Od 5. ročníka som navštevoval hokejovú triedu, mali sme normálne hodiny telocviku, v klube dominoval hokej. Viedol nás v škole i na tréningoch, vedel o nás všetko, pracoval s našou generáciou denno-denne.

Založil si zošit, zapisoval si doň naše výkony z viacerých disciplín: hodov, skokov, vrhov, behov na rôzne vzdialenosti. Vedel byť tvrdý a prísny, ale spravodlivý. Dával nám cenné hokejové aj životné rady.

Zuzana Rehák-Štefečeková (olympijská víťazka v streľbe, disciplína trap)

Telocvik bol mojím najobľúbenejším predmetom, lebo sme sa naň nemuseli učiť. Nie že by som nejako excelovala, no vedela som sa šplhať aj na lane. Najčastejšie sme hrávali volejbal.

Dnešné deti sa v porovnaní s nami, keď sme boli v ich veku, menej hýbu, tri hodiny telocviku na základnej škole považujem sa nutnosť. Zároveň je dobré, keď rodičia idú príkladom.

Moji ma priviedli k streľbe, keď som mala dvanásť, snažíme sa o to aj my. Syn je predškolák, raz do týždňa navštevuje krúžok pohybovej prípravy, neraz je so mnou na strelnici. Záleží nám na tom, aby obe naše deti športovali. Je na nich, čo si vyberú.

Jozef Lohyňa (majster sveta v zápasení voľným štýlom)

Do štvrtej triedy na základnej škole bol telocvik mojím obľúbeným predmetom. Na dvore sme hrávali všetko možné, tam sme získavali všestrannosť. Reprezentoval som školu v rôznych súťažiach i kolektívnych športoch.

Potom som s chlapcami z dvora začal chodiť do zápasníckeho oddielu. Na strednej škole som raz dostal z telocviku dvojku, hoci som vedel salto i premet - ako jeden z mála.

Už som reprezentoval Československo v mládežníckych kategóriách, pár hodín telesnej som vymeškal. Tí, ktorí mali vzornú dochádzku, dostali spravidla jednotky, hoci niektorí mali problém urobiť kotúľ...

Michal Handzuš (hokejový majster sveta, držiteľ Stanleyho pohára s Chicagom)

Od desiatich rokov som v Banskej Bystrici navštevoval športovú hokejovú triedu. Učiteľ telocviku bol gymnasta, dusil nás všelijakými gymnastickými cvičeniami, čo sa nám veľmi nepáčilo, radšej by sme hrali loptové hry, no mne tým pomohol.

Bol som všestrannejšie pohybovo pripravený, čo som potom využil aj v hokejovej príprave. Okrem toho sme každý deň športovali všetko možné vonku, mali sme voľnejší a slobodnejší pohyb ako terajšie deti.

Vidím to na nižšej pohybovej kultúre chlapcov v hokejových triedach. Je to dané súčasným životným štýlom, preto je dôležité hľadať spôsoby, ako to zmeniť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Handzuš: Učiteľ telocviku nás dusil gymnastikou, ale mne tým pomohol (anketa)