Vyhrali titul, idú do Ligy majstrov. Za futbal však nedostanú ani cent

(Autor: Spartak Myjava)
Ivan Mriška|24. máj 2022 o 12:12

Futbalistky Spartaka Myjava sú majsterkami Slovenska.

MYJAVA. Za sebou nechali známe značky ako Slovan, Žilina či Ružomberok. Futbalistky z 11-tisícového mesta na Kopaniciach sú majsterkami Slovenska.

Myjavčankám sa to podarilo po prvýkrát v histórii. „Je to skvelý pocit. Bol to náš cieľ a sme radi, že sa nám to podarilo,“ teší sa hrajúca trénerka a kapitánka Iveta Neveďalová.

Boli maximálne koncentrované

Triumf spečatili Myjavčanky výhrou 3:0 na pôde Žiliny. Pred druhým Slovanom majú kolo pred koncom trojbodový náskok a lepšie vzájomné zápasy.

„Čo sa týka ženskej zložky nášho klubu, spravili sme všetko preto, aby sme boli úspešné. Veľa vecí sme museli odsunúť nabok a futbalu sme sa venovali na sto percent. Tento úspech je pre nás obrovským zadosťučinením,“ dodala.

Najvyššia ženská futbalová súťaž bola rozdelená na dve časti. Základnú a nadstavbovú.

„Každý to vnímal, že o titul bojujeme so Slovanom. Po zmene modelu však bol v nadstavbe dôležitý každý zápas. Nielen Slovan, ale aj Žilina, Ružomberok či Nové Zámky majú svoju kvalitu. Išli sme preto od zápasu k zápasu a hrali sme maximálne koncentrovane. Aby sme zbytočne nestratili body,“ prezradila Neveďalová s tým, že družstvo nepodcenilo žiadneho súpera.

Pohár im odovzdajú v sobotu

Oslavy po spečatení titulu boli po konečnom hvizde skromné. „Keďže sa hralo v nedeľu a v pondelok nás čakali povinnosti, spravili sme si iba spoločnú fotku. A trocha sa potešili,“ opísala hrajúca trénerka.

(Autor: Spartak Myjava)

Oficiálne oslavy majstrovského titulu sa v Myjave uskutočnia počas zápasu mužov v tretej lige Západ.

„My máme voľno, ale nakoľko oficiálne ženská liga končí až budúci víkend, dohodli sme sa so SFZ, že pohár a medaily si prevezmeme v sobotu. Tešíme sa, pretože na ihrisku budú fanúšikovia, rodičia a naši priatelia. Bude to pekná udalosť,“ pousmiala sa Neveďalová.

Spartak Myjava ako majster Slovenska po prvýkrát v histórii postupuje do ženskej Ligy majstrov. Žreb predkola sa uskutoční koncom júna.

„Čakáme na informácie, predkolá by sa mali hrať v auguste formou turnaja. Pre všetky hráčky to bude nesmierny zážitok, na ktorý sa veľmi tešíme. Nechceme si vyberať súperov, ale snívame, že si zahráme so slávnym klubom z Talianska, Španielska či Nemecka,“ prezradil trénerka.

Sú majsterky, hrajú zadarmo

Hoci sú Myjavčanky majsterky a budú Slovensko reprezentovať v Lige majstrov, sú čisto amatérky. Popri futbale chodia do práce, študujú a za hranie nedostanú ani cent.

„Na Slovensku je veľký problém s financovaním športu. Ženský futbal je čisto amatérska záležitosť, čo je smutné. Keď sa pozrieme na okolité krajiny ako Poľsko, Česko či Rakúsko, všade hrajú futbalistky profesionálne. Ako je možné, že tam to ide a u nás nie?

Ženský futbal ide dopredu, no u nás stagnuje. Úroveň ligy ide dole, pretože najlepšie hráčky odchádzajú. Nie, že do lepších klubov, ale tam, kde majú lepšie podmienky,“ uviedla Neveďalová.

Podľa hrajúcej trénerky chýba lige hlavný sponzor, ktorý by ju zastrešil.

„Niektoré kluby majú problém zaplatiť stravu či autobus. My fungujeme na slovenské pomery veľmi dobre, klub zabezpečuje hráčkam ubytovanie a vybavuje brigády. Hoci nedostávajú peniaze, je o nich postarané. Ďakujeme za to primátorovi a pár ľudom okolo ženského futbalu,“ prezradila.

Peniaze zvýšia komfort hráčok

Za výhru v lige a postup do Ligy majstrov dostane Spartak Myjava finančnú odmenu. Peniazmi chce zvýšili komfort futbalistiek.

„Ďakujem všetkým hráčkam, že napriek svojím povinnostiam podávali počas celej sezóny fantastické výkony. Máme skvelý tím, ktorý môže dosiahnuť ďalšie úspechy. Som na vás a všetkých, čo robia ženský futbal na Myjave, nesmierne hrdá,“ uzavrela hrajúca trénerka a kapitánka Iveta Neveďalová.

Tabuľka I. ligy žien

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Spartak MyjavaSpartak MyjavaSpartak Myjava
16
12
1
3
47:12
37
V
V
P
V
V
2
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
16
11
2
3
31:11
35
R
V
V
V
P
3
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
16
8
2
6
24:23
26
R
P
P
V
V
4
FC Union Nové ZámkyFC Union Nové ZámkyFC Union Nové Zámky
16
3
1
12
9:47
10
V
P
V
P
P
5
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
16
3
0
13
24:42
9
P
P
P
P
V
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyhrali titul, idú do Ligy majstrov. Za futbal však nedostanú ani cent