Španieli vo finále nad sily Slovákov

Nevyšlo im to. Slováci turnaj v Poprade nevyhrali.
Nevyšlo im to. Slováci turnaj v Poprade nevyhrali. (Autor: Richard Hudeček)
Sportnet|28. nov 2011 o 00:00

Slovenským volejbalistom sa nepodarilo vyhrať predkvalifikačný turnaj v Poprade o postup do hlavnej fázy kvalifikácie na OH 2012 v Londýne, keď vo finálovom súboji boli nad ich sily hráči Španielska.



POPRAD. Tí odplatili našim prehru 1:3 zo základnej skupiny. V dramatickom a veľmi vyrovnanom zápase vyhrali hostia 3:2, keď v rozhodujúcom tajbrejku triumfovali v pomere 17:15. A to i napriek tomu, že v ňom prehrávali už 11:13.

Napriek druhému miestu na domácom turnaji si Slováci uchovali aspoň teoretickú šancu na účasť na budúcoročnej olympiáde. Svoj osud však už nemajú vo vlastných rukách.

Všetko bude závisieť od toho, ako sa vyvinie Svetový pohár, v ktorom účinkuje aj trojica tímov z Európy (Rusko, Poľsko, Taliansko). V prípade úspechu európskych celkov sa uvoľní miestenka niekomu z druhých miest v predkvalifikácii, teda teoreticky aj pre Slovákov.

„Veľmi ma táto prehra mrzí, lebo sme si ju v závere spôsobili sami vlastnými chybami. Na turnaji sme však predviedli veľa pozitívnych vecí. Dokázali sme sa vrátiť do nepriaznivo sa vyvíjajúceho zápasu s Tureckom i teraz so Španielskom. Celkovo mám z hry nášho mužstva dobrý pocit. Dúfam, že bod, ktorý sme vo finále získali, nám pomôže v celkovej bilancii k postupu ďalej,“ uviedol tréner slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Štefan Chrtiansky st.

Diviš: Škoda toho

V radoch slovenských hráčov zavládlo, pochopiteľne, sklamanie. Veď postup ďalej mali na dosah.

„Chýbalo nám naozaj málo, žiaľ, aj taký je volejbal. Myslím si, že najväčší rozdiel bol v obrane. Španieli dokážu v poli vybrať takmer každú loptu. Vedeli sme, že, keď si dobre prihrajú, je nesmierne ťažké ich brániť, lebo hrajú extrémne rýchlo. Preto sme sa ich snažili zatlačiť čo najďalej od siete. So Španielmi sú to vždy vyrovnané a tesné zápasy s dlhými výmenami. Tentoraz to lepšie vyšlo im, škoda toho,“ povedal smečiar Lukáš Diviš st.

Nádej zomiera posledná

Smutný bol aj ďalší slovenský smečiar Martin Sopko. „Je to obrovské sklamanie, lebo na olympiádu sa nejde každý deň. Po takomto ťažkom a vyrovnanom zápase nás to teraz bolí o to viac. Vedeli sme, že to bude ťažší zápas ako ten v základnej skupine. Španieli hrali ten svoj typický volejbal, často eliminovali naše útoky. Rozhodovali detaily, jeden - dva bodíky v koncovkách,“ poznamenal M. Sopko, ktorý teraz so svojimi spoluhráčmi bude určite pozorne sledovať dianie vo Svetovom pohárie v Japonsku.

„Máme tri víťazstvá, mohlo by to teoreticky stačiť, no spoliehať sa na to nemôžeme. Nádej ešte máme,“ uzavrel M. Sopko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Španieli vo finále nad sily Slovákov