Španieli nemôžu spievať vlastnú hymnu

Sportnet|31. okt 2007 o 00:00

Španielska hymna možno konečne nebude len melódiou bez textu. Vybrať jej nové slová nebude ľahké.

Keď v Španielsku alebo kdekoľvek na svete hrajú španielsku hymnu, tí ktorí si pritom kladú ruku na srdce a hrdo vypínajú hruď, mlčia. Španielska hymna nemá slová.

Slovenské Nad Tatrou sa blýska vie naspamäť každý Slovák. Rovnako ako Francúzi poznajú svoju Marseillaisu. Hrdo si ju môžu spievať športovci stojaci na najvyššom stupni víťazov. A­ ­

s nimi celá republika.

Španieli tento pocit nepoznajú. Keď hrajú ich hymnu, môžu si akurát tak pohmkávať alebo spievať la-la-la či na-na-na. Marcha real (Kráľovský pochod) je pritom jednou z najstarších štátnych piesní v Európe. Vznikla už v 18. storočí. Text jej však chýba dodnes.

Nadšení športovci

To sa má teraz zmeniť. Španielska opozičná pravica by chcela, aby novú hymnu schválil parlament ešte do konca roka. Text by mala vybrať špeciálna komisia z návrhov, ktoré vymýšľajú ľudia. Španielsky olympijský výbor totiž s pomocou športových denníkov vyzval Španielov, aby posielali slová hymny. Textov už podľa denníka El País prišlo viac ako sedemtisíc.

Práve národný olympijský výbor sa najviac potešil myšlienke otextovať hymnu. Predsa len sú to najmä športovci (na snímke SITA/AP), ktorí chcú pri vztyčovaní vlajky skutočne spievať národnú hymnu.

Ilúzia o španielskom národe

„Už roky od na­šich športovcov počúvame, že sa na stup­ňoch víťazov cítia tak trochu och­romení,“ povedal pre magazín Time Alejandro Blanco, prezident španielskeho olympijského výboru.

Vybrať však jeden text, s ktorým by sa dokázal stotožniť celý národ, môže byť ešte pekne komplikované. Niektorí si dokonca myslia, že to je len ilúzia. V Španielsku je totiž regionálna príslušnosť často silnejšia ako tá štátna. Byť napríklad Kataláncom je pre mnohých viac ako byť Španielom.

Kritici opozície okrem toho tvrdia, že pravičiari sa návrhom novej hymny len snažia naháňať body pred budúcoročnými voľbami. „Chcú byť tou najnárodnejšou, najviac španielskou stranou,“ myslí si mladý historik Pablo Sanchéz z Valladolidu. „Nájsť naozaj národnú hymnu však bude veľmi ťažké,“ dodáva.

To už ukázala aj minulosť. Nie je to totiž prvýkrát, čo sa v španielsku niekto pokúša hymnu zlyrizovať. Počas Francovej diktatúry dokonca mala slová, po jeho smrti sa na ne rýchlo zabudlo. Bývalý premiér José María Aznar sa spoločne so spisovateľmi tiež snažil nájsť pre hymnu vhodný text, ale neuspel.

Najnovší návrh hymny sa do parlamentu dostane len vtedy, ak sa olympijskému výboru podarí medzi zozbierať 500-tisíc podporných podpisov.

Športovci sa na stupňoch víťazov cítia tak trochu ochromení.

Alejandro Blanco,

šéf španielskeho olympijskéhovýboru

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Španieli nemôžu spievať vlastnú hymnu