Šoféroval opitý, dostal dištanc. Phelps možno bude štartovať na MS

Michael Phelps je olympijským rekordmanom. Má osemnásť zlatých medailí.
Michael Phelps je olympijským rekordmanom. Má osemnásť zlatých medailí. (Autor: SITA/AP)
TASR|4. mar 2015 o 09:43

Phelpsa v decembri podmienečne odsúdili na jeden rok s 18-mesačnou skúšobnou dobou za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. A od národnej federácie dostal polročný dištanc.

NEW YORK. Americký plavec Michael Phelps možno dostane šancu a bude reprezentovať USA na majstrovstvách sveta v ruskej Kazani.

Podľa informácií agentúry Reuters rekordnému 18-násobnému olympijskému šampiónovi vyprší v apríli trest za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. A národná federácia zvažuje, že ho nominuje na augustový vrchol roka.

Phelps dostal od federácie polročný dištanc a zákaz štartu v Kazani. Teraz ale výkonný riaditeľ USA Swimming Chuck Wielgus naznačil, že sa to ešte môže zmeniť.

"Je to veľmi komplikované, ale existuje spôsob, ako by sa to mohlo stať. Je tu cestička, ktorá by sa dala zvážiť," povedal Wielgus.

Sám plavec sa ešte verejne k účasti v Rusku nevyjadril. Očakáva sa však jeho štart na aprílovom mítingu US Grand Prix v Arizone.

Phelps si vybojoval účasť v Kazani na 100 m voľným spôsobom, na 100 m motýlik a 200 m polohové preteky. Štartovať by mohol aj v troch štafetách.

Michael Phelps toho v kariére dosiahol už naozaj mnoho.

Po OH 2012 v Londýne Američan ukončil kariéru. Neskôr názor zmenil a oznámil návrat. Plány mu ale naštrbil alkoholický úlet. Po ňom ho v decembri podmienečne odsúdili na jeden rok s 18-mesačnou skúšobnou dobou.

Phelps pritom nezlyhal prvýkrát. Prvý raz mal problémy s alkoholom za volantom už pred vyše desiatimi rokmi. Ako 19-ročný vyviazol vtedy s podmienečným trestom na 18 mesiacov a pokutou 250 dolárov.

Za recidívu dostal vlani v decembri ročné väzenie s osemnásťmesačnou podmienkou. Nesmie piť alkohol a musel sa podrobiť terapii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šoféroval opitý, dostal dištanc. Phelps možno bude štartovať na MS