Na MS chcel vyhrať aspoň jeden zápas, napokon je nový šampión

Belgičan Luca Brecel sa stal v roku 2023 majstrom sveta v snookri.
Belgičan Luca Brecel sa stal v roku 2023 majstrom sveta v snookri. (Autor: TASR/ PA via AP)
TASR|2. máj 2023 o 07:50

Luca Brecel vo finále MS v snookri zdolal Marka Selbyho.

SHEFFIELD. Belgičan Luca Brecel získal premiérovo titul majstra sveta v snookri, podarilo sa mu to vôbec ako prvému hráčovi z pevninskej časti Európy.

Vo finále svetového šampionáte v sheffieldskom divadle Crucible zdolal štvornásobného šampióna Angličana Marka Selbyho 18:15.

Selbyho mohol tešiť aspoň fakt, že v priebehu tohto finále MS zahral maximálny nábeh 147 bodov, čo sa pred ním nikomu nepodarilo.

"Veľmi som chcel, aby sa to podarilo. Pre Belgicko, Európu i pre celý snooker. Prišiel som sem s cieľom vyhrať aspoň jeden zápas, napokon som vyhral celý šampionát," povedal 28-ročný Brecel podľa agentúry AP.

VIDEO: Luca Brecel sa stal majstrom sveta v snookri 2023

Stal sa po Kanaďanovi Cliffovi Thorburnovi (1980), Írovi Kenovi Dohertym (1997) a Austrálčanovi Neilovi Robertsonovi (2010) iba štvrtým hráčom mimo Spojeného kráľovstva, ktorý získal titul v modernej ére MS.

Na tohtoročnom šampionáte prekvapil už vo štvrťfinále, keď vyradil obhajcu titulu a svetovú jednotku Angličana Ronnieho O´Sullivana.

Vo finále viedol po prvom dni nad Selbym 9:8, v druhý deň zvýšil náskok na 16:10, ale svetová dvojka sa piatimi frejmami v sérii vrátila späť do hry.

Belgičan však nakoniec dokázal duel doviesť do víťazného konca. Pritom v predošlých piatich vystúpeniach na MS nevyhral ani jeden zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Na MS chcel vyhrať aspoň jeden zápas, napokon je nový šampión