Belgicko
Belgicko
EURO 2024
17.06.2024, Skupina E
0 - 1
0:1
Slovensko
Slovensko

Vynašli ho pre kriket. Slovákov rozjasal v zápase proti Belgičanom snickometer

Denis Vavro a Loïs Openda v súboji, pri ktorom si Belgičan jemne posunul loptu rukou predtým, ako odcentroval na gólovú strelu Romela Lukakua.
Denis Vavro a Loïs Openda v súboji, pri ktorom si Belgičan jemne posunul loptu rukou predtým, ako odcentroval na gólovú strelu Romela Lukakua. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|18. jún 2024 o 15:50

Mikročip v lopte pred dvoma rokmi odhalil neoprávnenú radosť Ronalda.

FRANKFURT. Prvý raz ho videli na obrazovke diváci britskej televíznej stanice Channel 4 v roku 1999.

Objavil sa počas zápasov kriketu, tímovej hry s malou loptou, ktorá je populárna najmä v Spojenom kráľovstve a krajinách Britského spoločenstva. Novinku vynašiel anglický počítačový expert Allan Plaskett a dostala názov snickometer. 

Krivka pripomínajúca EKG hrala dôležitú úlohu aj v pondelňajšom zápase EURO 2024 medzi Slovenskom a Belgickom. Po vyrovnávajúcom góle Belgičanov totiž odhalila, že mu predchádzalo porušenie pravidiel.

Unikajúci Openda tesne pred finálnou prihrávkou zasiahol loptu rukou. Moment, ktorý nepostrehol rozhodca, odhalila technologická novinka. Tá využíva zvukové frekvencie, aby pomohla určiť, či sa dva objekty dostali do vzájomného kontaktu.

V zápasoch kriketu sa snickometer objavil v druhej polovici 90. rokoch a pomáhal rozhodcom odhaliť, či sa loptička dotkla pálky alebo rukavice hráča. Futbal si osvojil túto technológiu neskôr.

Rozhodca Meier kontroluje situáciu pred gólom Belgičanov na videu, krivka zobrazuje vychýlenie, ku ktorému došlo v dôsledku dotyku lopty.
Rozhodca Meier kontroluje situáciu pred gólom Belgičanov na videu, krivka zobrazuje vychýlenie, ku ktorému došlo v dôsledku dotyku lopty. (Autor: TV MARKÍZA)

Connected Ball Technology mala premiéru na MS 2022 v Katare, ale až teraz môžu jej význam počas prenosov oceniť aj televízni diváci. 

Všetko funguje vďaka mikročipu ukrytom v strede novej lopty od spoločnosti Adidas, ktorú Nemci pomenovali Fussballliebe, čiže Futbalová láska. Senzor vníma a zaznamenáva pohyb až 500-krát za sekundu. 

Čip funguje v tandeme s technológiou, ktorá prostredníctvom niekoľkých bodov na telách futbalistov sledovaných špeciálnymi kamerami v reálnom čase sníma ich pohyb a následne vytvorí ich 3D animáciu.

Na základe počítačového obrazu potom videorozhodca dostane okamžite presnú informáciu o tom, v akom momente a kde konkrétne sa lopta dotkla hráčovho tela.

Okrem presnejšieho odhaľovania ofsajdov takýto systém pomôže najmä v neprehľadných situáciách, pri ktorých sa futbalista dotkne lopty rukou tesne pred dosiahnutím gólu.

Na MS 2022 v Katare napríklad systém odhalil neoprávnenú radosť Cristiana Ronalda. Portugalská hviezda v zápase proti Uruguaju vyskočila na center Bruna Fernandesa a na prvý pohľad sa zdalo, že usmernila loptu do siete. Ronaldo oslavoval, aj gestom dával najavo, že je autor gólu, ale údaje z mikročipu v lopte dokázali, že sa mýli.

Rozhodnutie tureckého rozhodcu Umuta Melera v zápase Belgicko - Slovensko vyvolalo vášnivú polemiku. "Hlúpy verdikt," napísal na sociálnej sieti X bývalý anglický reprezentant a v súčasnosti populárny expert Gary Lineker.

Rešpektovaný anglický novinár Henry Winter, ktorý dlho pracoval ako futbalový komentátor The Times napísal, že forenzne presné rozhodovanie oberá ľudí o radosť z futbalu a je zlé. „Opendu v šprinte postrčili, jeho ruka bola v prirodzenej polohe a on robil všetko pre to, aby udržal rovnováhu. Belgicko okradli.“ 

(Autor: The Times)

Ako pracuje čip umiestnený v lopte

  • Mikročip zaznamenáva pohyb až 500-krát za sekundu a dokáže tak sledovať každý dotyk.
  • Senzor je umiestnený v strede lopty.
  • Dobíja sa nabíjačkou, podobne ako mobilný telefón
  • Čip funguje v tandeme s technológiou, ktorá prostredníctvom niekoľkých bodov na telách futbalistov sledovaných špeciálnymi kamerami, v reálnom čase sníma ich pohyb a následne vytvorí ich 3D animáciu. 

Negatívne reagoval aj Openda: „Nechcem použiť slovo škandalózne, ale toto nie je pekné. Počas akcie som nemal pocit, že som trafil loptu, ale keď sa pozriem na zábery, vidím, že tam bol kontakt. Určite to nebola dobrovoľná hra rukou, tlačil ma aj obranca. V konečnom dôsledku však rozhoduje rozhodca. Nemôžem to zmeniť.“

Špecializovaný belgický portál voetbalnieuws (futbalové správy) citoval bývalého rozhodcu Alexandra Boucauta. Ten odobril obe rozhodnutia VAR po góloch favorita.

Openda mal ruku uvoľnenú od tela a pomohol si ňou kontrolovať loptu. Využil ju v akcii, takže to bolo správne rozhodnutie. 

Boucaut však vyčítal tureckému arbitrovi verdikt z úvodu zápasu, keď v slovenskej šestnástke po kontakte s Dokum spadol Ondrej Duda a ležiac zasiahol loptu rukou.

Doku sa nijako neprevinil. Rozhodca však aj tak zapískal, pretože je oveľa jednoduchšie odpískať útočný faul. V takom prípade už VAR nemal čo riešiť. Ak by neodpískal, VAR mohol skúmať potenciálnu penaltu a tá mi prišla logická, pretože Slovák trafil loptu po neprirodzenom pohybe ruky, dodal bývalý belgický rozhodca. 

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Vynašli ho pre kriket. Slovákov rozjasal v zápase proti Belgičanom snickometer