Slučke sa mieni vyhnúť

Ľubomír Michalík. Pri absencii skúsených stopérov sa treťoligistovi z Anglicka naskytá šanca.
Ľubomír Michalík. Pri absencii skúsených stopérov sa treťoligistovi z Anglicka naskytá šanca. (Autor: tasr)
Sportnet|10. aug 2011 o 00:00

Od ostatného vystúpenia slovenskej futbalovej reprezentácie uplynulo iba pár týždňov. Prázdninové vákuum sa končí, dnes naši nastúpia o 20.30 na Wörthersee-Stadione v Klagenfurte proti Rakúsku.

Informovali sme už o tom, že duel bude zaujímavý i preto, že prvý raz je v menoslove futbalista tmavej pleti – Guédé a debut čaká i na Procházku.

KOŠICE. Súboj bude jedinou previerkou Slovákov pred ostrými jesennými vystúpeniami v kvalifikácii EURO 2012 proti Írsku (2. septembra v Dubline) a Arménsku (6. septembra v Žiline).

Maximálna koncentrovanosť

Trénerovi Vladimírovi Weissovi zámery narušili absencie z rôznych dôvodov osvedčených jednotlivcov (Škrtel, Vittek, Šesták, Ďurica), kým Stoch vypadol pre známe dôvody. Preto posunul vpred niektorých ďalších adeptov. Inak, naši hrali v Klagenfurte pred rokom s Kamerunom v rámci cibrenia finálnej formy pred MS. Hoci sme vo svojej kvalifikačnej skupine na tom lepšie ako Rakúsko vo svojej, predsa sila hostiteľov je nepopierateľná. Napriek oslabeniu nechceme predviesť bezduchý odvar a ako citovali rakúske médiá legionára Dušana Šventa, spoliehame sa hlavne na kvalitu kolektívu. Naša liga je síce v rankingu za rakúskou, ale máme viac osobností. Ako Weiss povedal pre agentúry, mali by sme vyrukovať i s nováčikmi, pričom systém hry by mal byť obmieňaný (4-3-3 a 4-2-3-1). Predpokladaná zostava SR: Mucha - Pekarík, Michalík, Saláta, Hubočan - Guédé, Kucka - Weiss, Hamšík, Jendrišek - Šebo.
Kormidelník bude prízvukovať príklon k pozornej hre a disciplinovanosti, lebo každý duel, nielen kvalifikačný, si vyžaduje stopercentnú koncentrovanosť. Škoda, že naši hráči však podobné súboje akoby podceňovali, inak by sa nezrodil zimný trapas v Luxembursku. To, že sa hostiteľom na tomto štadióne tradične nedarí, nemožno brať ako bernú mincu. Už i preto, že predtým sme s naším súperom raz prehrali a raz remizovali.

Na dvoch stoličkách

Meranie síl sa koná v období, ktoré je pre V. Weissa maximálne hektické. Len pred niekoľkými dňami sa stal totiž koučom Slovana. Už dávnejšie naznačoval, že sedieť v kancelárii a sporadicky sa ukázať v akcii nie je preňho to, po čom túži. Chýbal mu pravidelný kontakt s dianím, mužstvom, hráčmi. To predpokladalo upísať sa klubu a keď to nevyšlo v Poľsku, tak prikývol ponuke majiteľa belasých Kmotríka, s ktorým má viac než nadštandardné vzťahy. Azda to ale nebude slučka, ktorá by mala zadusiť jeho potenciál a odborný rozlet, fundament. Isté ale je, že napriek svojim optimistickým vyhláseniam vie štátny tréner, aké riziko podstupuje. U hráčov je to iné a ak sa im nedarí v klube, neraz obstoja v najcennejšom drese alebo opačne. No tréner si prípadnú frustráciu podvedome z jedného pôsobiska automaticky prenáša do druhého. Bodaj by ho sprevádzali len úspechy, ale to je iba žiaduca chiméra. To si však už ale musí Weiss vydiskutovať sám so sebou.

NOMINÁCIA SR

Brankári: Mucha (FC Everton/Angl.), Kello (Heart of Midlothian/Škót.)
Obrancovia: Pekarík (VfL Wolfsburg/Nem.), Michalík (Carlisle United/Angl.), Saláta (FK Rostov/Rus.), Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Čech (West Bromwich Albion/Angl.)

Stredopoliari: Kucka (FC Janov/Tal.), Jež (Polonia Varšava/Poľ.), Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Weiss ml. (Manchester City/Angl.), Žofčák, Guédé (obaja Slovan), Procházka, Karhan (obaja Trnava).
Útočníci: Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Šebo (Slovan), Jendrišek (SC Freiburg/Nem.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slučke sa mieni vyhnúť