Ihrisko pripravovali do tretej v noci. Vďační ligisti im pri odchode trúbili

Michalovčan Matej Trusa (s loptou) strelil Sabinovu dva góly.
Michalovčan Matej Trusa (s loptou) strelil Sabinovu dva góly. (Autor: Róbert Andrejov)
Daniel Dedina|14. sep 2021 o 23:20

Michalovce konečne zdolali Slovan. Nie bratislavský, ale sabinovský.

SABINOV. Príjemné počasie, výborne pripravený trávnik a veľká futbalová udalosť. Štvrtoligový Sabinov hostil v 3. kole Slovnaft Cupu fortunaligové Michalovce.

Hoci dvanásťtisícové okresné mesto má za sebou bohatú treťoligovú minulosť, hrať proti účastníkovi najvyššej súťaže bola pre Sabinovčanov absolútna novinka.

„Presne pre toto sa prihlasujeme do pohára. Aby sme dostali atraktívneho súpera, pre klub, hráčov i divákov. Ihrisko sme pripravovali do tretej ráno, polievalo sa i valcovalo. Šatňa Michaloviec bola tip-top prichystaná,“ vravel prezident MFK Slovan Sabinov Šimon Vaňo.

Súperovi prichystali aj večeru

Deväťdesiatimi minútami na trávniku to zďaleka neskončilo. Po zápase sa z reštaurácie pri štadióne ozývala hlasná hudba a pre hráčov bola prichystaná večera. Nielen domácich, ale aj hosťujúcich.   

„Zabezpečili sme šesťdesiat jedál. Tridsať pre Michalovce a tridsať pre nás. Majiteľ reštaurácie vybavil muziku a občerstvenie,“ prezradil Vaňo.

Usmievavé tváre Michalovčanov pri odchode prezrádzali, že s pohostinnosťou domácich sú maximálne spokojní. Potvrdzoval to aj trúbiaci klaksón autobusu pri výjazde z areálu.

„Všetka úcta a rešpekt Sabinovčanom za to, ako nám to pripravili. Ďakujeme im,“ vravel po zápase líder michalovskej ofenzívy Matej Trusa, ktorý nastúpil s kapitánskou páskou.

Kým v lige to Zemplínčanom proti Slovanu nejde, v pohári túto úlohu zvládli bez problémov. Proti ním však nestal súper z Bratislavy, ale zo Sabinova.

„Robili sme si srandu, či tu majú zvučku ako na Slovane, keď dajú jeho hráči gól. Dnes sme ju ale nepočuli, keďže sme skórovali len my,“ hovoril reprezentant slovenskej dvadsaťjednotky, ktorého pri schádzaní z ihriska diváci odmenili mohutným aplauzom.

V bráne čaroval bývalý olympionik

Dianie na trávniku mal favorit absolútne pod kontrolou. Po štvrťhodine hry poslal Trusa, aj s prispením domáceho obrancu a žrde, Michalovce do vedenia. V 29. minúte sa rovnaký hráč presadil dorážkou zblízka.

Zemplínčania priebeh duelu kontrolovali aj po prestávke, ďalšie dva góly pridali striedajúci legionári Ntotis a Kanu.

Aktéri pohárového duelu Sabinov - Michalovce.
Aktéri pohárového duelu Sabinov - Michalovce. (Autor: Daniel Dedina)

Domáci sa snažili, ale na podstatne kvalitnejšieho súpera nemali. Výborné zákroky predviedli sabinovskí brankári, 45-ročný Martin Lipčák i Tomáš Huba, ktorý ho v druhom polčase nahradil.

Obaja tréneri, Marián Valkovič i Miroslav Nemec, využili možnosť piatich striedaní.

„Robili sme, čo sme mohli. Dostali sme štyri góly, ale myslím si, že hanbu sme si nespravili a zápas sa divákom páčil,“ hodnotil Lipčák, bývalý brankár Košíc, Trenčína, Petržalky i Trnavy, ktorý Slovensko reprezentoval na OH 2000 v Sydney.

V tom čase ešte Matej Trusa nebol na svete, chýbalo mu k tomu pár týždňov. Pohárový súboj priniesol medzi nimi kontroverziu, nad ktorou sa po zápase už len usmievali.

Všetko ich bolí, ale stálo to za to

„Po tom, čo vytlačil strelu Alejandra Mendeza smerujúcu do šibenice, kričal prečo sme loptu nezakopli do autu. Zo srandy som mu povedal, že aspoň má super zákrok. On na mňa vybehol, že také zákroky mal už vtedy, keď som bol ešte malý,“ priblížil Trusa.

Pozápasová ďakovačka hráčov Sabinova s divákmi

„To je v pohode. Je to šikovný futbalista a prajem mu nech sa mu darí,“ odkázal Lipčák.

Pri otázke, či po takom výkone neočakáva ponuky z vyšších súťaží, pobavene mykol obočím. „Ani omylom. Som rád, že zvládam túto úroveň. Pokiaľ budem vládať a budú sa mi vyhýbať zranenia, rád ešte Sabinovu pomôžem,“ poznamenal.

„Na zápas sme sa veľmi tešili, pre Sabinov je to historický úspech. Odkedy sme sa dozvedeli, že máme šancu hrať s Michalovcami, robili sme všetko pre to, aby sme cez predchádzajúce kolá prešli. Chceli sme sem dotiahnuť zvučného súpera, a to sa nám podarilo. Žilo tým celé mesto,“ pochvaľoval si kapitán štvrtoligistu zo Šariša Patrik Janiga.

Žiadnu špeciálnu prípravu pred týmto zápasom podľa neho Sabinovčania neabsolvovali.

Pozápasový pohľad do šatne Sabinova

„Súper nás predčil, ale na ihrisku sme odovzdali všetky sily. Prehra 0:4 proti ligovému mužstvu nie je až taký krutý výsledok. Všetko nás bolí, sme ´dobúchaní´, ale stálo to za to. Spoločnú fotku máme, teraz si sadneme, dáme si pivo a podebatujeme o tom. Nie každému sa niečo také podarí,“ dodal Janiga.

Verdikt o (ne)odhlásení sa ešte nepadol

V štvrtoligovej súťaži pyká Sabinov za pozápasový incident v zápase proti Ľuboticiam. Za napadnutie asistenta rozhodcu príde mu disciplinárka dala návrh na odrátanie troch bodov.

V Sabinove zavládlo po tomto verdikte obrovské rozčarovanie. Prezident klubu Šimon Vaňo avizovali, že na výbore zvážia možnosť odhlásenia mužstva zo súťaže.    

„Náš výbor je sklamaný z toho, ako sa k situácii stavia zväz. Stále sme toho názoru, že sme tohto roku mali byť účastníkom tretej ligy a z aktuálneho odobratia troch bodov sme rozhorčení,“ tvrdí Vaňo.

Definitívny verdikt ešte nepadol.

„Povedali sme si, že to budeme riešiť až po Michalovciach, lebo doposiaľ sme všetko podnietili organizačnej príprave na tento zápas. Asi sa odvoláme, lebo sme toho názoru, že trest nie je adekvátny,“ vyhlásil Vaňo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Ihrisko pripravovali do tretej v noci. Vďační ligisti im pri odchode trúbili