Laxné prihrávky a problémy v defenzíve. Radšej facka v príprave ako na MS, reaguje expert

Wojciech Stachowiak strieľa gól brankárovi Dávidovi Hrenákovi počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko.
Fotogaléria (20)
Wojciech Stachowiak strieľa gól brankárovi Dávidovi Hrenákovi počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|18. apr 2024 o 22:28

Najlepší hráč zápasu bol Róbert Lantoši.

BRATISLAVA. Krutá prehra o štyri góly. Slovenskí hokejisti nedokázali konkurovať súperovi z Nemecka a podľahli mu 3:7

„Na reprezentačnej úrovni to bol príliš otvorený hokej. Hľadá sa optimálne zloženie obranných dvojíc a útočných formácii. Nemci s ľahkosťou prechádzali cez stredné pásmo až pred nášho brankára. Ukazovali svoju priamočiarosť. 

Komplikovali sme si život v obrannom pásme s laxnými prihrávkami. Celkovo to z našej strany nebol vydarený zápas. Radšej dostať facku v príprave, poriadne si to rozobrať a poučiť sa,“ povedal v štúdiu JOJ Šport Richard Kapuš. 

Jeho kolega Rastislav Konečný však hľadal aj nejaké pozitíva. 

„Pozitívom boli dva góly Róberta Lantošiho. Po prípravnom zápase so Švajčiarskom sa herne zdvihol.“ 

Zlý úvod

Slováci nezačali prípravný zápas vôbec dobre. Brankár Dávid Hrenák inkasoval už z prvej strely, ktorá mu preletela ponad lapačku. „Nemecký hráč to trafil perfektne do horného rohu. Bola to strela bez prípravy, ťažko brankárovi niečo vyčítať,“ komentoval Kapuš. 

„Nevyhodnotili sme túto situáciu dobre,“ doplnil Konečný. 

Fotogaléria zo zápasu Nemecko - Slovensko, prípravný zápas pred MS v hokeji 2024

Zverencom Craiga Ramsayho sa však podarilo skóre otočiť. Po chybe súpera sa ujal puku Róbert Lantoši, ktorý patrí k rýchlejším hokejistom a samostatný nájazd úspešne zakončil. 

„Videli sme aktívny forčeking nemeckých hráčov, ktorý nám robil problém. Lantoši však pozorne sledoval puk, ktorý preskočil jednému z hráčov súpera a nedal brankárovi šancu. 

Vrátili sme sa pomerne skoro do zápasu. Je to dobre, chlapci sa upokoja, aj keď nám Nemci robia problémy pri rozohrávke,“ analyzoval Kapuš. 

Problémy s prechodom

Na 2:1 zvyšoval Oliver Okuliar po krásnej akcii. 

„Hneď sme otočili hru. Skvelá práca Lantošiho, krásna prihrávka Cingela a exhibičný gól Okuliara. Nemci nerátali s tým, že by sme hneď otočili hru a vrátili sa do útočného pásma. Ostali zaskočení,“ uviedol Konečný. 

Nemci v závere využili presilovú hru a vyrovnali na 2:2. 

„Ťažký zápas. Prvá tretina bola ako na hojdačke. Pokúsime sa zlepšiť,“ stručne komentoval vystúpenie Oliver Okuliar pre JOJ Šport. 

„Nemyslím si, že tréneri budú spokojní, že sme inkasovali dva góly a hrali v oslabeniach. Mali sme problém s prechodom do útočného pásma. Bolo tam viac vecí, od ktorých sa treba odraziť,“ komentoval Konečný. 

Trhliny v slovenskej lodi

Aj v druhej tretine sa pokračovalo v aktívnom hokeji. Oba tímy si v priebehu prvého striedania vypracovali čisté gólové šance. 

Nemeckí hokejisti sa čoskoro dostali do dvojgólového vedenia. Slováci dokonca inkasovali počas presilovej hry. 

„Nebolo to o brankárovi, bola to slabý dôraz pri získavaní puku,“ reagoval Kapuš. 

Slovenskí hokejisti síce inkasovali gól v početnej výhode, ale dokázali ju aj využiť. Lantoši znížil na 3:4. „Je to veľmi dobre na psychiku mužstva,“ pokračoval expert. 

Na viac sa už zverenci Craiga Ramsayho už nezmohli. Naopak, Nemci sa opäť dostali do dvojgólového vedenia. 

„Stalo sa viacero situácií, ktoré na MS nechceme vidieť. Treba zlepšiť hru v defenzíve. Naša loď dostala v druhej tretiny dve trhliny v priebehu minútu,“ komentoval Končený. 

„Nemci zvýšili tempo a tlačili sa viac do brány. Odrazili sa im puky, ale nemôžeme sa na to vyhovárať. Musíme pridať v defenzíve, celý tím a začnem od seba. Musíme sa vrátiť, ako sme hrali prvú tretinu a prebrať iniciatívu,“ reagoval kapitán Michal Ivan. 

Nehrali ako tím

V tretej tretiny nastala zmena v slovenskej bráne. Hrenáka vystriedal Matej Tomek, ktorý si okamžite dirigoval obrancov. 

Ani on však nezažil príjemný vstup do zápasu a inkasoval. „To je už tretí gól, keď sa brankárovi nepodarilo udržať puk, ktorý nemecký hráč dorazil do prázdnej brány,“ zhrnul Kapuš. 

Nemci naďalej dominovali, zatiaľ čo slovenskí hokejisti si často komplikovali herné situácie. V závere si Slováci vyskúšali hru bez brankára, ale bez úspechu. 

Zápas sa skončil nepriaznivým výsledkom 3:7. 

„Boli miesta, kde sme hrali veľmi dobre. Nemci však boli lepší, tvrdší, mali silnejší zápas. Využívali svoju rýchlosť a veľmi dobre si prihrávali. Keď nám dali gól v presilovej hre, tak sa nám to nachvíľu zosypalo. 

Najväčší problém boli časté strácania pukov na oboch modrých čiarach, z čoho vznikali chyby. Robili sme chyby, ktoré sme v predchádzajúcom prípravnom zápase proti Švajčiarsku nerobili. Vtedy sme vyzerali ako tím. 

Dnes na nás Nemci vytvárali tlak a nevedeli sme hrať svoju hru. Musíme zlepšiť malé veci,“ zhrnul vystúpenie tréner Craig Ramsay pre JOJ Šport. 

„Hrali sme proti sebe. Bolo tam veľa nepresností. Dobre sme hrali iba prvú tretinu, potom boli Nemci lepší na puku a mali lepšie nahrávky. Nevyhrávali sme osobné súboje. Súper k nám pristupoval a robil problémy,“ uviedol Lantoši. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Laxné prihrávky a problémy v defenzíve. Radšej facka v príprave ako na MS, reaguje expert